Konya'da deprem tehlikesi gözardı edilmemeli

Konya'da deprem tehlikesi gözardı edilmemeli

Tuzlukçu'da peş peşe yaşanan depremler, depremsellik açısından en güvenilir şehirler arasında yer Konya'da da “deprem olabilir” gerçeğini gün yüzüne çıkardı.

Konya'nın Tuzlukçu ilçesinde Salı günü 4.7, 4.1 ve 4.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, korkuya sebep oldu. Ana sarsıntı sonrası 24 artçı sarsıntı daha yaşandı. Koraşı köyünde 4, Tuzlukçu merkezde ise 3 evin duvarlarında hafif çatlaklar oluştu. Yaşanan bu deprem, “Konya, her ne kadar depremsellik açısından en güvenilir şehirlerarasında yer alsa da, şehrin farklı noktalarındaki fayların harekete geçmesiyle yaşanacak bir depremin yıkıcı özelliğinin olmasının akıllardan çıkarılmaması gerektiği” gerçeğini gözler önüne serdi.

7 EV RİSKTEN DOLAYI BOŞALTILDI

Konya'nın Tuzlukçu ilçesinde dün meydana gelen depremin ardından 7 evin, olası riskten dolayı hasar tespit çalışmaları tamamlanana kadar boşaltıldığı bildirildi. Konya Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Tuzlukçu'da dün saat 18.51'de 4.7, 18.52'de 4.0 ve 18. 53'de 4.1 büyüklüğünde depremler meydana geldiği anımsatıldı. Ana sarsıntı sonrası gece boyunca toplam 24 artçı sarsıntının meydana geldiği ifade edilen açıklamada, Konya AFAD ekibinin tam donanımlı arama kurtarma aracı ve personeli ile depremin hemen ardından bölgeye ulaştığı bildirildi. Açıklamada, arama tarama faaliyetleri sonucu herhangi bir yıkım ya da enkaz durumu tespit edilmediği, deprem nedeniyle sağlık kuruluşlarına da herhangi bir başvuru olmadığı bilgisinin alındığı kaydedildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından, hasarın boyutunu belirlemek ve hasar tespit işlerini yürütmek üzere bir ekibin görevlendirildiği belirtilen açıklamada, "Koraşı köyünde 4 evin, Tuzlukçu merkezde ise 3 evin duvarında hafif çatlaklar olduğu belirlenmiştir. 7 ev olası riskten ötürü hasar tespit çalışmaları tamamlanana kadar boşaltılmış olup, hasar tespit çalışmaları devam etmektedir." ifadelerine yer verildi. Açıklamada, bölgede yaşanan gelişmelerin takip edildiği ve tüm çalışma gruplarının teyakkuz halinde olduğu kaydedildi.

YAPI KALİTEMİZ ÇOK KÖTÜ, SIKINTI HAD SAFHADA!

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Süleyman Kamil Akın,

Tuzlukçu'da yaşanan depremin ardından binaların yapı kalitesi ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu. “Her fırsatta Konya'da uyuyan fayların olduğunu söylüyoruz” diyen Akın, bu fayların ise ne zaman faaliyete geçeceğinin bilinmediğini aktardı. Aktif fayları bulunan ilçelerde meydana gelecek bir depremin şehir merkezinde de olumsuz etkiye sahip olacağını ifade eden Akın, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Her defasında Konya'da Ramazan'da bir deprem olduğunu hatırlatıyorum. Sille'de o dönem çok hasar görülmüştü. Bazı binalarda çatlaklar oluşmuştu. Yapı kalitemiz çok kötü, binalarda sıkıntı had safhada. Konya'da sıkıntılı olan birçok bina var. Sağlıklı olmayan yapı üzerinde deprem meydana gelirse, Konya'da sonuç hoş olmaz. Deprem olmadan yıkılan Zümrüt Apartmanı olayını unuttuk mu? 'Konya'da deprem olmaz' düşüncesi içine girmek son derece yanlış bir yaklaşım. Tuzlukçu'da Salı günü 4.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

adsiz-001.jpg

Yapı stoğumuz değişmeli. Uzman İnşaat Mühendisleri tarafından riskli olduğu düşünülen binaların incelenmesi gerekir. Olası bir depremde hasar görmesi düşünülen binaların da kontrolü bir an önce şart. Konya'da yüksek katlı yapılar var. Özellikle 1999 yılından önce yapılan binaların kontrolü gerekiyor.”

BU FAY ZONU ÜZERİNDE BÜYÜK DEPREMLER OLDU

KTÜN Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren, “Salı günü odak derinliği 1.6 ile 10 kilometre arasında değişen Tuzlukçu ilçesinin 13 kilometre kuzeyinde bir deprem oldu” dedi. Bu depremin ardından 4.0, 4.2 büyüklüğünde iki depremin daha meydana geldiğini ifade eden Eren, büyüklüğü 3.0'ten küçük olan 20'den fazla artçı sarsıntının da yaşandığını kaydetti. Depremin meydana geldiği bölgenin Afyon, Akşehir grabeni veya çöküntüsü olarak bilinen bölge olduğunu kaydeden Eren, “Bu çöküntü havzası, Konya'nın 60-70 kilometre batısında, Afyon'a kadar uzanmaktadır. Çöküntü havzasının güneybatı kenarını Akşehir fay zonu oluşturur. Kuzeydoğu kenarı ise Bolvadin Emirdağ fayı ile sınırlanır. Özellikle Akşehir fay zonu boyunca geçmişte çok sayıda yıkıcı deprem oluşmuştur. En son 2000 ve 2002 tarihlerinde 6.0 ve 6.2 büyüklüğünde depremler oluşmuştur. 4.7 büyüklüğündeki depremin çeşitli deprem istasyonları tarafından yapılan teknik çözümlerinde (odak mekanizması çözümü) depremin yaklaşık kuzey-güney gidişli bir normal fay tarafından oluşturulduğu görülmektedir. Bu depremde Tuzlukçu fay zonu adı verilen fayın güney ucunda meydana gelmiştir. Bölge, bir deprem bölgesidir. Türkiye deprem tehlike haritasına göre de Konya ilinin deprem riski en fazla olan bölgesi içerisinde yer alır” şeklinde konuştu.

adsiz.jpg

KONYA ORTA BÜYÜKLÜKTEKİ BİR DEPREMDEN ETKİLENEBİLİR

Bölgede bu depremlerin olmasının anormal olmadığını vurgulayan Eren, şunları kaydetti: “Bölgede 5.5 ile 6.5 büyüklüğünde deprem oluşabilmesi normal bir durumdur. Tuzlukçu'daki depremi takip ettiğimiz zaman artçı depremlerin küçülerek devam ettiğini görüyoruz. Şimdilik bölgede depremsellik açısından bir sıkıntı görülmüyor. Konya il merkezi açısından da konuyu değerlendirmek gerekiyor. Konya il merkezinde deprem oluşma riski düşük. Ancak Konya da orta büyüklükteki bir depremden etkilenebilir. Bu gerçeğin akıllardan çıkarılmaması gerekir. Konya il merkezi için konuşursak, deprem açısından iki tehlike söz konusu. Birisi Konya'nın hemen batısından geçen Konya fay zonu tarafından oluşturulacak depremin tehlike oluşturabilecek olması. İkincisi ise Konya havzası dışında Akşehir fay zonu, Tuz Gölü fay zonu gibi faylar üzerinde oluşabilecek 6.0'dan büyük depremlerin il merkezinde hasara yol açabileceği gerçeği. Depremden etkilenmek istemiyorsak, sarsıntılardan fazla etkilenmeyen zemin üzerinde sarsıntıya karşı dayanıklı binalar yapmamız gerekir.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.