Konya yine sınıfta kaldı! İşte en kritik mesele
Konya, tarihi mirası ve kültürel dokusuyla göz kamaştırırken, pandemi sonrası turizmdeki canlanma ve Çatalhöyük gibi büyük projelerle gelecek vaat ediyor. Ancak, daha etkili tanıtım ve gastronomi turizminin değerlendirilmesi gibi alanlarda daha fazla çaba gerekiyor. Tarihi ve kültürel açıdan çok sayıda turistik mekanları içerisinde barındıran Konya, yerli ve yabancı turistin dikkatini çekiyor. Hz. Mevlana, Şems-i Tebrizi türbeleri, Çatalhöyük Karşılama Merkezi, Selçuklu’nun Sille Mahallesi Konya’nın tarihi bakımından çok güçlü olduğunu gösteriyor. Konya’daki turizm hakkında açıklamalarda bulunan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Konya Bölge Temsil Kurulu (BTK) Başkanı Özdal Karahan, Konya’da çok sayıda turistik yerlerin olduğunu belirterek, turistik mekanların tanıtımlarının iyi yapılmadığını kaydetti.
ÇATALHÖYÜK YATIRIMLARIN BAŞINDA GELİYOR
TÜRSAB Konya Bölge Temsil Kurulu Başkanı Özdal Karahan, pandemi döneminde yaşanan sorunların sürdüğünü dile getirerek, 2024 yılında turizmin daha iyi olacağını söyledi. Karahan, “Konya Çatalhöyük Karşılama Merkezi, bu şehre yapılmış en büyük yatırımların başında geliyor. Bu projenin gerçekleştirilmiş olması Konya’nın en büyük kazanımı haline geldi. Bu karşılama merkezinin yapıldığını herkese duyurmak gerekiyor. Çatalhöyük’ten yıllardır yeterli kazanımı elde edemedik. Ama artık etmeliyiz. Yeni atılım ve girişimlerle bu durumun değişeceğini düşünüyorum. 60 yıldır kazıların devam ettiğini görmekteyiz. Bu durum insanların ilgisini çekebiliyor. Göbeklitepe ile karşılaştırıldığında çok kısa sürede çok iyi tanıtıldı. Şu anda Göbeklitepe sayesinde, çevre iller bile bundan yararlanıyor. Oteller, çevre alanlar, lokantalar gibi her yer dolu. Göbeklitepe sadece şehre değil bölgeye hareket getirdi. Yerli ve yabancı turistlerin o bölge daha çok dikkatini çekiyor. Tanıtımı çok iyi yapıldığı için ziyaretçilere açık olarak davet ediyor. Çatalhöyük ise aynı durumda değil. Biz bunu elde edemedik. Yeteri kadar iyi kullanılamadı” diye konuştu.
KONYA’YA GÜNÜ BİRLİK ZİYARET EDİYORLAR
Özdal Karahan, 2023 yılında yurt içinden Konya’ya gelen yerli turistlerin konaklamasında azalma olduğunu belirtti. Karahan, “Şehrimize gelen turistler günübirlik ziyaret ediyorlar. Yurt dışından gelen turistleri farklı düşünmemiz gerekiyor. Hepsinin belli bir işi var ve onu yapıyor. Bunun yanında sanayiciler var. Bu şehre gelen herkesin bizim için değeri var. Nihayetinde en büyük reklam insanların kendi arasında duyduğu memnuniyeti paylaşmasıdır. Otellerde belli bir doluluk oranını bu sayede yakalayabiliriz. Hz. Mevlana’nın türbe ve müzesinin burada olması çok önemli. Konya, şehirden önce medeniyetlere ve tarihlere ev sahipliği yapmış çok önemli bir şehir. Şehrimizin her yerinde müzelerin olduğu muazzam bir şehirdeyiz. Konya’nın bu kadar tanıtılacak yeri varken, neden bazı kalıplara giriyoruz anlamıyorum. Daha iyi çalışmaların yapılması gerekiyor. Konya yemek bakımından biraz geride kaldığını düşünüyorum. Geniş kültür yelpazesiyle nasıl geride kalabildiğini çözmüş değiliz” diye konuştu.
ALİ GÖZEN
Kaynak:ALİ GÖZEN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.