Konya'da bu market Filistin için kapanmayı bile göze aldı! İsrail ürünlerini satmıyor

Konya'da bu market Filistin için kapanmayı bile göze aldı! İsrail ürünlerini satmıyor

8 aydan bu yana İsrail menşeli ürünlere boykot uyguladıklarını ifade eden Nar Gross Toptan Market Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Uçar, “Kimse korkmasın. Boykotla ciro düşmüyor. Boykotu büyütelim” dedi

İsrail'in 8 ay önce Filistin'de başlattığı soykırıma ve insanlık dışı muameleye Konya'da tepkiler dinmiyor. Konya, Filistin konusunda en fazla hassasiyeti gösteren illerin başında geliyor. Filistin ile ilgili her gün farklı bir etkinlik düzenlenirken, boykot da kararlı bir şekilde sürdürülüyor. Şehirde 14 yıldır hizmet veren ve iki şubesi olan Nar Gross Toptan Market 8 aydır İsrail menşeli ürün satmayarak, bu ürünleri boykot ediyor. Yerli ve milli alternatif ürünleri raflarına dizen markette boykotun devam ettirileceği belirtiliyor.

4-1.jpg

İNİSİYATİF ALDIK VE BOYKOT KARARI VERDİK

Nar Gross Toptan Market Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Uçar, 2 şubesiyle 14 yıldır şehre hizmet ettiklerini dile getirdi. Soykırımın başladığı günden itibaren herkesin kendi adına bir şeyler yapmanın gayreti içine girdiğini söyleyen Uçar, “Kimimiz Filistinli kardeşlerimiz için dua ediyor, kimisi yardım gönderiyor, protesto gösterilerine katılıyor” dedi. Tüm bunlarla birlikte o dönem için kendilerinin de bir inisiyatif almak istediklerini hatırlatan Uçar, “Bir iş insanı olarak yapmamız gerekenin boykot olduğu konusunda fikir birliğine vardık. Konu ile ilgili bir çalışma yürüttük. Bütün ürünleri tek tek inceledik. Bu ürünleri kimler üretiyor, üreticiler İsrail'e yardım ediyorlar mı, etmiyorlar mı konusunda hazırlığımız oldu. Yapılan çalışmalar neticesinde elimizde bir veri oluştu. İlk olarak İsrail menşeli ürünlerin barkodlarını kapatmaya başladık. Bu grup ürünleri kesinlikte teşhire çıkarmadık. Bizim 12 bin kalemlik ürün portföyümüz var. İlk başta bir endişeye kapıldık. 'Neredeyse markette satılacak ürün kalmaz' diye bir düşünce içine girdik ama öyle olmadı. Sattığımız ürünlerin yüzde 60'lık kısmı, boykot ürünlerinden oluşuyordu. Tedarikçi firmalara boykot kararı aldıktan sonra asla İsrail menşeli ürün almayacağımızın bilgisini verdik. Yaklaşık 8 aydır da boykot ürünleriyle ilgili hiçbir indirim kampanyası yürütmedik. İndirim kampanyalarımız, sadece yerli ve milli ürünlerimizden oluştu. Raflarımızda şu an yüzde 10-15'lik boykot ürünü kaldı. Bu ürünlerin elimizde kalma sebebi de boykottan önce alınmış olmaları. Geriye kalan tüm ürünlerimiz yerli üretim ürünler” şeklinde konuştu.

4-2-1.jpg

BU GİDİŞATA ARTIK DUR DEMELİYİZ

“Gerçekten de 'boykot' meselesinden sonra ülkemizde çok kaliteli ürünler üretilmeye başlandı” diyen Nar Gross Toptan Market Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Uçar, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Vatandaşımız kendi ürettiğimiz ürünlerin ne kadar kaliteli olduğuna şahit olmaya başladı. Ürünlerimiz ülkemizde üretildiği için boykot ürünlerine göre daha hesaplı oluyor. Tüm Konyalıların boykota katılmasını istiyoruz. Tüm hemşehrilerimizi yerli ve milli ürünlerimizi kullanmaya davet ediyoruz. Markalı, boykot ürünlerinin alternatifi olmayan hiçbir ürün gerçekten yok. Biz, bu süreçte her şeyi en ince ayrıntısına kadar inceledik. İstenince her boykot ürününün alternatifine ulaşma imkânı var. Boykotla birlikte ülke ekonomimiz de kalkınacak inşallah. Dışa bağımlılıktan kurtulacağız. 'Bu insanlar gelip Türkiye'de fabrikalar açıp, üretim yapıyorlar ve ülke ekonomisine katkı sağlıyorlar' gibi düşünülse de; paranın dışarıya gittiğinin bilincinde olmalıyız. Türkiye'den kazandıklarıyla İsrail askerlerini finanse ediyorlar. Bizim bu gidişata dur dememiz gerekiyor. Müslümanların daha çok çalışması gerekiyor. Filistin'de bir kriz yaşanıyor, hepimiz derinden yaralıyız ama bu krizi fırsat olarak görmeli ve yerli üretime ağırlık vermeliyiz. Biz, yeter ki isteyelim. Boykot ürünlerinin her birinin daha iyisini üretecek potansiyelimiz var.”

4-3.jpg

FİLİSTİN İÇİN İŞLETMEMİZİN KAPANMASINI BİLE GÖZE ALMIŞTIK

Boykot kararı alırken, ciro kaybını göze aldıklarının altını çizen Uçar, ayrıca şunları kaydetti: “Vatandaş arkamızda durmasaydı ciro kaybedebilirdik. Hatta daha ilerisini söyleyeyim; yaşanacak bir olumsuzluk durumunda Filistin meselesi için iş yerimizi kapatmayı bile göze almıştık. Çok şükür böyle bir tablo hiç olmadı. Gelir kaybı yaşamadık. Müşteri sayımız azalmadı. Kârımız düşmedi, personel çıkarmadık. Allah nasip etti, işlerimizde artış bile oldu. Konyalılar, bize desteklerini verdiler. Konya halkı, Filistin meselesinde gerçekten çok duyarlı. Boykota desteklerini verdiler. Vatandaş, yerli ve milli ürünlere yöneldi. Uygulamamız, Konyalılar tarafından da büyük destek gördü. Konya'da boykot başarılı bir şekilde yürütülüyor. 'İşe yaramaz' düşüncesinde olan kardeşlerimize örnek olduğumuzu düşünüyoruz. Birçok insanı, işletmeyi boykota yönelten bir market olduk. Bu konuda da mutlu olduğmuzu ifade etmeliyim. Beni arayanlardan 'bu işi nasıl başlattınız, yürüttünüz? Biz de boykot uygulamasını hayata geçirmek istiyoruz' diyenler oluyor. Onlarla da tecrübelerimizi paylaşmanın mutluluğunu yaşarız. Yeter ki Filistinli kardeşlerimiz rahat bir nefes alsın. Yeter ki biz Müslümanlığımızın gereğini yerine getirelim. Bu konuda bizden destek isteyen her kim olursa, elimizden geldiğince yardımcı olacağız. Biz, reklam veya gösteriş yapmaktan Allah'a sığınırız. Kesinlikle popüler olma gibi bir derdimiz yok. Halis bir niyetimiz var o da Kudüs'ün özgürleşmesidir. Konya'da İsrail menşeli ürünlerin satışı yüzde 40 civarında azaldı. Bu az bir oran değil. Firmalar, kendi yaptıkları ölçümlerinde de boykotun Konya'da etkili olduğu gerçeğini görüyor. Konya'da diğer marketçi kardeşlerimiz de boykota katılmalı. Kimse korkmasın. Boykot yapıldığında ciro düşmüyor. Özellikle Konya'da bu konudaki hassasiyet yüksek. Yerli üretim ürünleri raflara koyalım.”

EMRE ÖZGÜL

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum