Konya'da devlet okulları kayıt ücreti istiyor! Veliler zor durumda

Konya'da devlet okulları kayıt ücreti istiyor! Veliler zor durumda

Çocuğunu okula yazdırmak isteyen velilerden, yasak olmasına rağmen okullara yeterli bütçe ayrılmadığı için 'kayıt parası' veya 'kırtasiye desteği' isteniyor. Bu durum, ebeveynlerin bütçesini hayli zorluyor.

2024-2025 eğitim öğretim yılı 9 Eylül 2024 Pazartesi günü başlayacak. Öğrenciler, her yıl olduğu gibi bu yıl da ikametgâh adresine göre bir okula yerleşecek. MEB '2024-2025 eğitim ve öğretim yılına ilişkin iş ve işlemler' genelgesini yayınladı. Genelge kapsamında öğrenci kayıtları esnasında kayıt parası veya başka ad altında zorunlu ücret alınmayacak. Bu genelgeye rağmen Konya'da birçok veliden bu yıl yine az da olsa okul giderleri için 'destek parası' ve 'kırtasiye malzemeleri' istendiği öne sürüldü. Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Bahattin Ertuğrul, konu ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu.

4-2-4.jpg

KAYIT PARASI BÜTÇEYİ ZORLUYOR!

Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Bahattin Ertuğrul, ekonomik koşulların vatandaşın belini büktüğünü söyledi. Anne ve babaların varlık sebebinin çocuklar olduğunu belirten Başkan Ertuğrul, “Geleceğimiz olan çocuklarımız üzerindeki hayallerimizi bile yok ediyorlar” dedi. Kırtasiye alışverişi, okul kıyafeti derken velilerin masraflarının katlanarak arttığının altını çizen Ertuğrul, “Bunun üzerine bir de kayıt parası isteniyor. Vatandaşın cebinde para yok. Biz, bu meseleyi İl Milli Eğitim Müdürlüğü düzeyinde de dile getirdik ancak bir çözüm bulunamadı” şeklinde konuştu.

4-3-2.jpg

OKULLARA YETERİ KADAR ÖDENEK AYRILMIYOR

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullara yeterince ödenek gönderilmediğine de vurgu yapan Ertuğrul, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Farkettiyseniz artık birçok okulda güvenlik yok. Güvenliği olan okullarda velilerin desteğiyle bu masrafı karşılıyor. Okula sabun, tuvalet kağıdı, diğer temizlik malzemeleri lazım. Kırtasiye malzemeleri lazım. Yeterli ödenek gönderilmediğinde ne olacak? İdareciler velilerden ekonomik anlamda destek isteyecek. Ben kayıt parasının yöneticilerin cebine girdiğine inanmıyorum. Velilerden gelen paralar okul masrafları için harcanıyor. Bakanlığın okullara yeterince ödenek ayırmaması bile eğitime bakışlarını net bir şekilde ortaya koyuyor.”

BORÇ BULUP KAYIT PARASI ÖDEYEN VELİLER VAR

Her kayıt döneminde veliler ile idarecilerin kayıt parası veya desteği konusunda karşı karşıya geldiğini ifade eden Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Bahattin Ertuğrul, taşımalı öğrencilere verilen yemek desteğinin kesileceğinin de iddialar arasında olduğunu dile getirdi. “Devlet bile bu kadar zordayken, vatandaşı düşünemiyorum” diyen Ertuğrul, ayrıca şunları kaydetti: “Vatandaş, ekonomik olarak çok zorda. Kayıt parası istemek hoş bir durum değil. Asgari ücretli bir vatandaş nasıl çocuk okutsun? Ay sonunu getirmek için zor nefes alıyor insanlar. Borç bulup, çocuğu için kayıt parası veren velilerin olduğunu duyuyoruz. Oysa bizde eğitim parasızdır. Kanunda yazar bu. Demokratik bir ülkeyiz. Okulların özel ihtiyaçları nedeniyle veliler sıkıntıda. Bu işin bir de beslenme boyutu var. Anneler artık beslenme çantasını dolduramıyor. Bir meyvenin tanesi 15 lira olmuş. Alması gereken gıdalar alınmıyor. Çocuklarımızda eksik bir beslenme durumu görüyorum. Tüm bunlar yaşanırken bir de kayıt parası almak neyin nesi?”

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum