Konya'da arsa fiyatları uçtu! İnşaat malzemelerine keyfi zam yapıyorlar

Konya'da arsa fiyatları uçtu! İnşaat malzemelerine keyfi zam yapıyorlar

Arsa fiyatlarının Konya'da uçuşa geçtiğini, çimentoda keyfi zam furyasının devam ettiğini söyleyen İMKON Meclis Üyesi Şaban Topal, “Herkes zam yapmaya çalışıyor. Bu bize yakışmaz. Bu gidişatın da önüne geçmek lazım. İnsanların ciddi bir konut talebi var”

Vatandaşın ev alma hayali, maziye karışıyor. Konut fiyatlarındaki aşırı artış, vatandaşın bütçesini zorluyor. Girdi maliyetlerindeki artış, talebin fazla olması gerek satılık gerekse de kiralık konut fiyatlarını yükseltiyor. Müteahhitler, çimento ve arsa fiyatları başta olmak üzere, pek çok kalemde keyfi artış yaşanmasından, vatandaş da ev fiyatlarının yükselmesinden dert yakınıyor. Önlem alınmaması durumunda konut fiyatlarının daha da artacağı öngörülüyor.   

 

BİNA İNŞAAT MALİYETİ YÜZDE 114 ARTTI!

TÜİK'e göre inşaat maliyet endeksi ekimde aylık bazda yüzde 3.44, yıllık bazda yüzde 117,07 artış kaydetti. Türkiye İstatistik Kurumu ekim ayına ilişkin İnşaat Maliyet Endeksi verilerini yayımladı.

Buna göre ekim ayında inşaat maliyetleri yıllık yüzde 117,07 aylık ise yüzde 3,44 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 3,88, işçilik endeksi yüzde 1.94 artış kaydederken bir önceki yılın aynı ayına göre artış oranı malzeme endeksinde yüzde 128,41, işçilik endeksinde yüzde 85,65 oldu. Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 3,11, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 114,49 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 3,49, işçilik endeksi yüzde 1.91 artış kaydederken bir önceki yılın aynı ayına artış oranı malzeme endeksinde yüzde 125,08, işçilik endeksinde yüzde 85,84 olarak kaydedildi. Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 4,48 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 125,83 arttı.

ÇİMENTODA FİYAT ARTIŞLARI DİKKAT ÇEKİYOR

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Meclis Üyesi Şaban Topal, malzeme fiyatlarının arttığını, bu artışla birlikte konut fiyatlarının da yükseldiğini aktardı.

adsiz-001.jpg

Sektörde keyfi uygulamaların varlığına işaret eden Topal, “Bu, çimento sektöründen kaynaklanıyor. Tekelleşme var” dedi. Herkesin bir beklenti içine girdiğini kaydeden Topal, “Herkes zam yapmaya çalışıyor. Bu bize yakışmaz. Bu gidişatın da önüne geçmek lazım. Bazı adımların ivedilikle atılması şart” şeklinde konuştu. “Bir ustanın maaşı 20 bin lirayı buldu” diyen Topal, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yevmiye 400-800 TL arasında. Demir fiyatlarında cüzi bir gerileme var. Şu an demirin fiyatı 15 bin lira. Çimentoda keyfi zam furyası var. Biz, çimento 9 lirayken, grev yaptık. Şu an fiyatı 90 lira. 100 TL yapmak için uğraşıyorlar. Bazı malzemelerde sezon itibarıyla düşüş var.” 

KONYA'DA ARSA FİYATLARI UÇTU 

“Konut fiyatları düşer mi” sorusunu yanıtlayan İMKON Meclis Üyesi Şaban Başkan Topal, ciddi konut talebinin olduğunu, insanların kiralık ev bulamadığını, maliyeti ise girdi maliyetlerindeki artışın yanı sıra, aşırı talebin yükselttiğine vurgu yaptı. Fiyatların istikrara kavuşması durumunda konut fiyatlarında gerileme olacağını dile getiren İMKON Meclis Üyesi Şaban Topal, şunları söyledi: “Aksi olursa, fiyat yine artar. Vatandaşın ciddi bir konut talebi var. Konya'da zaten çok fazla konut stoğu yok. Şehirde konut üretimine ihtiyaç var. Tapu harçlarının belli bir seviyeye çekilmesi gerekir. Arsa fiyatları da keyfi olarak arttı. Fiyatlar, uçtu gidiyor. Arsanın bol olduğu Konya'da sanayi arsa fiyatları aşırı yükseldi. Ne oluyor? Olan yine vatandaşa oluyor.” 

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.