Konya üretmek için uğraşıyor, Türkiye şeker ithal ediyor!

Konya üretmek için uğraşıyor, Türkiye şeker ithal ediyor!

Türkiye'nin pancar üretiminde kendi kendine yetecek bir ülke olduğunu söyleyen Türkiye Gıda ve Şeker İşçileri Sendikası (Şeker-İş) Genel Başkanı İsa Gök, “Ancak şeker ithal ediliyor. Bu, Türk tarımına vurulmuş bir darbedir” dedi

Tarımsal üretiminin başkenti Konya, şeker pancarı üretiminde Türkiye'de ilk sırada yer alıyor. Ovada buğday, arpa, şeker pancarı, kuru fasulye, havuç gibi birçok ürün yetişiyor. Pancar üretimi ise Konya'nın olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Bu kapsamda Konya'ya gelen Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök Merhaba Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Gök, Konya’nın verimli bir şehir olduğunu belirterek, Konya’da her türlü ürünün yetişebileceğini kaydetti.

3-1.jpg

DIŞ HAVZADAN OVAYA SU GETİRİLMELİ

Şeker pancarına yatırım yapan üreticilere destek olduklarını vurgulayan Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök, bütün üretici şehirlerin yarış içinde olduğunu dile getirdi. Gök, “Kayseri, ilk kez bu yıl kota konusunda Konya’yı geçti. Bütün üretici şehirler yarış içerisinde. İlerleyen zamanlarda Konya’nın daha iyi işler yapacağını biliyorum. Konya, sadece verimli toprağı olan bir şehirden ibaret değil. Konya'nın Türkiye’nin en güçlü insan kaynağı olan bir şehir olduğunu düşünüyorum. Bunun yanında verim konusunda da güçlü bir toprak yapısına sahip. Konya, geniş bir coğrafyaya sahip, nadir şehirlerden bir tanesi. Her türlü bitkinin yetişebileceği, verimli bir toprağı bulunuyor Konya'nın. Türkiye genelinde verimli toprak yapımız fazla. Konya'da fazlaca üretim yapılırken, bölgenin sulama ile ilgili problemleri var. Tarımsal sulamanın doğru yapılması ile ilgili çalışma yapılması gerekiyor. Obrukların oluşması, Konya’ya dış havzalardan su getirme zorunluluğunu gündeme getiriyor. Konya topraklarında Türkiye gibi 3 ülkeyi besleyecek kadar verimin olduğunu biliyorum. Gıdada ülkemizin sorunun çözen bir coğrafyadayız” diye konuştu.

4-3-5.jpg

TARIMA VURULMUŞ EN BÜYÜK DARBE!

Türkiye’nin şeker pancarı konusunda herhangi bir sorun yaşamaması gerektiğini söyleyen Gök, “Şeker üretiminde Türkiye kendine yetecek kadar üretim yapıyor. Türkiye’de şeker problemi olmaması gerekiyor. Türkiye'nin şeker ithal ettiğini biliyoruz. Bu topraklarda pancar ekilip şekere dönüşebiliyor. Buna rağmen şeker ithal ediliyorsa bu tarıma vurulmuş en büyük darbedir. Şeker üreten işletmeler mutlaka bu konuyu masaya yatırmalı. Bu sadece Şeker-İş Sendikasının konuyu gündeme getirmesiyle düzelecek bir konu değil. Fabrika sahipleri veya üreticinin sadece para kazanmayı değil, elini taşın altına da koyması gerekiyor. Türkiye C şekeri ayıbını, yani ithalatını ortadan kaldırmalı” ifadelerini kullandı.

ŞEKER PANCARI MODERN TARIMIN ÖNCÜSÜDÜR

Şeker pancarının tarımın öncüsü olduğunu da vurgulayan Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök, sözlerine şu cümlelerle son verdi: “Şeker-İş Sendikası olarak bizler her zaman katma değer yaratan ürünlerin üretilmesini ve üreticinin de desteklenmesini istiyoruz. Şeker pancarı, kırsal kesimde modern tarımın öncüsüdür. Tabiata çok büyük faydası oluyor. Çünkü yaprakları gübre olarak toprakta kaldığı zaman verimi artırıyor. Şeker pancarının doğa dostu bir ürün olduğunu belirtmek istiyorum. Etki alanı çok geniş bir ürün. Bu alanları çok iyi analiz etmek lazım. Dedim ya pancarı bile bazen ithal ediyoruz. Türkiye bu uygulamaları masaya yatırmak zorunda. Hangi alanda olursa olsun yatırımlara sürekli açık olmak gerekiyor. Bugün sıfır atık ile üretim yapılabilen bir alandan bahsediyoruz. Son yıllarda Avrupa bu alanda yaptığı yatırımlarla yeni bir istihdamın önünü açtı. Türkiye’nin de bu anlamda, yani gıda ve şeker konusunda gerekli atılımları yapacağına inanıyorum.”

ALİ GÖZEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum