Konya Tarım Fuarı parası olana güzel!

Konya Tarım Fuarı parası olana güzel!

Konya Tarım Fuarı'ndaki fiyat artışları dikkatlerden kaçmadı. Büyük çiftçi alışveriş yapabilirken, küçük üretici sadece üretim ekipmanlarına bakmakla yetindi.

Konya Tarım Fuarı, son yılların en kalabalık fuarı oldu. Sadece Konya'dan değil, Türkiye'nin birçok ilinden çiftçi, fuarı gezmek için Konya'ya geldi. Büyük çiftçiler, alışveriş yaparken, küçük çiftçi sadece tarım makinelerine, traktörlere, diğer üretim ekipmanlarına bakmakla ve fuarda kurulan bankaların standlarına kredi başvurusu yapmakla yetindi. Birçok çiftçi, kredi batağında olduğunu, bankalara borçlandığını belirtti. Çiftçiler, fuarda Merhaba TV'nin de sorularını yanıtladı.

ÇİFTÇİ ENFLASYON ALTINDA EZİLİYOR

Altınekin çiftçilerinden Hasan Kaya, çiftçinin alım gücünün eskisi kadar yüksek olmadığına, fiyatların ise günden güne arttığına dikkat çekti. Çiftçinin enflasyon altında ezildiğine vurgu yapan Kaya, “Peşin olarak çalışanlar para kazanıyor. Borçla işi döndürmeye çalışanlar da ezilmeye devam ediyor” dedi. Adana'dan Konya Tarım Fuarı'na gelen bir çiftçi de şunları söyledi: “Fiyatlar bayağı yükselmiş. Artış yüzde 40 civarında” şeklinde konuştu.

adsiz-012.jpg

2002'DE 1 YILLIK ÜRÜNLE OTOMOBİL ALABİLİYORDUM

Afyon'dan gelen Nazım Kiriş de “Tarım Fuarı çok güzel. Herkesin gelip, ziyaret etmesini isterim. Çiftçi artık kazanamıyor. Fiyatlar uçuk. Girdi maliyetleri çok yüksek. Kiraz ve vişne üretiyorum. Kiraz ihracata gider ama 5-6 yıldır ihracattan da para kazanamıyoruz. Küçük çiftçinin daha fazla desteklenmesi gerekir. Uyduruk mazot, gübre desteğiyle bu iş olmaz. Hayvancılığın daha fazla desteklenmesi gerekir. 20 yıldır tarımda çok geriye gittik. 2002 yılında 1 yıllık ürünle normal bir otomobil alabiliyordum. Şu an tekerleklerini anca alırım” diye konuştu.

ÜRETİCİ ESKİSİ GİBİ PARA KAZANAMIYOR

“Fuar, parası olana güzel” diyen Kadınhanılı bir çiftçi de şunları ifade etti: “Fuarda fiyatlar geçen yıla oranla yüzde 100 oranında artmış. Gelirimiz ise geçen yıla oranla yüzde 50 arttı. Çiftçi, eskisi gibi para kazanımıyor. Büyük çiftçi para kazanır ama. Biz, küçük esnafız. Banka ile iş yapmıyoruz. Banka ile iş yapsak, ipin ucunu kaçırırız.”

adsiz-013.jpg

PARASI OLMAYAN ÜRÜNLERE BAKIP BAKIP GİDİYOR

Konyalı başka bir çiftçi de fuarda ürün fiyatlarının aşırı şekilde arttığını aktardı. Ektikleri üründen elde ettikleri gelirin, girdi maliyetleri kadar yükselmediğini belirten çiftçi, “Makas açıldı. Daha da açılıyor. Çiftçi, aradaki açıklığı kapatmak için bankalara gidiyor. İster istemez bankalara gidiyoruz. Ay ayı tutmuyor. Çiftçi, büyük bir belirsizlik yaşıyor. Bugün 1 lira olan ürün, yarın 10 lira oluyor. Fuar, parası olana güzel. Parası olmayan da bakıp bakıp gidiyor” dedi.

adsiz-011.jpg

FİYATLARDA FAHİŞ BİR ARTIŞ VAR

Konya Tarım Fuarı'na Cihanbeyli'den gelen bir çiftçi de şu cümleleri kurdu: “Fuar, parası olan güzel. Aslında sadece fuar değil, hayat parası olana güzel. Fiyatlarda fahiş bir artış var. Çiftçinin geliri de arttı. Yiğidi öldür, hakkını inkâr etme. Ektiğimizin karşılığını alıyoruz ama girdi maliyetleri çok yüksek.”

BANKA STANDLARINDA ÇİFTÇİLER KUYRUK OLUŞTURDU!

Konya Tarım Fuarı'nda bankalar da stand açtı. Banka standlarının önündeki yoğunluk da dikkatlerden kaçmadı. Kimi çiftçi kredi alırken, kimi çiftçi de başvuru yapmak için yetkililerle oran hesaplaması yaptı. Bu görüntüler, çiftçilerin bir kez daha bankalar tarafından esir alındığını, çiftçinin kredisiz bir iş yapamadığı gerçeğini gözler önüne serdi.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum