Konya'da başıboş köpek sorunu büyüyor!
Son 1 hafta içerisinde Konya'da 2 çocuk sokak köpeklerinin saldırısına uğradı. Sokak köpeklerinin insanların olmadığı mevkilerde toplanması ve bakımlarının yapılması gerektiğini ifade eden Veteriner Hekim M. Akif Soylu, “İnsanlarımız gerçekten risk altında” dedi.
Konya'nın çeşitli bölgelerinden başıboş köpek sorunu ile ilgili şikayetler artarak gelmeye devam ediyor. Son 1 hafta içerisinde yaşanan iki olay ise bardağı taşıran son nokta oldu. Önce Ereğli'de ardından da Kulu'da sokak köpekleri küçük çocuklara saldırdı. Özellikle sabah ve akşam belli saatlerde dışarı çıkma konusunda endişe yaşadıklarını dile getiren Konyalılar, bu sorunun bir an evvel çözülmesini talep ediyor. Merkez ilçelerde şikayetin en fazla olduğu bölge ise Karatay.
KÜÇÜK UMUT YOĞUN BAKIMLIK OLDU!
Yaklaşık 1 hafta önce Konya'nın Ereğli ilçesinde sahipsiz köpeğin saldırısına uğrayan 8 yaşındaki çocuk yaralandı. Barbaros Mahallesi 92759 Sokak’ta yürüyen U.Ü., sahipsiz köpeğin saldırısına uğradı. Kafa ve sırtından yaralanan çocuk, çevredekilerin yardımıyla Ereğli Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Hayati tehlikesi olduğu öğrenilen çocuk, buradaki müdahalenin ardından Konya’ya sevk edildi. Yoğun bakımda tedavisi süren ve durumu iyiye giden U. Ü, uyandırıldı.
9 YAŞINDAKİ ÇOCUĞA 40 DİKİŞ ATILDI
Bir diğer başıboş köpek saldırısı olayı da Kulu'da yaşandı. Kulu'da başıboş köpek saldırısına uğrayan 9 yaşındaki çocuk ağır yaralandı. Boğazı ve başına 40 dikiş atılan çocuk, hastanede tedavi altına alındı. Kuduz ihtimaline karşı çocuğa kuduz aşısı da yapıldı. Kulu Kemaliye Mahallesinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, evlerinin yanında yatan başıboş çoban köpeğini sevmek isteyen 9 yaşındaki Ç.S. köpeğin saldırısına uğradı. Çocuğa bir anda saldıran köpek Ç.S.'yi boğazından ve kafasından yaraladı. Yaralanan çocuğun çığlıkları ve bağırmasını duyan ailesi yetişerek köpekten kurtardı.
SOKAK KÖPEKLERİNİN BİR YERDE TOPLANMASI GEREKİR
Veteriner Hekim M. Akif Soylu, Konya'da Bozdağ Milli Parkı gibi bir alan daha oluşturulması gerektiğini ifade etti. Akören ve Karahüyük başta olmak üzere, daha birçok noktada bir yerin tahsis edilebileceğine dikkat çeken Soylu, “Dönüm dönüm milli emlak arazileri var. Biri tahsis edilebilir. Sahipsiz hayvanların kimsenin olmadığı mevkilerde toplanması gerekir. Resmi kurum ve kuruluşlarının artık yemekleri de mama haline çevrilebilir. Askeriyeden, hastanelerden artık yemekler toplanır. Elde edilen gıda ürünleri, çeşitli işlemlerden geçer ve mama haline getirilir. Maliyeti ucuz olur, işçiliği kolay olur” dedi. Daha önce böyle bir projelerinin olduğunu ancak onay görmediğini hatırlatan Veteriner Hekim Soylu, hayvan hakları savunucularının da bazı şeylere şiddetle karşı çıktığını belirtti.
SADECE 1 KEZ KUDUZ AŞISI YAPILIYOR!
“Kısırlaştırılıp, aşıları yapıldıktan sonra sokağa salınan köpekler tehlikesiz hale gelmiyor” diyen Soylu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu köpeklerin kuduz aşısı sadece bir kez yapılıyor. Daha da yapılmıyor. Oysa kuduz aşısı yılda 1 yapılmalı. Aşının koruyucu özelliği 1 yıl geçerli. Aşısının üzerinden 1 yıl geçmiş köpekler, kuduza açık hayvanlardır. Sonra ne oluyor? Köpekler, zamanla agresifleşiyor. Agresifleşmelerinin çeşitli nedenleri var. Biz, onların yaşam alanlarını daralttıkça rahatsız oluyorlar. Köpekler, açlıkla saldırgan bir hale geliyor. Sonrasında da üzücü ve istenmeyen olaylar yaşanıyor. Sokak içlerinde köpeklerin olmasını istemiyoruz. Çocuklarımız, kadınlarımız tüm insanlarımız risk altında.”
EMRE ÖZGÜL
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.