Konya'da 248 yıllık tabağın fiyatı dikkat çekiyor
Kültürlerin başkenti Konya’da birçok tarihi eser ve tarihe damga vurmuş şahsiyetlerin izlerini bulmak şaşırtmıyor. Selçuklu Devleti’nin başkentliğini yapmış, birçok kervansarayın konaklama yeri olmuş Konya, kültürel anlamda Türkiye’nin önemli şehirlerinden biri haline geldi. Gelenler adeta zaman tünelinde yolculuk yapıyor.
TARİHE YOLCULUK YAPIYORUZ
Konya Tarihi Buğday Pazarı’nın içinde antikacılık yapan Selim Arı, 248 yıllık tarihi tabağı satışa çıkardı. Arı, 248 yıllık tabağın çıkış yerinin belli olmadığını belirterek, tahminlerin Konya’da üretildiği yönünde olduğunu açıkladı. Konya’da birçok tarihi eserlerin bulunacağını söyleyen Arı, devletin kazı çalışmalarına yoğunlaşması gerektiğini kaydetti. Arı, “Elimizde bulunan tabağın 248 yıllık olmasından daha önemlisi üzerinde yapan kişinin imzasının olması tarihe yolculuk yapmamızı sağlıyor. Kenarlarını son derece özenle yığma işlenmiş, yapan kişinin ismi ve imzası üzerine işlenmiş durumda. Bakırdan yapılan tabağımız 1770’li yıllarda yapılmış günümüze kadar ulaşmış, Babadan oğula geçen bu eserimiz, bu zamana kadar zarar görmeden gelmiştir. Eserimizin üzerinde ‘Hüseyin Ağa’ imzası mevcut. Hüseyin Ağa isimli bu Ustamız son derece titizlik ile eserini yapmıştır. O dönemlerde reklam olması için kendi imzasını eserlerin üzerine atarlardı” ifadelerini kullandı.
ESKİYE ÖZLEM ARTTI
İnsanların antika eşyalara ilgisinin yoğun olduğunu dile getiren Arı, “Antikanın doğuşu Avrupa'dır. Tabii ki Türkler de var. Osmanlı döneminden ürünlerimiz metal, bakır gibi ürünlerimiz mevcut. Antikalara ilgi çok üst düzeyde. Yeniden çok eskiyi talep eden insan sayısı, azımsanmayacak kadar çok. Eskiye özlem arttı. Bizler bunu görebiliyoruz. Artık nostaljik eserler insanların ruhunu dinlendiriyor. Bu sayede tarihi eserler insanlar tarafından satın alınıyor” diye konuştu.
ANTİKA MUHABBETİ BİZE YETER
Arı, insanlara en iyi antika eserleri özenle seçtiğini dile getirdi. Arı, “Ben araştırıyorum, buluyorum. Getirip burada insanların karşısına çıkarıyorum. Bazı aletlerin yeni nesilleri de elimde var ama insanların antika almasından yanayız. Yeni modelleri her yerde bulabilirler, tercihlerini antikadan yana kullanmalarını istiyorum. Bizi en çok mutlu eden karşılıklı muhabbet. Gelenin bir şey alması önemli değil. Antika muhabbeti bize yeter. Tüm çocuklara antikayı anlatıyoruz. Aileler geldiğinde çocuklara antikayı ve tarihi anlatmak benim hoşuma gidiyor, böyle bir hizmet yaptığım için de seviniyorum” dedi.
ALİ GÖZEN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.