Konya'da 7 aile mahkemesi boşanma davalarına yetişemiyor!

Konya'da 7 aile mahkemesi boşanma davalarına yetişemiyor!

Konya’da 7 aile mahkemesinin yoğunluktan ötürü yetersiz kaldığını söyleyen Av. Mehmet Kürşat Kılıç, “Değerlerimizden kopuyoruz. Gidişat kötü. Boşanma oranlarında ciddi bir artış var. Düğünü olmadan boşananlar kadar, 30 yıllık evliliği bozulanlar da var”

Boşanma sayısında artış yaşanıyor. Boşanan çiftlerin sayısı her geçen daha da artıyor, Boşanmaların büyük çoğunluğunun evliliğin ilk yıllarında yaşandığı söylense de, her dönemde bu risk bulunuyor. Avrupa'ya özenti, çağın getirdiği değişimler, toplumun temel taşı olan aile kurumunun altına dinamit koyuyor. Dönem evlilikleri, eskisi gibi ise uzun sürmüyor. Boşanma daha çok oransal değil, rakamsal artıyor. Birçok çift boşanma döneminde zor ve stresli zamanlardan geçiyor. Aile yapısıyla büyüklere ve eşlere itaat etme geleneği yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Uzmanlar, boşanmanın nedenlerini; şiddetli geçimsizlik, eğitim seviyesindeki düşüklük, çiftler arasındaki iletişimsizlik, güvensizlik, evlilikten beklentinin artması, ekonomik nedenler ve lüks yaşama isteği, alkol, kumar ve şans oyunlarına düşkünlük, aşırı kıskançlık, kadının çalışması olarak görse de; en büyük nedenini çiftlerin manevi ve geleneksel değerlerinden kopmasına bağlıyor.

adsiz.jpg

KONYA BOŞANMADA ORTA SIRALARDA

2021 yılında Türkiye'de 175 bin 779 çift boşanmıştı. 2022 yılında bu sayı 180 bin 954 oldu. Bu veriler, TÜİK'in verilerinde yer aldı. Bin nüfus başına düşen boşanma sayısını ifade eden kaba boşanma hızı 2022 yılında binde 2,13 olarak gerçekleşti. Konya, boşanmaların en yüksek ve en az olduğu şehirler arasında yer almıyor. Boşanmaların yüzde 32'si ise evliliğin ilk 5 yılında gerçekleşiyor. Karaman, boşanmaların en fazla olduğu iller arasında.

DEĞERLERİNDEN GÜNDEN GÜNE KOPAN BİR NESİL

Boşanma konusuyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Av. Mehmet Kürşat Kılıç, “Boşanma oranlarında artış var” dedi. Aldatmanın arttığını belirten Kılıç, “Bana gelen dosyalarda maalesef aldatma şikayeti çok fazla. Erkeklerin aldatması daha fazla” diye konuştu. Kılıç, daha sonra şunları söyledi: “Değerlerinden günden güne kopan bir nesil ve toplumsal yapı ile karşı karşıyayız. Popüler kültürün ülkemizde yaygınlaşmasıyla beraber, değerlerimizden iyice koptuk, Televizyon dizileri, programları toplumu olumsuz etkiledi” şeklinde konuştu.

BOŞANMA SÜRECİ SANCILI GEÇİYOR

Aldatmanın yanı sıra; daha birçok konunun boşanmaya etki ettiğini dile getiren Kılıç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Önce şunu belirteyim. Boşanmanın yaşı yok. Evliliğin her yaşında gelen var. Resmi nikâhı yapılıp, düğünü olmadan boşananlar kadar, 30 yıllık evliliği bozulanlar da var. Yaşa bakmıyor yani bu konu. Boşanma süreci de şiddetli geçiyor. Çekişmeli geçiyor süreç. Maddi konularda anlaşma sağlanamıyor. Erkeğe uzaklaştırma kararı veriliyor. 6284 sayılı kanunla velayet ve nafakaya dair de tedbir kararları alınabiliyor. Erkekler, bu süreçte ciddi maddi kayıpla karşı karşıya kalabiliyor. Bir boşanma süreci 3-4 yıl sürüyor. Sonra da mal rejimi davası başlıyor. Çiftlerin birbirinden tamamen kopma süreci 8 seneyi bulabiliyor. Sistem, bu şekilde işliyor. Olan, çocuklara oluyor. Yazık. Bakın Konya'da 7 Aile Mahkemesi var. Yoğunluk çok fazla, yetmiyor.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum