Konya'da 2 binden fazla üretici sektörü terk etti!

Konya'da 2 binden fazla üretici sektörü terk etti!

Konya İli DSYB Başkanı Edip Yıldız, “ Bu ay itibarıyla sektörden yeni çıkışlar olacak. Artan girdi maliyetleri altında ezilen üreticiler mesleği bırakıyor, hayvanlarını da kesime gönderiyor” dedi

Konya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Başkanı Edip Yıldız, birlik binasında düzenlediği basın toplantısıyla gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Yıldız, “Ülkemizde artan maliyetler karşısında en çok üreticimiz olumsuz etkilenmiştir. Sermaye bakımından güçlü olmayan üreticimiz oluşan krizlere karşı direnç gösterememektedir” şeklinde konuştu.

FİYAT GÜNCELLEMESİ ELZEMDİR

“Girdi maliyetlerinin artması karşısında üreticinin tek geliri olan et ve süt fiyatlarının artmamasından dolayı üreticilerimiz zor günler geçirmektedir” diyen Edip Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Et ve süt üretimi yapan işletmelerin olmazsa olmazı olan kaba yemi birçok üreticimiz ya alamamış ya da sektörde olan belirsizliklerden dolayı tereddütte kalmıştır. Üreticimizin üretime devam etmeme konusunda karar vereceği böyle bir ortamda onlara güven vermemiz gerekir. Bu güven ortamının Ulusal Süt Konseyi vasıtasıyla oluşmasını çok isterdik ancak konsey üzerine düşeni bir türlü yapamadı. Bu süreçte yeni bir sayfa açmanın kendi çözümümüzü kendimizin üretme zamanı gelmiştir. Süt üretiminin bu zamana kadar olmadığı kadar düştüğü bir süreçte, sanayicimizin süt bulmakta çok zorlandığı bir ortamda fiyat güncellemesi elzemdir. Üreticimize güven verecek olan süt fiyatı konseyden çıkmadı. Günlük 800 ton sütü yöneten kurumumuz üreticilerin lehine bünyesinde bulunan tüm sütler için ihale ortamı oluşturulacaktır. Buradan tüm üreticilerimize de çağrıda bulunuyorum. Bu ihale sürecinden olumlu yararlanabilmeleri için siz de sütünüzü birliğimize emanet verin ki, masada daha güçlü olup, daha iyi bir fiyata sütlerimizi pazarlayabilelim.”

MALİYETLERLE BAŞA ÇIKAMAYANLAR HAYVANLARINI KESİME GÖNDERİYOR

Konya İli DSYB Başkanı Edip Yıldız, Konya’da 2 binden fazla süt üreticisinin süt üretimini bıraktığını, bu ay itibarıyla sektörden yeni çıkışların olacağını ifade etti. Yıldız, artan girdi maliyetleriyle başa çıkamayan üreticilerin çareyi inekleri kesime göndermekte bulduğunun da altını çizdi. DSYB üye sayısının 13 binden, 10 bine düştüğünü belirten Yıldız, “Bir üreticinin üretime devam etmesi için en az 1 yıllık yoncasını temin etmesi gerekir. Bugün böyle bir durum yeterince söz konusu değil. Üreticilerin bir kısmı önünü göremediği için 1 aylık yemini temin ediyor. Üreticilerimize güven vermemiz gerekiyor. Ulusal Süt Konseyi üzerine düşeni bir türlü yapamadı. Tekrar diyoruz, süt üretiminin bu zamana kadar olmadığı kadar düştüğü bir süreçte, fiyat güncellemesi elzemdir.” diye konuştu. Yıldız, son olarak şunları söyledi: “Bazı söylemlerimiz siyasete çekiliyor ancak bugün dışarıdan gelen işçiler olmasa tarım ve hayvancılıkta çalışacak insan yok.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum