Konya'da acil önlem alınmalı! Hatanın bedeli ağır olabilir

Konya'da acil önlem alınmalı! Hatanın bedeli ağır olabilir

Geçen hafta Mardin ve Diyarbakır’da 15 kişinin hayatını kaybettiği ve bine yakın hayvanın telef olduğu anız yangınları faciaya neden oldu. Uzmanlar, Konya Ovası'nda duruma ilişkin acil önlem alınması gerektiğini ifade etti.

Kurban Bayramı haftasında Mardin ve Diyarbakır’da 15 kişinin can verdiği anız yangınlarının ardından tedbirsizlik ve bilinçsizlik iddiaları yeniden gündeme geldi. Her harman sezonunda yaşanan anız yangınlarının ardından ortaya çıkan trajik görüntüler, maddi kayıplar ve can kayıpları gözleri yeniden bu konuya çevirdi. Havaların mevsim normalleri üzerinde gitmesi ve hasat sonrası anızların ekim için yakılması hem ekolojik dengeye hem toprağa ciddi zarar veriyor. Yıllardır yapılan uyarılar ve kesilen cezalar bile birçok çiftçiyi anız yangını konusunda durduramadı. Tarlaların ortasından geçen elektrik direkleri de anız yangınlarının yaşanmasına neden olabiliyor. Mardin ve Diyarbakır’da yaşanan yangının elektrik direklerinden kaynaklandığı ortaya çıktı.

3-2-burak-kirkgoz.jpg

KONYA OVASI’NDA DA ÖNLEMLER ARTIRILMALI

Türkiye’nin hububat ambarı olarak kabul edilen Konya Ovası’nda da geçtiğimiz yaşanan yangında hububat ekili kül oldu. Hububat hasadının yoğun bir şekilde devam ettiği Konya Ovası’nda köylüler olası yangınlara karşı önlemlerini artırdı. Anız yangınları zaman zaman kaza ile meydana gelirken, bazen ise kasıtlı olarak gerçekleştiriliyor. Önceki yıllara göre anız yangınlarında ciddi bir düşüş olsa da bazı bilinçsiz çiftçiler, anız yakmakta ısrar etmeye devam ediyor. Cezaya rağmen anız yakmakta ısrar eden bazı çiftçilerin ise tek derdi ekim zamanı daha rahat bir şekilde tarlalarını ekime hazırlamak. Anızların yakılması doğadaki çok sayıda canlının da ölümüne neden oluyor. Anız yangınları toprağın da verimini düşürüyor.

ANIZ YANGINLARI TOPRAĞI ÇORAKLAŞTIRIYOR

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkköz, Konya Ovası’nda anız yangınlarının önemli bir kısmının dağlık alanlardaki küçük alanlarda yapıldığını dile getirdi. Dağ köylerinde yaşayan çiftçilerin toprağı daha rahat işleyebilmek için anızlarını yaktığını kaydeden Kırkgöz, “Alanların küçük olması çiftçilerin toprak işlemesini zorlaştırıyor. Çiftçiler daha hızlı toprak işleyebilmek için anız yakıyor. Anız yakıldığı zaman topraktaki faydalı organizmalar yok oluyor. Topraklarına çok ciddi zararlar veriyorlar. Bunu kesinlikle yapmasınlar. Son yıllarda büyük alanlarda çok fazla anız yangını olmuyor. Bu konuda çiftçilerimiz biraz bilinçlendi ama hala yeterli değil. Çiftçilerimiz anız yakmak yerine anız mibzerleri kullanarak ekim yapmalıları. Bunları kullanmak gerekiyor. Anız yangınları topraklarımızı çoraklaştırıyor ve yok ediyor. Anız yakmak geleceğimizi yakmak ve toprağımızı yok etmek demektir” dedi.

VATANDAŞLARIMIZ DA BU KONUDA BİLİNÇLİ OLMALI

Anız yangınları konusunda sadece çiftçilerin değil vatandaşların da bilinçli olması gerektiğinin altını çizen Kırkgöz, “Yol kenarında olan arazilerde risk çok büyük taşıyor. Asfalt kenarında olan arazilerde dikkat edilmesi gerekiyor. Oradan geçen vatandaşlarımız cam şişe, pet şişe ve sigara izmariti kesinlikle atmasın. Çiftçilerimizin bir yıllık emekleri yok olabiliyor. Çiftçilerimiz kadar halkımızın da bilinçli olmalıdır. Özellikle tatilden dönen vatandaşlarımız kesinlikle ormanlık alanlara dahi hiçbir cisim atmamalıdır” uyarısında bulundu.

3-1.jpg

ELEKTRİK DİREKLERİ TARLA DIŞINA ALINMALI

Mardin ve Diyarbakır’da yaşanan yangının elektrik direklerinden dolayı ortaya çıktığını hatırlatan Kırkgöz, şunları söyledi: “Konya Ovası’ndaki arazilerin önemli bir kısmının içinden elektrik direkleri geçiyor. MEDAŞ, bu direkleri zamansal olarak kontrol ediyor. Bir arıza durumunda MEDAŞ’a bilgi verilmesi gerekiyor. Diğer yandan Konya Ovası’nda arazi toplulaştırılma çalışmaları devam ediyor. Toplulaştırma ile birlikte bu elektrik direklerinin arazilerin dışına taşınması gerekiyor. Toplulaştırmalar bu konuda önem taşıyor. Arazi sahipleri ve muhtarlar, MEDAŞ ile görüşülüp elektrik direklerini tarla dışına taşımalı. Bu konudaki çalışmalara hız verilmeli.”

TOPRAĞI ÖLDÜRÜYOR, ÇEVREYİ KİRLETİYOR

Anız yangınlarının çevreye de zararı olduğunu ifaden eden Kırkgöz, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Anız yangınıyla hem bir toprağı öldürüyoruz aynı zamanda çevreyi kirletiyoruz. Enerji hatları, telefon direkleri, enerji iletim direkleri bunlarda zara görüyor. Hasattan sonra toprak üzerinde kalan nasıl baş edebileceğimizi bilmek gerekiyor. Bunun birkaç yöntemi var. Bu yöntemlerden biri kısa yoldan kurtuluş reçetesi gibi görünen bir sorun. Çiftçilerimiz anızını yakıyor. Bir diğer yöntem anızı toprağa karıştırabilirsiniz. Anızı çeşitli yöntemlerle toplayıp balyalayarak toprakta uzaklaştırabilirsiniz. Ama tabi bunlar ilk bakışta genel olarak baktığınızda bir ek masraf olarak getirebilecek yöntemler gibi geliyor.”

Kaynak:İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum