Konya türküleri sahipsiz kaldı

Konya türküleri sahipsiz kaldı

Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nde Konya Türküleri ve oyun havalarını seslendiren Mahallî Sanatçılardan Ersin Ekentok, “Konya Özay Gönlüm, İbrahim Tatlıses, Neşet Ertaş gibi sanatçı yetiştiremediği için türkülerimiz sahipsiz kaldı” dedi.

Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nin bu haftaki Pazartesi Sohbetleri’nde “Konya Türküleri ve Oyun Havaları” dile geldi. Konya’nın usta mahallî sanatçıları Ersin Ekentok, Ali Rıza Kuloğlu ve Ali Korkal, birbirinden güzel Konya türkülerini çalıp seslendirerek müzik ziyafeti verdiler. Meram Uluslararası Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen Konya Türkü Gecesi’ne “Konya Peşrevi” ile başlayan sanatçılar, “Bağlar Gazeli, Sandıklı, Tokat Yaylasında Yaylayamadım, Bağa Girdim Nar İçin, Kara Duta Yaslandım, Eşmekayanın Kavakları Gölgeli” türküleri ile Konya oyun havalarını çalıp söylediler. Türkü aralarında Konya türküleriyle ilgili bazı açıklamalar yapan sanatçı Ersin Ekentok, Konya yöresine ait bazı türkülerin çok uzun olduğunu ve yarım saat ile bir saat devam eden türküleri kısaltarak söylediklerini belirterek “Burada önemli olan güftedir. Biz Konya türkülerini yaşatmak ve nesilden nesile aktarmak adına güfteleri kaybetmemek adına onları devamlı yazıyor, eski üstadların çalıp söyledikleri kasetleri dinleyerek söylemeye çalışıyoruz.

Bizim Konya’dan ne yazık ki, Kırşehir’den Neşet Ertaş gibi, Denizli’den Özay Gönlüm gibi, Urfa’dan İbrahim Tatlıses gibi sanatçılar yetiştiremediğimiz için Konya türküleri sahipsiz kaldı” dedi. Sille türküsünü çalıp söyledikten sonra Şerife Hanım’ın yazıp bestelediği Konya Yemek Destanı’nın dört beyitini okuyan sanatçı Ekentok, bu “Yekde” türküsünün 17 kıtadan oluştuğunu belirterek geri kalan beyitleri şiir olarak okudu. Âşık Şem’i’nin ünlü Konya Destanı şiirini ise hem Nuri Cennet hem de Ersin Ekentok ayrı ayrı okudular. Yaklaşık iki saat süren müzik ziyafetinin sonunda Konyalı mahallî sanatçılar Ersin Ekentok (kanun), Ali Rıza Kuloğlu (saz) ve Ali Korkal (ud)’a HİSDER’in teşekkür plaketleri takdim edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.