Konya’da eşsiz şiir ziyafeti
Bosna Hersek Milli Şairi Cemalettin Latiç’in de onur konuğu olarak katıldığı şölende Konyalılar adeta şiire doydu. Karatay Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği(TYB) Konya Şubesi’nin birlikte organize ettiği 9. Mevlana Şiir Şöleni, Mevlâna Müzesi Gül Bahçesi Açık Sema Alanı’nda gerçekleştirildi. Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen şairler ile çok sayıda şiirseverin katıldığı programda konuşan AK Parti MKYK Üyesi ve Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Mevlana Şiir Şöleni’nin en çok buraya yakıştığına vurgu yaptı. Sorgun, “Bu şölen en çok buraya yakışır çünkü Hz. Mevlana’nın huzurundayız ve onun kaleme aldığı Mesnevi de manzum bir eser. Bir taraftan Konya Valiliğimiz, İl Kültür Müdürlüğümüz var bir taraftan Karatay Belediyemiz var. Bir taraftan da sivil toplum kuruluşumuz Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubemiz var. İnanıyorum ki bu şölenler 30. 40. 50. ve ilanihaye inşallah devam eder. Bu yılki katılımın geçen yıla göre çok daha fazla olduğunu görüyorum. Bu da bizleri sevindiriyor. Emeği geçen Karatay Belediyemize ve Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubemize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
YENİ BİR EDEBİ DİRİLİŞİN ZEMİNİNİ HAZIRLIYOR
Karatay Belediye Başkanvekili Erkan Aslan da konuşmasında; derin kültürel geçmişi, insanlık tarihine ışık tutan arkeolojik alanları, müzeleri, her biri mimarlık şaheseri olan cami ve türbeleri, etkileyici doğal güzellikleri ile Konya’nın dünyanın en önemli medeniyetlerin beşiği konumunda olduğunun altını çizdi. Erkan Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üzerinde bulunduğumuz şu topraklar yani Konyamız, ticari yönden, ilim, ahlak, şiir, sanat, edebiyat, ebru, porselen, çini kısacası insanı ilgilendiren bütün sözlü ve yazılı ürünlerin buluşma noktası çok önemli de bir üretim merkezidir. Yüzyıllar boyunca bilgelik denizindeki gönül erleri, hikmet sırlarını eserlerine yansıtmış, insanımızı hakikat yıldızının ışığıyla aydınlatmıştır. Anadolu’nun gönül erlerinin mirasını devralan günümüz şairleri de aldıkları ilhamla, gönüllerimizi beslemeye devam etmektedirler. Türk Kültürü’nün zenginliğini ve köklü medeniyetin ihtişamını, edebi anlamda bizlere en güzel şekilde hatırlatan ve bu yıl 9’uncusunu gerçekleştirdiğimiz Mevlana Şiir Şöleni de geçmiş asırların anıtlaşmış şairlerini bizlere hatırlatırken; zamanımızın dil ve şiir ustalarını bir araya getirerek, coğrafyamızda yeni bir edebi dirilişin zeminini hazırlamaktadır. Yunus Emre, Hz. Mevlana, Hacı Bektaş ve daha birçok önemli isimlerin önderliğinde inşa edilen, insanı merkeze alan ve onu ilahî aşkla eğiten bu gönül medeniyetimizin eşsiz temsilcileri şairlerimizi, onların emanetleri şiirlerini gönüller başkenti Konyamızda ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz.” Şiirin edebiyat türleri içerisinde en zarif, duygusal ve en eski türlerden biri olduğunu kaydeden Karatay Belediye Başkanvekili Erkan Aslan, bu organizasyonla şiirin ve şairlerin başköşeye oturtulduğuna vurgu yaparak, “Bu ve bu tür etkinlikler, Konyamıza ve insanımıza çok önemli değerler katmaktadır. Şanlı ve derin geçmişimizin emanetleri olan kültür ve sanat adamlarını, onların eserlerini hem korumak hem de gelecek nesillere aktarmak adına bu şölenin önemi daha da artmaktadır. Medeniyetimizin özü olan ve kalpten çıkan söz ile kelamın şiire dönüştüğü bu güzel günlerde bizleri bir araya getiren kültür ve sanat adamlarımıza, Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’ne ve elbette şiir deryasına dalan bütün hemşehrilerime şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.
AMACIMIZ, DEĞERLERİMİZİ ASIRLAR ÖTESİNE TAŞIMAK
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten ise 9. Mevlana Şiir Şöleni vesilesiyle ülkenin birbirinden kıymetli şairleriyle bir araya geldiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Bu etkinlikler inşallah önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Bütün gaye ve hedefimiz; toplumumuzun milli, dini ve kültürel değerleriyle örtüşen, bu değerleri gelecek kuşaklara, asırlar ötesine taşıyan nitelikte etkinlikler yapmaya etmektir.” 9. Mevlana Şiir Şöleni’nin bu yılki onur konuğu olan Bosna Hersek Milli Şairi Cemalettin Latiç de programın düzenlenmesi ve kendisinin bu önemli şölene davet edilmesi dolayısıyla Karatay Belediyesi ile Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’ne teşekkür etti. Cemalettin Latiç şunları aktardı: “Bu, hayatım boyunca yaşadığım en güzel atmosfer. Çünkü Hz. Mevlana’nın huzurunda ve bahçesindeyiz. Ben bir Osmanlı evladıyım ve Bosna Hersek’in en sonundaki küçücük bir Osmanlı köyünden geliyorum. Hz. Mevlana bizlere dünyanın neresinde olursanız olun, şiiri, aşkı, sevgiyi, hoşgörüyü ve tüm bu duyguları paylaşmayı öğretti. Sizlerden ricam; Bosna Savaşı’nda yanımızda oldunuz, dinimizi ve değerlerimizi korudunuz. Bugün de aynı hassasiyeti ve desteği sizlerden bekliyoruz.” Bosna Hersek Milli Şairi Cemalettin Latiç, konuşmasının ardından kaleme aldığı şiirleri seslendirdi. Şiir şöleninde Cemalettin Latiç’in yanı sıra Ahmet Aka, Ahmet Efe, Ahmet Kot, Emre Öztürk, Hasan Bozdaş, Hasan Hüseyin Çağıran, Hatice Toprak Çevik, Hüseyin Atlansoy Mehmet Ali Köseoğlu, Mustafa Özçelik, Nurullah Genç, Osman Özbahçe, Özcan Ünlü ve Şener İşleyen, birbirinden kıymetli eserleriyle 9. Mevlana Şiir Şöleni’ne katılarak Konyalılara şiir ziyafeti sundu. Türkiye’de alanlarında söz sahibi olan şairler, kaleme aldıkları birbirinden güzel şiirleri Konyalılar için seslendirdikten sonra ise protokol üyeleri, şairlere günün anısına birer plaket takdim etti ve etkinliğin sonunda şairlerin okudukları şiirlerden oluşan kitap, kendilerine, kültür sanat insanlarına ve programa katılanlara günün anısı olarak hediye edildi.
HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.