Konya'da çekim yapmak isteyen televizyon kanalları bu dükkanın kapısını çalıyor! 80 tane model var

Konya'da çekim yapmak isteyen televizyon kanalları bu dükkanın kapısını çalıyor! 80 tane model var

Konya'da börk (şapka) ustası Mehmet Dilekçi'nin, Diriliş Ertuğrul dizisinden esinlenerek yaptığı geleneksel başlıklar, Konya’da ve tüm Türkiye’de yoğun ilgi görüyor. Dilekçi, yurt dışına zırh ve börk ihracatı yaptıklarını dile getirdi

Anadolu Selçuklu Devleti'ne başkentlik yapan Konya'da börk ustası Mehmet Dilekçi, Diriliş Ertuğrul dizisinden esinlenerek yaptığı börkleri birçok Avrupa ülkesine ihraç ediyor. Dilekçi, 8 yıl önce arkadaşı Seyit Kara ile kurduğu 40 metrekarelik işletmesinde 80'e yakın börk modeliyle her kesime hitap ediyor. Dilekçi’nin, Ecdat Parkı'nda çadır şeklinde oluşturduğu konsept yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekiyor. Kendi tasarımları olan börkler siyaset ve sanat dünyasından büyük ilgi görüyor. Börk ve kostüm işine nasıl başladığını anlatan Mehmet Dilekçi, terzilikten film setlerine kadar ilerlediğini kaydetti.

ekran-goruntusu-2024-06-22-111418.png

SİPARİŞ ÜZERİNE ÇALIŞIYORUZ

Avrupa'nın birçok ülkesine satış yaptıklarını vurgulayan Dilekçi, Türkiye’nin her yerinde börklerinin satıldığını ifade etti. Dilekçi, “Türkiye'nin her yerinde börklerimiz satılıyor. Özellikle Almanya, Fransa, Hollanda ve Avusturya'dan yoğun talep var. Genellikle sipariş üzerine çalışıyoruz. 2 yaşından 80 yaşa kadar herkese hitap ediyoruz. En çok talep eden kesim gençler. Model olarak da en çok 'Kayı' börkünü satıyoruz. Türkiye'nin çeşitli yerlerinden ziyaretimize gelen birçok insan var. Tanımadığımız insanlar dükkanımıza gelip bizi takdir ediyor. Ya da sosyal medyadan bize ulaşıyor. Yaptığımız işi takdir etmeleri bizleri mutlu ediyor” açıklamasında bulundu.

TARİHİMİZİ YANSITIYORUZ

Börk ve kostüm tasarlamaya nasıl başladığını anlatan Dilekçi, insanların ilgisinin yoğun olduğunu söyledi. Dilekçi, “Biz çinilerin üzerindeki resimleri inceleyerek kostümlere aktarıyoruz. O zamanlarda giyilen kostümleri tasarlıyoruz. Biz geçmişten bugüne tarihimizi taşımaya çalışıyoruz. Aslında bu işe 2001 yılında başladık. Ama ürünü pazarlayamadık. Reklam bulunmuyordu ve dizi ve filmler bununla ilgili yoktu. 2015 yılında yeni bir dizinin başladığını gördüm. Buradaki şapkaları daha önce yapmıştım. Yine yapacağımı söyledim ve hikayemiz böyle başladı. İlk etapta 15 tane yaptım. Bir anda tamamen bitti. Beklemiyordum bu kadar satılmasını. Sonradan 60 tane üretmeye başladık, Ürettiğimiz anda bitiyor. O zamanlar aklımızda kostüm yapmak bulunmuyor. Sadece börk yapıyorduk. İlk yıl çok iyi ilgi yakaladık” diye konuştu.

ekran-goruntusu-2024-06-22-111426.png

ÇIĞ GİBİ BİR ANDA BÜYÜDÜK

Köstüm tasarlamaya oluşan ilgiden sonra başladıklarını belirten Dilekçi, Mevlana dizisine Moğol kıyafetleri diktiklerini açıkladı. Dilekçi, “İsmimiz duyulunca kostüm sorulmaya başladı. Kostüm sorunca bizde bu işe girmeye karar verdik. Konya Şehir Tiyatroları’nda kostümleri biz yapmaya başladık. Çığ gibi bir anda büyüdük. Bundan dolayı çok mutluluk duyduk. Televizyon kanalları Konya ile ilgili çekim yaptıklarında bizden yardım alıyorlar. Biz yardımcı oluyoruz. En son Mevlana dizisi çekildi. Orada pek ismimiz geçmedi. Ama oradaki Moğol kostümlerini biz tasarladık. Konya’da filmcilik yeni başladı. Bizlerden talep edildiği zaman bütün ürünlerin hepsini üretiyoruz. Aynı zamanda kiraya veriyoruz. Yani şu anda koleksiyon olarak Anadolu Selçuklu’yu kullanıyoruz. 700 yılı ile 1250 yılı arasında kostüm ihtiyaçlarını gideriyoruz” şeklinde konuştu.

AVRUPA ÜLKELERİNDEN YOĞUN TALEP VAR

Bu işe başlamadan önce çok zorlandıklarını dile getiren Dilekçi, sözlerine şöyle son verdi: “Anadolu Selçuklu ve Osmanlı börklerini, yani geçmişte kültürümüze ait kıyafetleri günümüze taşımak için böyle bir iş yapıyoruz. Bu çabamız ilk başladığımız dönemde biraz yadırganmıştı. Ancak daha sonra bu algı değişti ve başka kıyafetler de hazırlamaya başladık. Çevremizdekilerden gelen öneriler doğrultusunda kendimizi geliştirdik. Bununla beraber büyümeye başladık. Her zaman çok çalıştık ve karşılığını mutlaka aldık. Birçok yerde ismimiz geçiyor. Özellikle Avrupa’da çok biliniyoruz. Ürünlerimiz çoğu kez Avrupa’ya gönderdik. Bizler oluşan ilgiden çok memnunuz. Atölyemizde birçok takı ve aksesuarda bulunuyor. Hepsini birlikte yerli ve yabancı turiste ulaştırıyoruz. Kültürümüzü daha iyi anlatmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Türk kültürümüz çok geniş bir zamana yayılıyor. Bunları gelecek nesillere aktarmak için bu tür işlerin ilgi görmesi çok önemli ve değerli. Ecdat Parkı’na bütün herkesi bekliyoruz.”

ALİ GÖZEN

Kaynak:ALİ GÖZEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.