Konya'da 10 iş adamı ortak oldu! Kenevir fabrikası kuracaklar
Konya, kenevir üretimi konusunda önemli bir adım atarak 10 iş adamını bir araya getirip bir kenevir fabrikası kurma kararı aldı. Kenevirin ham petrolden daha değerli bir hammadde olarak kullanılması, tekstil, biyoplastik, inşaat malzemeleri ve diğer sektörlerde büyük potansiyel taşıyor. Bu fabrika, yerel ekonomiye katkı sağlarken, Konya'nın kenevir üretimi alanındaki liderliğini pekiştirebilir.
Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkan Yardımcılığı görevinden istifa eden Mustafa Özaydın, kooperatif başkanı Mahmut Şenyüz’ü eleştirdi. Özaydın, “Kooperatif başkanı hayal satmaktan ileri gitmiyor. Önümüzdeki günlerde yeni bir kooperatif kuracağız. Çumra’da 10 iş adamı, kenevir fabrikası kurmak için bir araya geldi" dedi.
KOOPERATİF BAŞKANI HAYAL SATIYOR
Özaydın, kooperatif başkanının vaat ettiği hedeflerin, vatandaşlar tarafından artık inandırıcılığını yitirdiğini iddia etti. "Başkan, söylediği projeleri sanki hemen gerçekleşmesi gereken işler gibi sunuyor. Bir gün temel atılacak, ertesi gün makineler kurulup çalıştırılacak gibi bir hava yaratılıyor. Ancak bu tür vaatler, vatandaşlar arasında büyük bir hayal kırıklığına yol açıyor" diyen Özaydın, başkanın söylemleriyle vatandaşların gerçekçi beklentilerinin örtüşmediğini öne sürdü. Özaydın, kooperatifin bu tür asılsız hedeflerle ilerlemeye çalışmasının, yalnızca zaman kaybına neden olduğunu vurgulayarak, "Gerçekçi hedefler belirlemek ve bu hedeflere ulaşmak için sağlam adımlar atmak gerekir. Kooperatifin yaptığı yanlışlar ve abartılı vaatler, hem güven kaybına hem de verimli bir çalışma ortamının oluşmasına engel oluyor. Bizim için en önemli şey, projelerin doğru planlanarak, her aşamanın sağlıklı bir şekilde tamamlanmasıdır" ifadelerini kullandı. Özaydın, kooperatifin başarısızlığına neden olan bu durumun, üyeler ve vatandaşlar nezdinde büyük bir güven eksikliğine yol açtığını, bu yüzden doğru bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğini vurguladı.
YENİ KOOPERATİF KURUYORUZ
Özaydın, 20 gün önce Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkan Yardımcılığı görevinden istifa ettiğini ve şu anda yeni bir kooperatif kurma çalışmalarının son aşamasına geldiklerini belirterek, "Yeni kooperatifi kurma yolunda önemli bir mesafe kat ettik. 1 hafta ile 10 gün arasında kooperatifimizi resmen kuracağız" dedi. Yeni kurulacak kooperatifin başkanı olma gibi bir niyeti olmadığını vurgulayan Özaydın, "Önemli olan, kooperatifin işini hakkıyla yapan, çalışan ve çabalayan bir liderin olmasıdır. Başkan kim olacak, bu konuda herhangi bir takıntımız yok. Bizim için en önemli şey, kooperatifin başarılı bir şekilde şahlanması ve doğru yolda ilerlemesidir" ifadelerini kullandı. Kooperatifin isminin henüz netleşmediğini ancak yönetim ekibiyle birlikte en kısa sürede karar verileceğini belirten Özaydın, "Bu süreçte isim önemli değil, asıl odaklandığımız konu, kooperatifin tüm üyeleriyle birlikte güçlü bir yapı kurmak ve sürdürülebilir bir başarıya ulaşmaktır" diye konuştu. Özaydın, kooperatifin temellerinin sağlam bir şekilde atılacağını ve herkesin ortak hedef doğrultusunda hareket edeceğini söyledi.
2 BİN 200 KİLO KENEVİRDEN 500 BİN LİRA KAR ETTİM
Konya'da kenevir ekimi yapan ilk çiftçi olarak dikkat çeken Özaydın, ürettiği kenevirin ekonomik açıdan ne kadar karlı olduğuna da dikkat çekti. “20 dekardan 2 bin 200 kilo kenevir elde ettim ve Samsun'daki kenevir fabrikasına satarak 730 bin lira gelir sağladım” ifadelerini kullanan Özaydın, bunun mısır ekimiyle kıyaslandığında çok daha yüksek bir gelir sağladığını dile getirdi. “Mısır ektiklerinde 32 ton mısır alırdık, bunun 320 bin lira ederdi. Ancak kenevirde 500 bin lira kar ettim” diyen Özaydın şunları söyledi: “20 dekara mısır ekmiş olsaydık, tahmini 32 ton mısır alırdık. Bunu da 10 liradan sattığımızı düşünürsek 320 bin lira gelir elde ederdik. Ancak bu işin masraflarına baktığımızda, 100 bin lira altına ve 100 bin lira üstüne gübre atmamız gerekirdi. Diğer masraflarla birlikte toplamda 220 bin lira masraf yapardık ve kalan 100 bin lira net kar olarak bize kalırdı. Oysa kenevirde 500 bin lira kar ettim.”
KENEVİRİ SÖZLEŞMESİZ EKMEYİN UYARISI
Özaydın, kenevirin sözleşmesiz ekiminin riskli olduğunu vurgulayarak, “Kenevir sözleşmesiz ekilecek bir ürün değil. Bu bitkiyi ekmeden önce karşı tarafta bir sözleşme yapılmalı. Ancak, Konya’da fabrika kurulduğu takdirde kenevirin büyük bir potansiyeli olacak. Sulama konusunda çok verimli bir üretim sağlanabilir ve masraflar da az olur” şeklinde konuştu.
2026 YILINDA ÜRETİME BAŞLAYACAĞIZ
Çumra’da faaliyet gösteren Şakiroğulları Tarım Sulama Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Turan, Çumra’da kurulacak kenevir fabrikasıyla ilgili önemli bilgiler verdi. Turan, "Çatalhöyük HEMP Endüstri Tarım A.Ş. adı altında 10-15 iş insanı ile kenevir fabrikası kuracağız" dedi. Mustafa Turan, 2025 yılı için AR-GE çalışmaları kapsamında ilk etapta 32 bin metrekare alanda üretime başlanacağını ve bunun 3 bin metrekarelik kısmının kapalı alan olacağını belirtti. "2500 dekar alanda kenevir ekimi yapacağız" diyen Turan, 500 bin Euroluk kenevir hasat makinesi almayı planladıklarını ve 2026 yılında profesyonel bir tesisi faaliyete geçirmeyi hedeflediklerini söyledi.
KENEVİR, HAM PETROLDEN DAHA DEĞERLİ BİR KAYNAK
Turan, kenevirin dünya genelinde ham petrolden daha değerli bir kaynak olduğunu belirterek, "Dünyada ham petrol ne ise, kenevir bir üstünde. Petrolü insanlar gıdada kullanamaz ama kenevir gıda da dahil olmak üzere birçok alanda kullanılabiliyor. Ham petrolden 200 ürün elde edebiliyorsanız, kenevirden çok daha fazla ürün elde edebiliyorsunuz" dedi.
İLK ETAPTA LİF VE KIRTIK AYIRMA TESİSİ KURULACAK
Şakiroğulları Tarım Sulama Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Turan, şu bilgileri verdi: “Yeni tesisin ilk aşamasında kenevirin ligini kırtığından ayıracağız. Bu aşamanın ardından, kenevirin kaba malzemesini katma değerli ürünlere dönüştürmek için çeşitli üretim süreçleri planlanıyor. Yalıtım malzemesi, bims, yumurta viyola ve karton üretmeyi planlıyoruz." Turan, makineler için çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Turan, makinelerle ilgili uluslararası teklifler aldıklarını belirterek, “Kanadalı bir firma 3 milyon dolar fiyat verdi, İngiltere’den 3 milyon pound, Fransa’dan ise 5 milyon Euro teklif aldık" dedi.
Kenevir tohumunun, özellikle hayvan yeminde önemli bir kullanımı olduğunu ifade eden Turan, sözlerini şöyle tamamladı: “Kenevir tohumundan iki ana ürün elde ediliyor. Biri, soya değerinde 32 proteinli hayvan yemi oluyor. Yağını sıktığınızda ise bu yağ, gıda ve kozmetik ürünlerinde kullanılabiliyor. Kalan posa ise yüzde 50-60 oranında geri kalıyor ve bu da hayvan yemi olarak kullanılıyor.”
Kaynak:Mesut Turan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
TEKNOLOJİ Ülkeleri, Türkiye'de Kenevir-Sanayisi İstemez..eski Kooperatif BAŞKANI, kibarca engeller çıkarıldı ise size belli etmeyebilir. Kızdığınız, başınıza gelebilir.. Başarılar..
Yanıtla (1) (0)Normalde 1 dekar 1.000m2. Haberdeki 20 dekar kaç m2? "Yereller" dekar yerine dönüm diyorlar. Bazıları 1.000m2, bazıları 2.500m2'ye 1 dönüm diyor. Dekar/dönüm/m2 karışmış durumda.
Yanıtla (0) (0)