'Konya ve Türkiye genelinde Milli Piyango yasaklanmalı'

'Konya ve Türkiye genelinde Milli Piyango yasaklanmalı'

Milli Piyango ve şans oyunlarının sakıncalarını dile getiren Eğitimci Yazar Bekir Tekkaymaz, kumar mekanizmalarının yasaklanması gerektiğini söyledi. Tekkaymaz, devleti yönetenlerin ekonomiyi düzelterek, şans oyunlarına destek vermemesini istedi

Yeni yıla sayılı günler kala Milli Piyango bileti satanlar meydanlarda yerini aldı. Piyango, Konya’da belli noktalarda kurulan stantlarda ve seyyar satıcılarla her yıl olduğu gibi bu yıl da vatandaşlara sunuluyor. Her yıl binlerce insanın satın aldığı piyango biletine bu yıl ilginin daha fazla olduğu görüldü. İsminde yer alan ‘milli’ ifadesinin de sık sık tartışmalara yol açtığı piyango, yılbaşlarında gerçekleştirilen çekilişlerle vatandaşı boş yere umutlandırıyor.

4-2.jpg

İNSANLAR AHİRETİ UMURSAMIYOR

Eğitimci Yazar Bekir Tekkaymaz, Milli Piyango’nun umutları sömürdüğünü belirterek, insanların çalıştığının karşılığını alamayıp şans oyunlarına yöneldiğini kaydetti. Eğitimci Yazar Bekir Tekkaymaz, Türkiye’de Milli Piyango satışının artmasının insanların manevi duygularının düşük olduğundan kaynaklandığını vurgulayarak, “Ülkemizde Milli Piyango ve benzeri kumar mekanizmaları Cumhuriyetin kuruluşundan beri devam etmektedir. Dünyevi iyileşmiş kafaya sahip olan herkes az verip çok kazanmak, hak etmediğini kazanıp harcamak derdinde olduğundan dolayı günümüze kadar varlığını sürdürüyor. Ancak bu kumar mekanizmalarına ayakta tutanların sayısını çoğalması demek, insanımızın maneviyatının ve ahlakının zayıfladığı, dünyaya dört elle sarıldığı ve ahireti umursamadığı anlamına geliyor. Memleketimizde piyango biletlerinin bu derece satılmasının sebeplerinden biri de budur. Bir diğer sebebi de çalıştığının karşılığını tam alamayıp ‘acaba daha fazla kazanabilir miyim’ düşüncesiyle hareket edilmesinden kaynaklanıyor. Tabii ki insanlarımız ekonomik olarak ne kadar zayıf düşerse o derece bu tür kumar yoluna düşer” diye konuştu.

4-3-bekir-tekkaymaz.jpgEğitimci Yazar Bekir Tekkaymaz

KUMAR DEVLET ELİYLE OYNATILIYOR

Müslüman bir ülkede hassasiyetlerin olması gerektiğine değinen Bekir Tekkaymaz, devletin kumar oyunlarını teşvik yerine engellenmesini istedi. Tekkaymaz, “Milli Piyango adıyla anılan kumar ve buna benzer diğer yasal görünen kumarlar devlet eliyle oynatılmakta ve bunlar engellenmiyor. Tam aksine teşvik ediliyor. Devletin yasal statüsü buna engel değil ancak Müslüman bir ülkede hassasiyetinin olması gerektiği ortamlarda, devleti yönetenlerin İslam dininin mensupları olması sebebiyle bunları teşvik değil engellemesi gerekir. Ama maalesef bu böyle olmuyor. Ayrıca devlet kişinin malını, canını, aklını ve dinini korumak gibi bir görevi var iken böylesi malının telef olmasına sebep olan kumar mekanizmasına müsaade etmesi akla mantığa uymamaktadır” şeklinde konuştu.

ŞUURLU OLMAK GEREKİYOR

İnsanların kumar hakkında şuurlu olması gerektiğini açıklayan Tekkaymaz, “Dini açıdan baktığımızda insanımızın piyango ve diğer kumarların haram olduğu biliyor. Bilmek yetmiyor bu konuda şuurlu olmak gerekiyor. İnsanımız kafa kâğıdının Müslümanlığının ötesine geçmemesi sebebiyle İslam'ın haram kıldıkları konusunda hassas davranmamaktadır. Ülkemiz Müslümanlarının kulluk şuuru boyutunun araştırmalara göre çok alt seviyelerde olduğu tespit edildi. Yani Müslümanlığımız, İslami şuurumuz, haramlara karşı hassasiyetimiz o kadar zayıf ki din algımız bir aksesuarın ötesine geçmiyor. Aksesuar ise gösterilmesi gereken yerde olan ama hayatın her tarafında olmayan demektir. Böyle olunca yeni tabiriyle misyonunun farkında olmayan veya önem vermeyen ama görüntüye önem veren vizyoner bir Müslümanlık yaşanmaktadır. Böyle içi bir Müslümanımızın, Yahudilerin kutlamış olduğu Hanuka bayramını, Hristiyanların kutlamış olduğu Noel ve yılbaşını da Müslümanların da Ramazan Bayramını aynı gözle görüp kutlayabiliyor. Bu sebeple Milli Piyango’yu alıp böylesi bir günahın içerisinde dolaşmaları kendilerine göre normal kabul ediliyor” ifadelerini kullandı.

MÜSLÜMANLIK UNUTTURULMAYA ÇALIŞILIYOR

Türk toplumuna Müslümanlığı unutturmak için sosyolojik baskı yapıldığını söyleyen Tekkaymaz, şunları dile getirdi: “Allah Teâla Kur'an-ı Kerim'de Müslümanlara Yahudi ve Hristiyanları, bir başka ayeti kerimede ‘Kafirleri ve müşrikleri dost edinmeyin onlar sizden razı olmazlar kendilerine benzemediğiniz sürece veya kendilerinden olmadığınız sürece’ buyurmaktadır. Yine Peygamberimiz Aleyhisselam ‘Kim bir kavme benzerse, o da onlardandır’ buyuruyor. Kendi medeniyetini, kendi inancını, kendi dinini tam anlamıyla bilmeyen ve hayatında yaşamayan bir insan, bir toplum mutlak surette başka bir topluma benzer. Bu benzeşme sosyolojik bir hadisedir. Müslümanlara batı medeniyetinin empoze edilmesi değil öncelikle Müslümanlıklarının unutturulması gayretleri ile yola çıkılmıştır. Tarih boyunca inançlarını unutturarak inandıklarına düşman hale getirilmiştir. Bu konular farklı bir zeminde detaylı bir şekilde konuşulabilir. Haliyle teknolojisi yaşam standartları ekonomik durumu üstün olanlar baskın ve etkin olarak diğer toplumları kendine benzetirler. Bu sebeple Müslümanların maneviyatları ile alakalı olan bilgilerle birlikte şuurlarının artması için çaba sarf etmeleri ilmi, teknolojik, bağımsızlık noktasında en üst seviyede çalışmalar yapması gerekmektedir. Milli Piyango yasaklanmalı mı? İnancımız gereği haramdır yasaklanması gerekir. Devlet yöneticileri de halkının mali durumlarının düzgün olması ve savrulmaması, bozulmaması için bu tür kumar mekanizmalarını tamamen yasaklaması gerekmektedir.”

CUMA HUTBESİNDEN MESAJLAR

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan 29 Aralık 2023 tarihli ve "Muhasebe Bilinciyle Bir Ömür Geçirmek" konulu yılın son cuma hutbesi yayınlandı. Hutbede verilen yılbaşı mesajı ise şu şekilde: “Kalan ömrümüzü Rabbimizin rızası doğrultusunda geçirmeye çalışalım. İman, ibadet ve güzel ahlakla bezenmiş bir hayatla bu dünyadan ayrılmanın gayretinde olalım. Dinimizde ve kültürümüzde yer almayan yılbaşı eğlenceleri, Noel baba figür ve kıyafetleri, çam ağacı süslemeleri gibi yanlış tutum ve davranışlardan uzak duralım. Kötülüklerin anası olan alkol, ocakları söndüren kumar, umutları tüketen şans oyunları ve piyango gibi haramlarla sağlığımızı, zamanımızı ve kazancımızı heba etmeyelim.”

ALİ GÖZEN

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum