Konya tarımı AGRONET ile büyüyecek

Konya tarımı AGRONET ile büyüyecek

Konya Teknokent bünyesinde faaliyet gösterecek, tarımsal teknolojiler ve biyoteknoloji konularında Ar-Ge çalışmaları yürütecek çok ortaklı AGRONET Ar-Ge Biyoteknoloji Tarım Danışmanlık Sanayi Ticaret A.Ş'nin yeni yılla birlikte hizmet vereceği bildirildi.

Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fatih Botsalı, Konya Teknokent'te tarımsal teknolojiler ve biyoteknoloji konularında Ar-Ge çalışmaları yürütmek üzere AGRONET isimli çok ortaklı bir şirket kurma çalışmalarında son aşamaya gelindiğini söyledi.

AGRONET'in 2009 Ocak'ta kuruluş çalışmalarını tamamlayarak hizmet veremeye başlayacağını ifade eden Prof. Dr. Botsalı, ''Şirketin yüzde 95'i Konya Teknokent, Konya Ticaret Borsası ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi'ne, yüzde 5'i ise Konya'daki tarım işletmeleri, tarıma dayalı sanayi işletmeleri, tarım ve tarıma dayalı konularla ile ilgili dernek ve vakıflara ait olacak'' diye konuştu.
Prof. Dr. Botsalı, Konya Teknokent içinde faaliyet gösterecek AGRONET'in başlıca faaliyet alanının tarım, gıda, biyoteknoloji ve çevre teknolojileri alanlarında ve bu alanlarla etkileşim içinde olan ilgili diğer teknolojik alanlarda yeni ürün ve teknoloji geliştirme, mevcut ürünleri ve teknolojileri iyileştirme amaçlı Ar-Ge çalışmaları yapmak, danışmanlık, eğitim ve bilgilendirme çalışmaları ile yayın çalışmaları yürütmek olduğunu bildirdi.
SANAYİ KURULUŞLARININ YÜZDE 50'Sİ TARIMA DAYALI
Konya'nın Türkiye'nin tarımsal üretiminde en yüksek paya sahip il olduğunu dile getiren Prof. Dr. Botsalı, şunları kaydetti:
''Konya'da sanayi kuruluşlarının yüzde 50'si tarıma dayalı sanayi alanlarında hizmet veriyor. AGRONET, bu kuruluşların uluslararası piyasalarda rekabet edebilecek teknolojik düzeye ulaşmalarını sağlayacak. AGRONET kuruluşların, rekabet gücünün geliştirilmesi, yenilik ve inovasyon yeteneklerinin geliştirilmesi, ürün kalitesi ve verimliliğinin artırılması, ileri ve yeni teknolojilerin kullanılması, biyoteknoloji ve genetik alanında Ar-Ge çalışmalarına yönlendirilmesi ve ihracat potansiyelinin artırılması konularında destek sağlayacak.''
Prof. Dr. Botsalı, tarım ve biyoteknoloji alanında faaliyet gösteren üretim ve hizmet sektörü kuruluşları için çoklu yarara dayalı Ar-Ge projeleri veya müstakil Ar-Ge projeleri üreten, danışmanlık ve eğitim hizmetlerini veren kar amacı olmayan teknoloji tabanlı bir şirket oluşturulmasının bölgedeki dinamikleri faaliyete geçirmede önemli rol oynayabileceğini söyledi.
AGRONET ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YÜRÜTECEK
Araştırma ve geliştirme, danışmanlık, eğitim, yatırım, sanayi ve ticaret alanında hizmet verecek AGRONET'in Konya'daki tarımla ilgili üretim ve hizmet sektörü kuruluşları ile önemli çalışmalar yürüteceğini anlatan Prof. Dr. Botsalı, şöyle devam etti:
''AGRONET tarımla ilgili kuruluşların bilgi ve teknoloji odaklı çalışmasını, yeni Ar-Ge projeleri uygulamaya koymasını, ortak sorunların çözümü için birbirleri ile işbirliği yapmasını, uluslararası piyasalarda rekabet edebilecek teknolojik düzeye ulaşmalarını, üniversite ile işbirliğinin geliştirilmesini ve dünya ile entegrasyonununu sağlayacak çalışmalar yürütecektir. AGRONET, Konya bölgesindeki tarımsal teknoloji ve biyoteknoloji alanında faaliyet gösteren üretim ve hizmet sektörü kuruluşları arasında işbirliği oluşturmaya büyük önem verecektir. AGRONET, bu niteliği ile Konya'daki 'Tarımsal Teknoloji ve Biyoteknoloji İnovasyon Kümesi'nin merkezindeki kuruluş olacaktır.''
TÜBİTAK İşbirliği Ağı Destekleme Programı'nın (İŞBAP), belirlenen amaçlar doğrultusunda kurulan teknoloji tabanlı işbirliği ağı şirketlerinin proje harcamalarını yüzde 50 oranında desteklediğini dile getiren Prof. Dr. Botsalı, ''Bu nedenle, AGRONET'in faaliyet bütçesinin yüzde 50'si TÜBİTAK tarafından karşılanabilecektir. Bu desteğin sınırı 3 yıl süre ile yılda 250 bin YTL olmak üzere toplam 750 bin YTL'dir'' dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.