Konya’da 100 yıllık düğün geleneği! Görenler çok şaşırıyor
Konya’nın Selçuklu ilçesine bağlı Küçükmuhsine Mahallesi şehir merkezi yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bu mahallenin diğer iki diğer adı ise “Kiçimuhsine” ya da “Keçimuhsine” olarak da adlandırılıyor. Tarihi Selçuklular’a kadar uzanan Küçükmuhsine Mahallesi Konya’da çok fazla bilinmeyen fakat mutlaka görülmesi gereken bir yer. Bu köydeki yer şekilleri Kapadokya’yı andırıyor ve bir çok kaya mezarıda köyde bulunuyor.
DEVECİ EKİBİ GELENEĞİ YAŞATILIYOR
Ayrıca Küçükmuhsine’deki düğünler ise oldukça renkli geçiyor. Deveci olarak adlandırılan gösteri grubu düğünlere renk katıyor. 1 asırdır yaşatılan bu gelenek Konya’da çok bilinmese de Küçükmuhsine’de yaşatılmaya devam ediyor. Yörük kültürüne ait Yörük hayatını anlatan bir köy seyirlik oyunu olan deveci gösterilerinde her şeyin bir sembolü de mevcut. Deve yük ve insan taşımak için kullanılan hayvanı temsil ederken, Karaoğlan ise topluluğun başında bey olarak adlandıran Yörük kabilesinin başındaki kişidir.
Kız Karaoğlan’ın eşi, nene Karaoğlan’ın annesi, dede Karaoğlan’ın babası, deveci ise Karaoğlan’ın emrindeki adamları. İbret ise kabilenin güvenliğinden sorumlu kişi. Hikâye ise bey ve emrindeki adamların eğlencelerini anlatıyor. Sonra beyin karısını kaçırıyorlar onu bulmak için ettikleri mücadeleyi bulduklarındaki sevinçleri anlatılıyor. Her düğünde deveci gösteriliyor yapılmaya devam ediliyor. Oğlanın evinin yakınları, damadın yakın arkadaşları oyuna davet edilir onlarla kaşık oyunu oynanır ve onlardan bahşiş alınır. Daha sonra aynı gösteri kız evinde yapılır. Toplanan para düğünden sonra gençler tarafından harcanır.
DÜĞÜNLERDE VE ŞENLİKLERDE GÖSTERİ YAPILIYOR
Küçükmuhsine Köyü Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mevlüt Altuntaş, deveci geleneğinin hikâyesini paylaştı. Küçükmuhsine’den askere giden gençler asker arkadaşlarının düğünlerinde deveci gösterilerini gördüğünü ve bundan sonra geleneğin kendi düğünlerinde de yaşatmaya başladıklarını kaydeden Altuntaş, “Dedelerimiz asker arkadaşlarının düğününde görmüş bu geleneği. Yaklaşık 80-90 yıl önce başlayan bu gelenek günümüze kadar yaşatılmaya devam ediyor. Köyümüzdeki düğünlerin büyük bir kısmında ve köy şenliklerinde deveci gösterileri yapılıyor. İnsanlarımız da bu geleneği sahiplendi. Deveci gösterilerinde kullanılan postlar koyun derisinden yapıldı. Bu kıyafetler köyümüzün envanterine kayıtlı. Kullanmak isteyen muhtarlıktan alıyor ve düğünlerde kullanıyor. Askerlik çağı gelen gençler malzemeleri alabiliyor. Deveci gösterisi yapmak isteyen askere giden gençler ve damatlara yardımcı olunuyor. Konya’nın içerisinde deveci gösterisi yapılıyor. Bu oyunda devecilerim kim olduğu asla bilinmez. Kim Karaoğlan kim kız bu asla söylenilmez. Oyun bitse bile bu isimler gizli kalır” dedi.
BU GELENEĞİ GELECEK NESİLLERE AKTARACAĞIZ
Deveci gösterisi geleneğini yaşatmak için büyük çaba verdiklerini dile getiren Altuntaş, şunları söyledi: “Bu gelenek köyümüzle özdeşleyen bir gelenek haline geldi. Gelecek nesillerin bu geleneği yaşatması ve devam ettirmesi için çalışıyoruz. Gençlerimiz köyümüzün geleneğini gelecek nesillere de aktarmalı. Deveci gösterisi yeni evlenen gençler ve askere gidecek gençler tarafından yapılmaya devam ediliyor. Eskiden hemen hemen her düğünde olurken şimdi damat isterse gençleri ayarlayıp yaptırıyor. Geçmişten günümüze bu kültürü yaşatmaya çalışan tüm gençlerimize teşekkürü borç biliriz.”
İBRAHİM BÜYÜKEKEN
Kaynak:İBRAHİM BÜYÜKEKEN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.