Konya'da bu mantarı bulan seviniyor: Kilosu 500 lira

Konya'da bu mantarı bulan seviniyor: Kilosu 500 lira

Konya Ovası’nda bu yıl nisan yağmurlarının etkili olması ile domalan mantarı bereketi yaşanıyor. Domalan mantarı bazı kişiler için ek gelir kaynağı. Mantarın kilosunun 500 liradan satılması bekleniyor

Son yıllarda bahar aylarının kurak geçmesi nedeniyle yetişmeyen domalan mantarı bu yıl yağışlarla birlikte yeniden toplanmaya başladı. Konya Ovası’nın birçok yerinde etkili olan Nisan yağmurları ile birlikte domalan bereketi de yaşanmaya başladı. Konya, Karaman ve Aksaray gibi şehirlerde vatandaşın sofralarını süsleyen domalan mantarı son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle toplanamıyordu. Bu yıl bahar aylarında yaşanan yağışlar sadece hububat ekili alanlara değil meralarda da domalan mantarı bereketi yaşattı.

8-1.jpg

LEZZETLİ VE BİR MANTAR TÜRÜ

Protein açısından faydalı, kırmızı et kadar besleyici ve çok lezzetli bir mantar türü olan domalan mantarının ticareti de yapılıyor. Kadınlar Pazarı olarak bilinen Melike Hatun Çarşısı’nda satılan domalan mantarının fiyatı ise oldukça yüksek. Geçtiğimiz yıllarda kilosu 200-250 TL’den satılan mantarın bu yıl kilosunun 500 TL’ye kadar çıkması bekleniyor. Kültürlemesi yapılamadığı için sadece yılın belli bir ayında yetişen domalan mantarı özellikle Arap ülkelerinden yoğun ilgi görüyor.

YILIN İLK DOMALAN MANTARINI BULDULAR

Konya’nın Çumra ilçesine bağlı mahallelerde yağışların ardından vatandaşlar domalan mantarı aramaya başladı. Çumra’nın Uzunkuyu Mahallesi’nde yaşayan Musa Büyükeken, meralarda bulduğu mantarları sosyal medya hesabından paylaştı. Büyükeken, “Bu yıl bereketli bir yıl yaşanıyor. Ramazan ayının başından bu yana hava yağmurlu. Yağmur ve şimşekle birlikte domalan mantarı da çıkmaya başladı. Önceki senelerde yaşanan kuraklık nedeniyle maalesef bu mantarlar çıkmıyordu. Bu yıl Allah’a şükürler olsun toprağın altından mantar fışkırıyor. Domalan mantarını bulmak için sarı çiçeklere dikkat etmek gerekiyor. Bu mantarı tahriş etmeyerek, çıkarmak için özel bir alet gerekiyor. Bu işin uzmanlarıyla mantar aramaya gitmek daha mantıklı olacaktır” dedi.

8-3.jpg

YURT DIŞINDAN BÜYÜK TALEP

Domalan mantarı diğer mantar türleri gibi zehirli değildir. Birçok türü var. Et niyetine birçok yemeğin içerisine katılabiliyor. Domalanı su böreğinden saç böreğine, ızgarasından yemeğine ve kızartmalı yumurtaya kadar birçok yemek çeşidinde kullanmak mümkün. Domalan mantarının yemekleri oldukça lezzetli. Domalan mantarı, yemeklere lezzet vermenin yanı sıra insan vücuduna da birçok fayda sağlıyor. Bitkisel tedavilerde kullanılıyor. Kolesterolü dengeliyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Kalp ve damar sağlığı için önerilen gıdalar arasında yer alıyor. Bu kadar çok özelliğe sahip olması mantarı daha değerli kılıyor. Yurt dışından özellikle domalan mantarına büyük ilgi var. Domalan mantarı hem evlerde pişiriliyor hem de ülke dışına ihraç ediliyor.

HAMDİ BUĞUR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum