Konya'da Afgan çobanlar dolarla maaş istiyor!

Konya'da Afgan çobanlar dolarla maaş istiyor!

Konya çiftçisi Afgan çobanların isteklerine yetişemiyor. Afgan çobanlar dolarla maaş istiyor.

Konya, Karaman ve Aksaray gibi birçok şehirde tarımsal üretimde ve hayvancılık sektöründe istihdam edilen Afgan tarım işçileri ve çobanlar işgücü açığını fırsat bilerek, yüksek maaş istemeye başladı

Türkiye’de tarım ve hayvancılık sektöründe istihdamı her geçen artan yabancı uyruklu tarım işçileri ve çobanlar yüksek ücret talebinde bulunmaya başladı. Özellikle Afganistanlı çobanların ve tarım işçilerinin yüksek ücret istemesinin en önemli nedeni ise dolarda yaşanan artışın devam etmesi. Afgan tarım işçilerinin yüksek maaş talebi çiftçilerin de bütçesini zorluyor.

10-2-1-001.jpg

AFGAN GENÇLER KRİZİ FIRSATA ÇEVİRDİ

Kendi aralarında kurdukları whats app gruplarıyla iletişim halinde kalan Afgan çobanlar ve tarım işçileri 12 bin ile 15 bin TL maaş istiyor. Özellikle tarımsal üretimin başladığı günlerde tarımda işgücüne olan ihtiyaç da arttı. Türk gençlerinin köylerde kalmak istememesi nedeniyle köylerdeki iş gücü açığını Afganistan’dan gelen tarım işçileri kapatıyor. Bunu da fırsat bilen Afganistanlı tarım işçileri çiftçilerden yüksek ücret talep ediyor. 

ÜRETİCİLER BU ÜCRETLERİN ALTINDA KALKAMAZ

Çiftçilerin bu ücret ve taleplerin altından kalkılmasının mümkün olmadığını kaydeden ziraat odaları, "Gençlerimiz tarımdan uzaklaştığı ve kırsalda yaşamak istemediği bölgelerde tarımsal üretim ile hayvancılık sektörünün neredeyse yüzde 90'ında yabancı uyruklu işçiler çalışıyor.

10-1-1-001.jpg

Bugün bir yabancı uyruklu çobanın üreticiden istediği aylık maaş 12 ila 15 bin lira arasındadır. Buna yaklaşık 7 bin lira da masraf eklenince bu rakam 20 bin lirayı geçiyor. Geçtiğimiz yıllarda bu işçiler aylığı 300-400 dolar civarında paraya çalışıyordu. Şimdi ise üreticilerden afaki rakamlar talep etmeye başlamışlardır” dedi.

BU DURUMDAN ÜRETİCİLER MAĞDUR OLUYOR

Kırsal kesimde yaşanan sorunlar ve diğer faktörlerden dolayı yerli işçi bulunamadığını belirten çiftçiler ise şunları söyledi: “Ülkemizde yaşanan ekonomik gelişmeler sonrası artan maaş zamları nedeniyle yabancı uyruklu tarım işçileri de işverenlerden keyfi maaş artırımı istemektedir. Zaten işçilerimizin tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Barınma ve gıda ihtiyaçları hepsi karşılanıyor. Fakat Afganistanlı tarım işçileri özellikle fiyatı yükseltiyorlar. Gençlerimiz de tarımda kalmak istemiyor.  Özellikle tarım takviminin başladığı şu günlerde bu sorun tüm çiftçilikle ve hayvancılıkla uğraşan herkesi mağdur etmektedir. Bu soruna çare bulamazsak tarımsal üretim tehlikeye girebilir.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum