Konya Cıvıloğlu Camii, Konya’nın en eski camilerinden biri. Osmanlı dönemi eseri. Caminin şu anda üzerinde bulunduğu yerde Cıvıloğlu medresesi vardı. Medrese zamanının en fazla öğrenci kabul ettiği, rağbet edilen medreselerinin başında geliyordu.
Cıvıloğlu Camii, Konya’nın en eski camilerinden biri. Osmanlı dönemi eseri. Caminin şu anda üzerinde bulunduğu yerde Cıvıloğlu medresesi vardı. Medrese zamanının en fazla öğrenci kabul ettiği, rağbet edilen medreselerinin başında geliyordu.
Konya’nın çarşı içerisinde en fazla ilgi gören camilerinden biri Cıvıloğlu Camii.
Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı olan caminin yapılış tarihi ve tarihi seyri konusunda net bilgiler yoktur. 3 ya da 4 asırlık olduğunu söyleyenler var.
BU TARİHLERDE ASKERİ DEPO OLARAK KULLANILMIŞ
Camii 1930 ve 40’lı yıllarda askeriyenin deposu olarak kullanılmıştı. 1945 yılında yapılan tadilatı sonrası, cami yeniden kullanılmaya başladı. Ahşap yapı özelliği taşıyan caminin üzeri kiremitle döşeli, duvarları ise bir metre kalınlığında kerpiçten yapılıdır.
Caminin iç kullanım alanı 16x12.70=203 metrekare olup, ayrıca camiye ek olarak bulunan bölüm ise yüz metrekaredir. Cami içinde bulun kadınlar mahfilinin alanı ise 50 metrekaredir. Caminin kapasite oranı yaklaşık 400 kişi civarında olup, kadınlar mahfili ise 50 kişiliktir. Mermer üzerine lambri döşenmiş durumda.
Camiye ait küçük, tahtadan yapımlı bir minaresi bulunmaktadır. Konya’da Nakşibendi inisiyatifiyle kurulan medreselerden biri de 1834 yılında kurulan Cıvıloğlu Medresesidir... Hacı Hasan Efendi tarafından kurulan medrese Cıvıloğlu sokağında aynı adı taşıyan Cıvıloğlu camisinin hemen batısındaydı.
Medresenin hocalarından olan Aladağlı Hacı Hasan Efendi hem müderris hemde Nakşibendi şeyhiydi. 1877 yılında 60 talebeyle Arapça, kelam, fıkıh ve tefsir derslerinin verildiği medreseye ilginin fazla olduğu görülmektedir. Tam kırk yıl müderrislik yapan Mustafa Efendi 1915 tarihinde vefat etmiştir. Şu anda Cıvıloğlu Medresesinin yerinde Cıvıloğlu camii bulunmaktadır.
SAİT ÇELİK