Konya'da belediye ücretsiz ata tohumu dağıtıyor! Tek yapmanız gereken bu

Konya'da belediye ücretsiz ata tohumu dağıtıyor! Tek yapmanız gereken bu

Konya Karatay Belediyesi yeni proje kapsamında ücretsiz ata tohumu dağıtıyor.

Karatay Belediyesi milli tohum hamlesi başlattı. 'Karatay Ata Tohum' projesi hayata geçti. Karatay Belediyesi, doğallığını yitirmemiş ve besin değerleri kaybolmamış ata tohumları bağına, bahçesine ekmek isteyen herkese ulaştıracak.

Ata tohumu, genetiğiyle oynanmamış, herhangi bir laboratuvar ortamında müdahaleye maruz kalarak DNA dizilimi bozulmamış, lezzet ve besin değerleri yüksek olarak mahsul alınan tohumlar olarak biliniyor. Bu tohumlar doğurganlığını da kaybetmediği için çoğalabilir ve sürdürülebilir özelliğe sahip. Karatay Belediyesi başlattığı proje ile bu tohumları çoğaltmaya çalışıyor.

4-2-2.jpg

ATA TOHUMU NEDİR?

Anadolu’nun zengin tarım ürünlerinden elde edilen ata tohumu doğal koşullarda yetiştirmek için en uygun olanı. Ata tohumu domates çeşitleri, Ege ve Akdeniz bölgelerinde kolaylıkla yetişebilir. Söz konusu mamullerin yetiştirilmesinde kimyasal besin veya aşırı gübreleme gerekmez. Bitkiden verim elde etmek için su, besin ve güneş ışığı gibi doğal ihtiyaçlarını karşılamak yeterli olur. Ata Tohum Hareketi dâhilinde incelenen ürünler, Tarım ve Orman Bakanlığı uzmanları tarafından çoğaltılır. Çoğaltma işleminde bitkilerin naturel gelişim süreçlerinden yararlanılır. Ürün bu sayede doğal vitamin ve mineral zenginliğini hiçbir bozulma olmadan korur. Söz konusu tohumlar, profesyonel çiftçiliğin yanı sıra hobi yetiştiriciliği için de uygun bir yapıya sahiptir. Ata tohumu, genetiğiyle oynanmamış, herhangi bir laboratuvar ortamında müdahaleye maruz kalarak DNA dizilimi bozulmamış, lezzet ve besin değerleri yüksek olarak mahsul alınan tohumlardır. Bu tohumlar doğurganlığını da kaybetmediği için çoğalabilir ve sürdürülebilir özelliğe sahiptir. Bu özelliği ile ata tohumları kültürel bir miras olarak nesilden nesille aktarılmanın önemi artıyor. Karatay Belediyesi Karatay Ata Tohum adında çok önemli bir projeye imza atarak doğallığını yitirmemiş ve besin değerleri kaybolmamış ata tohumları bağına, bahçesine ekmek isteyen herkese ulaştıracak.

4-3-1.jpg

NEDEN ÖNEMLİ?

Son zamanlarda sağlıklı yaşam açısından da sıkça tercih edilmeye başlandı. Ata tohumunun en önemli özelliği ise laboratuvar ortamında işlenmemiş, asıl genetiğiyle oynanmamış, tamamen doğal yollarla üretilen, besin değeri yüksek organik gıdalardan olması. Doğal haline müdahale edilmemesi, katkısız besin olması tohum üretiminin artmasına da olumlu etki sağlar. Sağlıklı yaşam açısından da önemi büyük, bu sebeple de özellikle tercih ediliyor.

PROJE YARINLARIMIZA GÜZELLİK, ŞEHRİMİZE VE TARIMA DEĞER KATACAK

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca projenin detaylarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Karatay Belediye Başkanı Kılca açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Konya tarımda ülkemizin en önemli üretim merkezlerinin başında yer alıyor. Tarih boyunca çiftçimizin alın teriyle işlediği mahsuller Anadolu coğrafyasının medeniyet değerleriyle bereketlenip nice sofralara ulaştı. Karatay’ımızda bulunan Hayıroğlu Mahallemizdeki Boncuklu Höyük’te yapılan çalışmaların tarımın Avrupa’ya Anadolu’dan gittiğine dair buluntular sunmuş olması kadim şehrimizin tarih boyunca tüm dünyadaki tarımsal faaliyetlere yön veren önemli bir merkez olduğunu göstermektedir. Karatay Belediyesi olarak mirasçısı olduğumuz bu aziz topraklara minnet ve vefa duygusuyla başlattığımız “Karatay Ata Tohum” projemiz ile besin değerleri kaybolmamış ve doğallığını yitirmemiş tohumları koruyup çoğaltarak gelecek nesillerimize ulaştırmayı amaç edindik. Bu anlamlı çalışmamızın yarınlarımıza güzellik, şehrimize ve tarıma değer katacağına yürekten inanıyor; tohumu toprağa serpen her haneye bolluk ve bereket diliyorum.”

NERDEN TEMİN EDİLİYOR, HANGİ TOHUMLAR BULUNUYOR

Karatay Belediyesi yılın belirli dönemlerinde ekim zamanlamasına uygun şekilde duyurulara çıkıyor ve Ata Tohumu temin etmek isteyen vatandaşların başvurularını alıyor. Duyurulardan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarını, sms bilgilendirmelerini takip etmeyi ve “Yanıbaşımda Karatay” mobil uygulamasını telefonunuza indirebilirsiniz.

Karatay Belediyesi, doğallığını yitirmemiş ve besin değerleri kaybolmamış ata tohumları bağına, bahçesine ekmek isteyen herkese ulaştıracak. Belediye tohumları vatandaşlara ücretsiz dağıtıyor. Topumlar arasında Kapya kırmızıbiber tohumu, kıl biber tohumu, köy biberi tohumu, biber yediverin tohumu, mısır tohumu, karpuz tohumu, salatalık tohumu, kabak tohumu yer alıyor.

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum