Konya, şeker kotasında liderliği Kayseri'ye kaptırdı!

Konya, şeker kotasında liderliği Kayseri'ye kaptırdı!

Kayseri Şeker Fabrikası, ilk kez bu yıl Konya'dan daha fazla şeker pancarı işleyecek. Şeker kotasında Türkiye'de hep lider olan Konya Şeker, bu ünvanını Kayseri Şeker Fabrikası'na kaptırdı. Konya çiftçisi ise “Biz, bunları hak etmedik” dedi

2024 yılı şeker kotaları açıklandı. 2023-2024 pazarlama yılı ülke toplam A kotası 2 milyon 910 bin ton olarak belirlendi. Pancar şekeri A kotası 2 milyon 837 bin ton, B kotası ise pancar şekeri A kotasının yüzde yüzde 5'i olarak 141 bin 863 ton olarak belirlendi. Üretimin lideri olarak bilinen Konya Şeker, ilk kez Kayseri Şeker Fabrikası'nın gerisine düştü. Bu yıl, Kayseri Şeker Fabrikası, Konya Şeker'den daha fazla şeker pancarı işleyecek. Konya Şeker'in kotasının geçen yıla oranla artmasına rağmen, Kayseri Şeker'den daha az şeker pancarı işleyecek olması Konya çiftçisini de üzdü.

adsiz.jpg

KAYSERİ ŞEKER'İN KOTASI KONYA ŞEKER'İ SOLLADI!

Konya Şeker Fabrikası'nın 2022 yılında A kotası 435 bin 500 ton olarak açıklanmıştı. B kotası ise 21 bin 775 tondu. 2023 yılında Konya Şeker'in A kotası 457 bin 280 ton, B kotası da 22 bin 864 ton olarak belirlendi. 2022 yılında Kayseri Şeker Fabrikası'nın A kotası 429 bin 550 ton, B kotası da 21 477 ton olarak belirlenmişti. 2023 yılında Kayseri Şeker'in A kotası 474 bin 870 ton, B kotası ise 23 bin 744 ton olarak belirlendi. Bu verilere göre Kayseri Şeker'in kotası, Konya Şeker'e oranla daha fazla artırıldı.

ÇİFTÇİNİN BEKLENTİSİ TON BAŞINA EN AZ 2 BİN TL

Şeker pancarı alım fiyatının açıklanması gerektiğine vurgu yapan Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, geç kalındığını söyledi. Eylül ayının 20'sinden sonra pancarların sökülmeye başlanacağını ifade eden Bestil, 2022 yılında şeker pancarı alım fiyatının ton başına bin 450 lira olarak açıklandığını da hatırlattı. Başkan Bestil, “Bin 800 TL'ye kadar alım yapıldı. Bu yıl beklentimiz en az 2 bin TL. Çünkü girdi maliyetlerimiz çok yükseldi. Üretimde sıkıntı yok. Konya'da 3 buçuk milyon ton rekolte beklentisi var. Geçen yıl da 3 buçuk milyon tondu” dedi.

KONYA PRESTİJ KAYBI YAŞADI!

2024 yılı şeker kotalarının açıklandığını, Türkiye genelinde kotanın yaklaşık 200 bin ton arttığını dile getiren Bestil, “Fabrikalara paylaşım yapıldı. En büyük payı Kayseri Şeker Fabrikası aldı. Daha önceki yıllarda en fazla kota Konya Şeker'e aitti. Lider bizdik. Kayseri Şeker, bizden 40 bin ton daha fazla kota aldı. Bizim üretimiz sahamız Kayseri'ye göre daha geniş. Biz, fazlalığımızı Kayseri Şeker'e göndeririz. Üretimleri bizim kadar değil. Kotanın bizden fazla olması, üzüntü verici. Konya'da bir lobi oluşturulmalı. Konya ve üreticisine sahip çıkılmalı. Üretimin başkenti Konya, liderliği kaybetmeyi hak etmiyor. Prestij kaybımız var” şeklinde konuştu.

BU KARARI GÖZDEN GEÇİRİN

Konya Şeker'in kota konusunda Kayseri Şeker'e yenildiğini, büyük bir maddi ve manevi kayıp yaşadığının da altını çizen KONPADER Başkanı Ahmet Bestil, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kayseri Şeker, artan kotadan 150 bin ton alırken, Konya Şeker'e 20 bin tonla 'yeter' denildi. Bu karara Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Dernegi olarak itiraz ediyoruz. Bu kararı ise kabul edilemez buluyoruz. Acilen karar gözden geçirilmeli. Konya milletvekillerini, Konya Sanayi Odası'nı, Ziraat Odalarını göreve davet ediyoruz. Biz, Konyalı çiftçiler olarak bitkisel ve hayvansal üretimin üssü Konya Ovası'nda üreteceğiz. Pancarı Kayseri Şeker Fabrikası'na düşük, yarı fiyattan satacağız. Kayseri Şeker Fabrikası pancarımızı işleyip, para kazanacak. Bu kabul edilir bir şey değil. Konya Şeker, büyük bir mevzi ve prestij kaybetmiştir.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum