Konya Tahir Hocasını unutmadı

Konya Tahir Hocasını unutmadı

Konyanın Hocası, Büyük İslam Alimi Tahir Büyükkörükçü Hocaefendi, Hakka yürüyüşünün birinci yılında dualarla anıldı

Konya’nın Hocası, Büyük İslam Alimi Tahir Büyükkörükçü Hocaefendi, Hakk’a yürüyüşünün birinci yılında dualarla anıldı. Hatim duasını Abdurrahman Büyükkörükçü’nün yaptığı anma gecesinde Tahir Hoca’nın yerinin doldurulmasının zor olduğu belirtildi

 

Konya’nın manevi mimarlarından Tahir Büyükkörükçü, vefatının yıldönümünde dualarla anıldı. Mevlana Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinliğe katılan binlerce kişi geçtiğimiz yıl Hakk’ın Rahmetine kavuşan Tahir Büyükkörükçü’yü dualarla anmak için salonu doldurdu. Program ise Konya Büyükşehir Belediyesi ve Konya İl Müftülüğü’nün katkıları ile yapıldı.

Kur’an’ı Kerim’in okunduğu, ilahi ve kasidelerinin söylendiği gecenin hatim duasını ise Tahir Büyükkörükçü’nün oğlu Abdurrahman Büyükkörükçü yaptı. Zaman zaman duygulu anlar yaşayan Abdurrahman Büyükkörükçü, Tahir Hoca’nın ardından binlerce hatimin okunduğunu belirterek okunan bu hatimlerin tamamının onun manevi ruhuna hediye ettiklerini söyledi. “Allah bizi Tahir Hoca’nın huzuruna varmayı cennette nasip etsin” diyen Abdurrahman Hoca, “Tahir Hocamız yeri zor doldurulacak önemli bir maneviyatımızdı. Devamlı olarak Resulullah’ın izinden gitti. Bu tür kalabalık toplantıları severdi. Şuurlu bir millet olmamız için vaazlarını çok etkili bir şekilde yapardı. Onu bilenler tanıyanlar takdir ediyorlar ki milletimiz yeri doldurulması mümkün olmayan bir büyüğünü daha kaybetti. Onların kaybı hakikaten millet için büyük kayıptır. Cenab-ı Hakk lütfü ve keremiyle yerini doldurmayı nasip etsin. Allah’tan hepimizi cennette Peygamberimiz ve Tahir Hocamızla buluşturmasını niyaz ediyorum. Cennet bahçelerinden bize de yer vermesi için dua ediyorum” dedi.

ETKİNLİĞE KATILIM OLDUKÇA YOĞUN OLDU

Vaizleriyle gönülleri fethettiği için kendisine “Sultan’ül-Vaizin” denilen Tahir Büyükkörükçü Hoca’yı anma programına ise katılım oldukça yoğun oldu. Başta Vali Aydın Nezih Doğan olmak üzere Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Akyürek, AKP Konya Milletvekilleri Cem Zorlu, İlhan Yerlikaya, İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Meram Belediye Başkanı Dr. Serdar Kalaycı, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Mustafa Çıpan, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, AKP Konya İl Başkanı Ahmet Sorgun, SP Konya İl Başkanı Mehmet Şen, Anadolu Gençlik Derneği Konya Şube Başkanı Yusuf Güneş, idari ve mülkü amirler ile 5 binin üzerinde vatandaş katıldı.

KONYA EVLİYALAR ŞEHRİ

Konya’nın evliyalar şehri olduğunu belirten Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Akyürek, Sadreddin-i Konevilerden Hz. Mevlana’lara kadar binlerce evliyaya ev sahipliği yaptıkları için büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Konya’da bulunan evliyaların insanlık alemine ışık saçtığını ifade eden Akyürek, “Tahir Hocamız da 100 yıla damgasını vurmuş müstesna bir şahsiyetimizdir. Hocamız geçtiğimiz yıl Hakk’ın Rahmetine kavuştu fakat manevi hizmet eserleri yaşamaya devam ediyor. Üzüntülü günlerimizde devamlı olarak yanımızda oldu bizi teselli etti. Böyle günlerde ‘Allah var keder yok’ derdi. Umutsuzluğa kapılmamızı istiyor ve umutsuzluğa kapılanları ise Allah’a dua etmelerini öğütlüyordu. Devamlı olarak güzel günler göreceğiz müjdesini verdi. Bu gün Tahir Hocamızın mirasını kıymetli evlatlarından Abdurrahman Büyükkörükçü Hocamız doldurmaya çalışıyor. Tahir Hocamıza, arkasından böyle evlatlar bıraktığı için bir kez daha ne kadar şükretsek azdır diyorum.”

ONUN MANEVİYATNI DEVAM ETTİRİYORUZ

İl Müftüsü Şükrü Özbuğday ise Tahir Hoca’yı rahmet ve şükranla yad ettiklerini ifade ederek, onun bıraktığı maneviyatı devam ettirmenin gayreti içinde olduklarını aktardı. O’nun vaizlerinin Avrupa’dan bütün İslam ülkelerine ulaştığını dile getiren Müftü Özbuğday, “Hocamız ilmi ile amil bir insandı. Kendisini çocukluğumdan itibaren dinleme ve izleme fırsatı buldum. Yüz binlerce insanın cenazesine katılması hocamızın çok etkili bir vaiz olduğunu ortaya koymaktadır. Kendisinin nezih bir aile hayatı vardı. İslam’ı bir yaşantısı vardı. Dini prensiplere çok önem verirdi. Her vaizinde devamlı heyecanlıydı. Kürsüsünde aslan gibi kükrerdi. Bu özelliği ile kendisini dinlemeye gelenler hiç ses çıkarmadan dikkatlerini Tahir Hoca’ya verirdi. İlim ve irfan bütünlüğü içinde hayatını devam ettirdi. Devamlı olarak Muhittin Arabi’den, Hz. Mevlana’dan, Konevi’den, Mahmut Sami Ramazanoğlu Hoca Efendi’den feyiz alırdı. Necip Fazıl Kısakürek’in, Mehmet Akif’in. Muhammet İkbal’in mısralarından beyitler alarak konuşmasını etkili hale getirirdi” dedi.

Tahir Büyükkörükçü Hoca’nın daha iyi anlaşılması için yüksek lisans ve doktora çalışmaları kapsamına alınması gerektiğini dile getiren Özbuğday, şunları kaydetti: “Çalışma yapılan eserler kitaplaştırarak genç vaizlere ulaştırılmalıdır. Genç nesle hocamızın davası anlatılmalıdır. Gelecek kuşaklarımıza hocamızı en doğru şekilde ancak böyle anlatabiliriz. Bu noktada İlahiyat Fakültelerinde yüksek lisans ve doktora tezlerine Tahir Büyükkörükçü hocamız da alınmalıdır.”

TAHİR HOCA’NIN ANILMASI KONYA İÇİN GURUR

Diyanet İşleri Başkanlığı İrşad İşleri Daire Başkanı Dursun Aygün de bir hoca efendinin anılmasının başkanlıkları adına gurur verici olduğunu kaydetti. Konya’nın Hoca efendilerine sahip çıkmasının ve onlara saygınlık beslemesinin Türkiye’ye örnek olacak bir davranış olduğuna dikkat çeken Dursun Aygün, “Tahir Hocalarımız kolay yetişmiyor. Söz üstadı olan bu hocaları çok iyi tanımamız gerekiyor. Çünkü kendisi Allah’ın yolunu hikmetli sözler ile göstermiştir. İnsanlığın hikmeti anlatılacaksa bunun örneği Tahir Hocamızdır. Hocamızı en iyi şekilde görevini ifade etti ve insanlık âleminin şuurlanması için tüm acılara göğüs gererek vefatına kadar mücadelesini sürdürdü. Bundan sonra da onun bu yönünü anlatacak olan, yeni vaizlere ihtiyaç vardır. Bu açıdan başkanlığımız bünyesinde düzenlediğimiz vaizlik eğitimlerimizde Tahir Hocamızın da örnek hayatını işlemeye başladık. Yeni vaizlerimize en iyi şekilde Tahir Hocamızı anlatmalıyız ki onlarda gittikleri yerlerde birer Tahir Hoca olsunlar. Ancak bu şekilde hocamızın maneviyatına sahip çıkmış oluruz” diye konuştu.

GÖZ YAŞLARI TAHİR HOCA İÇİN AKTI

Konuşmaların ardından hatim duasına geçildi. Hatim duasını Abdurrahman Büyükkörükçü Hoca’nın yaptığı gecede etkinliğe katılanlar Tahir Hocalarını kaybetmenin acısıyla gözyaşlarını tutamadı. Gözyaşları içinde Tahir Hocalarına dua eden binlerce vatandaş, Tahir Hoca’nın yerinin kolay doldurulamayacak müstesna bir Allah dostu olduğunu belirtti.

Tahir Büyükkörükçü Hoca’nın anma etkinliğinde Kur’an’ı Kerim’i Ahmet Eryılmaz, Mehmet Çaba, İshak Danış, Ali Tel Hoca okudu. Mevlit, ilahi ve kasideleri ise Mehmet Emin Karataş, Ahmet Çalışır, Ö. Faruk Belviranlı, Arslan Tabak,  Süleyman Özen, Murat Erdoğan, Mehmet Erarabacı seslendirdi.

HABER MERKEZİ 




HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.