Konya sütte birinci oldu

Konya sütte birinci oldu

Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, 2016 yılında 96 bin 413 hayvan için yetiştiriciye suni tohumlama faaliyetini ulaştırdı. Ayrıca Konya, süt üretiminde tüm illeri geride bırakarak yıllık 1 milyon 936 bin ton süt üretimiyle birinci sırada yer

Tarım ve sanayi şehri olan Konya, hayvancılık faaliyetleriyle de adından sıklıkla söz ettiriyor. Konya, 2016 yılında süt üretiminde bütün illeri geride bırakarak birinci sıraya oturdu. İl ve ilçe merkezinde toplamda 1 milyon 936 bin ton süt üretildi. Bölge için önemli katkılarda bulunan Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın verdiği destek ile üreticilere kolaylık sağlamaya devam ediyor. Konya Damızlık Düve Merkezlerinde ise kapasite artırılıyor. 570 baş hayvan ile hizmet verilen merkeze 500 baş hayvan daha ekleniyor. Ayrıca birlik üyesi olan ve olmayan her üretici 350 ile 500 bin TL arasında değişen buzağı desteği alabilecek

SADECE SOĞUK SÜT DESTEĞİ VERİLECEK

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız, 2016 yılında tüm tarım ve hayvancılık desteklemelerinde önemli değişiklikler getirildiğini aktardı. Yıldız, “2016 öncesinde anaç sığır desteği, besilik materyal anaç sığır desteği, buzağı desteği, besilik materyal buzağı desteği ve süt desteği ödemesi yapılırken, Bakanlığımız bazı düzenlemeler yaparak destek kalemlerini düşürüp, destek miktarlarını artırdı” dedi.  Geçmiş yıllarda anaç hayvanlarla birlikte buzağılarında desteklenduğini ifade eden Yıldız, “Doğan buzağılar işletmede, 4 ay yaşamını sürdürür gerekli olan programlı aşılar yapılırsa, suni tohumlamadan doğan buzağılar için Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği üyeleri 500 bin TL soykütüğü buzağı desteği hak edecek. Birlik üyesi olmayan işletme sahipleri de 350 bin TL, buzağı desteği alacak. Yeni destekleme sisteminde geçmiş yıllarda olduğu gibi yine süt desteği devam edecek. ancak sütün kalitesinin artması amacıyla Bakanlığımız bu yıl sadece soğuk süt desteği verecek” açıklamalarında bulundu.

SAYISAL VERİLER KONYA'YI 1. SIRAYA TAŞIDI

Yıldız, Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin buzağıların kimliklendirilmesi işleminde bölgede tek yetkili kurum olduğunu söyledi. 2016 yılında doğan 291 bin 432 buzağının küpelenmesini gerçekleştirdiklerini dile getiren Yıldız, “Hayvan kayıtlarının doğru tutulması hayvancılık politikalarının geliştirilmesi için çok önemli olup kurumumuz bu işlemi çok hassas şekilde gerçekleştirmekte. Kurumumuz, hayvan ıslahının en etkili ve en kolay yolu olan suni tohumlama faaliyetini de yürütmekte. 2016 yılında 96 bin 413 hayvan için yetiştiricimize bu hizmeti götürdük. Tüm yapılan bu faaliyetler, yetiştiricimizin daha verimli hayvancılık yapması amacıyla çok önemli” şeklinde konuştu. Yıldız, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Konya ekonomisine destekleme olarak da geri dönüşü oluyor. Konya süt üretiminde tüm illeri geride bırakarak yıllık 1 milyon 936 bin ton süt üretimiyle birinci sırada yer aldı.”

KONYA HAYVANCILIK SEKTÖRÜNDE MARKA OLDU

Yapılan faaliyetlerin tamamında Konya'nın ülkedeki diğer birliklerin arasında birinci sırada yer aldığını söyleyen Yıldız, Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin yaptığı çalışmaların, Konya'yı hayvancılık sektöründe marka haline getirdiğinin altını çizdi. Edip Yıldız, 2017 yılının yeni yatırımların gerçekleştirileceği bir yıl olacağının da müjdesini verdi.

DÜVE MERKEZİNİN KAPASİTESİ 500 BAŞ ARTIRILIYOR

Yetiştiricinin en kaliteli damızlık hayvanlarla üretim yapması amacıyla 570 baş kapasiteli Damızlık Düve Merkezlerinde hizmet verdiklerini ifade eden Yıldız,  Bu faaliyeti çok önemli bulduklarını ve  bu tesiste yurt içinden ve yurt dışında gebe olmayan, Brucella, Tüberküloz ve Paratüberküloz hastalıkları bakımından testlere tabi tutulan hayvanları da gebeleştirerek yetiştiriciye sattıklarını vurguladı. Yıldız, şunları kaydetti:  “Böylelikle yetiştiricimizin yüksek verimli hayvanlarla üretim yapmasına katkı sağlıyoruz. Ayrıca Damızlık Düve Merkezimiz, bölgemizde yetiştiricimiz nazarında önemli bir güven oluşturarak marka haline geldi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız da Konya'da olduğu gibi 35 ilde düve merkezlerinin oluşması amacıyla Damızlık Düve Yetiştiriciliğinin Desteklenmesi tebliğini yayınladı. Kurumumuzda bu desteklerden faydalanabilmek için başvuruda bulunarak Konya'da bu yatırımı yapma hakkını kazanan tek kurum oldu. Bu destek ile mevcuttaki düve merkezimizin kapasitesini 500 baş daha artıracağız. Destek kapsamında 500 baş kapasiteli yeni ahır yapımı, makine teçhizat alımı ve hayvan alımına Bakanlığımız yüzde 50 hibe desteği sağlayacaktır. Projemizin yetiştiricimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.