Konya şehir merkezinde Larende Kapısı yeniden inşa edilecek

Konya şehir merkezinde Larende Kapısı yeniden inşa edilecek

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, yeni projelerle ilgili bilgi verdi. Bunlardan birisi de Tarihi Larende Kapısı. Söz konusu kapı yeniden inşa edilecek.

Türkiye'nin en büyük ihya projesi olan Dar-ül Mülk'ü hayata geçirdiklerinde ecdada olan vefa borcunu ödeyeceklerini söyleyen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Konya'mızı çok daha güzel yarınlara taşıyacak ve nice nice başarılara imza atacağız” dedi.

darul-mulk-16.jpg

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Dar-ül Mülk/ Türkiye’nin En Büyük İhya Projesi lansman toplantısını Selçuklu Kongre Merkezi (SKM)'de düzenledi. Toplantıya Altay'ın yanı sıra; AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Dr. Leyla Şahin Usta, diğer AK Partili vekiller, ilçe belediye başkanları, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, MHP, BBP İl Başkanları ile çok sayıda davetli katıldı. Lansman toplantısında konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, çok geniş bir alanda dönüşüm çalışması yapacaklarını belirterek, Konya'nın gelişimine gece gündüz demeden katkı sunacaklarını ifade etti. 

ŞEHİRDEKİ MİMARİ ANLAYIŞ O ŞEHRİN RUHUNU YANSITIR

Konya'nın tarihi günlerinden birini yaşadığını aktaran Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, çok az şehre nasip olan büyük bir mirasa ve eski zenginliklere ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını kaydetti. Çatalhöyük ile başlayan şehirleşme serüvenini, 10 bin yıldır aralıksız sürdüren şehirde yaşadıklarını belirten Altay, “Anadolu Selçuklu Devletine tam 200 yıl boyunca başkentlik yapan, Mevlana, Şems-i Tebrizi, Sadrettin-i Konevi ve Nasreddin Hoca gibi alimlerin manevi iklimleriyle sarıp sarmaladığı Konya'mız, her sokağında tarihi şaheserleri barındırıyor. Bize miras kalan bu değerlere en iyi şekilde sahip çıkmak, bizim için her şeyden önce bir vefa borcudur. Göreve geldiğimiz günden bu yana gece gündüz demeden, yorulmak nedir bilmeden çalıştık ve hizmet verdik. Tüm çalışmaları Konya modeli belediyecilik adı verdiğimiz anlayışla, insanımızı önceleyerek yaptık. Konya, her alanda çok büyük kazanımlar elde etti. İmar ve restorasyon çalışmalarımız Konya'nın  Dar-ül Mülk ünvanına yakışacak şekilde yapılıyor. Mimari denilince akla ilk Mimar Sinan gelir. Bir şehre hizmet etmek, her şeyden önce gönül ve sevgi işidir. Birlik ve beraberlik içinde Konya'mızı çok daha güzel yarınlara taşıyacak ve nice nice başarılara imza atacağız. Bir şehirdeki mimari anlayış, o şehrin ruhunu ve değerlerini yansıtır” şeklinde konuştu. 

MEVLANA VE ALTIN ÇARŞI'NIN MALİYETİ 564 MİLYON

Türkiye'nin en önemli mimarlarıyla çalıştıklarının altını çizen Altay, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tarihi şehir merkezimizde 20 farklı kentsel yenileme, dönüşüm ve restorasyon çalışması yürütüyoruz. Bizim için her şey bir hayalle başladı. Hayallerimizin büyük bir kısmını gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Kalan kısımlarda da çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. İlk projemiz, Mevlana ve Altın Çarşı çalışmaları oldu. En zordan başladık. Dönüştürülmesi gerektiği konusunda herkesin mutabık kaldığı, bir o kadar da zor olan çalışmaydı. Yüzde 100 mutabakatla çalışmalar tamamlandı. Anahtar teslimi, 26 Kasım'da Cumhurbaşkanımızın şehrimize gelişiyle birlikte olacak.  Burası ömrünü tamamlamıştı. Hizmet etmekten çok öte bir yapı haline gelmişti. Yapım maliyeti bugün ihaleye çıksak kaç liraya mal olur diyerek hesaplandı. Mevlana ve Altın Çarşı'nın bugünkü maliyeti 564 milyon. Bu işe büyük bir emek verdik.” 

MİSAFİRLERİ GURURLA GEZDİRDİĞİMİZ BİR CADDE OLDU

“Alaaddin cephe yenileme çalışması yürüttük” diyen Başkan Altay, şunları kaydetti: “Konya'ya gelen herkes, bu caddeden geçiyordu. Artık Konya'ya hizmet etmez haldeydi. Güncel maliyeti 154 milyon lira. Tabela kirliliği ortadan kalktı. Ortaya güzel bir görüntü çıktı. Burası Konya'ya gelenleri gururla gezdirdiğimiz bir cadde haline dönüştü. Ticaret biraz daha canlandı. Akşamları daha güvenli şekilde insanların gezebileceği bir alan oluşturduk. Şehri değiştiren bir çalışma oldu. Burası yeni bir cazibe alanı oldu.” 

PAYİTAHT MÜZESİ'NİN ADI DEĞİŞTİ

Bir diğer projelerinin de Dar-ül Mülk sergi alanı olduğunu dile getiren Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Kılıçarslan Meydanı'nda bulunan Payitaht Müzesi'nin adını Dar-ül Mülk sergi alanı olarak değiştirdik. 19 milyon liraya yakın bir yatırım maliyeti var. Bahar aylarında burası da açılmış olacak. 5 bin metrekarelik bir alana sahip. İçinde büyük bir panoroma alanımız olacak. Selçuklu sultanları türbemizdeki sultanlarımızın masklarının da bulunduğu bir bölümü inşa ediyoruz. Burası, Konya'ya gelenlerin ziyaret edeceği bir alan olacak. Türbe ziyaretine gelen tur otobüslerinin Mevlana bölgesinde kalmasını, misafirlerimizin de bu alana kadar yürümesini arzu ediyoruz. Bu projeler tamamlandığında şehrimize büyük bir katkı sağlayacak” diye konuştu.  

TAŞ BİNAYA 197 MİLYON LİRALIK HARCAMA YAPILDI

Bir diğer projelerinin de Taş Bina olduğunu ifade eden Başkan Altay, 1 aydır burada hizmet verdiklerini söyledi. Taş Bina'nın temsil makamı olduğunu hatırlatan Altay, şu cümleleri kullandı: “Gelen misafirlerimizi burada misafir ediyoruz. Alt katında ise bir dijital tanıtım merkezi oluşturduk. Kapıdan girdiğiniz andan itibaren 6 bölümde Konya'nın birçok özelliğiyle ilgili bilgiler veriliyor ve tanıtımlar yapılıyor. Burası tüm Konya'ya açık alan. Konya'ya gelen misafirleri, turizm firmalarının buraya getirmesini de arzu ediyoruz. Buraya da 197 milyon liralık harcama oldu. İnşaat devam ediyor.  

TEKEL BİNASI DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Depo No 4'ün Konya için yeni bir proje niteliği taşıdığını kaydeden Altay, Tekel binasının müzeye restore edildikten sonra sergi alanı ve kitap kafeye dönüştürüleceğini söyledi. Tekel binasının Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan tescil bir bina olduğunu dile getiren Altay, şunları söyledi: "Özelleştirildikten sonra bu bina satılmıştı. Bina yıkılmaya başlamıştı. Bu bina tescilli olduğu için yıkamıyoruz. 30 milyon TL'lik bir kamulaştırma bedeli ödendi. Toplamda 54 milyonluk bir harcama yapacağız. Restorasyonu tamamladıktan sonra burayı sergi alanı ve kitap kafeye dönüştüreceğiz. Gençlerimizin kullanabileceği bir bina olarak hizmet verecek. Özel sergiler açılacak. O metrukluktan kurtularak, insanlarımıza hizmet veren bir bina haline gelecek."

KONYA’DA TARİHİ LARENDE KAPISI YENİDEN İNŞA EDİLECEK

“Tarihi Konya Sanayi Mektebi, yapılacak restorasyonun ardından butik otel olarak hizmet verecek” diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Alaeddin Tepesi'nde kazı alanlarımız var. Çalışmalar sürüyor. 2023 sonu olmadan çalışmaların başlamasını arzu ediyoruz. Şehir Meydanı arkasında bulunan Konya evlerinin yanına bisiklet müzesi yapacağız. Müzenin Konya'nın kültürünün tanıtımı için önemli bir hizmet olacak. Bu müzenin hizmete girmesi Konya bisiklet şehri olmasına da katkı sağlayacaktır. Ziyaretçilerimiz Konya kültürünün bisikletlerini görecek hem de burada güzel bir zaman geçirme imkanı yakalayacak. İnşallah bahar aylarında bir aksilik bu projeye başlamayı planıyoruz. İşin başlamasıyla  ilgili resmi prosedürler ise devam ediyor. Ahşap eklemeler de olacak bölgeye.  Ayrıca Mevlana Caddesi'nde baştan sona değişiklik yapılacak. Şu an için alanı trafiğe kapatmak gibi bir niyetimiz yok. Trafik biraz daraltılarak, yürüyüş alanları oluşturacak. Bizim kalbimiz burası. Ziyaretçiler için çok önemli bir aks burası. Günlük olarak çok yoğun kullanılan cadde burası. Burada bir dağınıklık var. Şehir mobilyaları uygun değil. Projenin son aşaması tamamlandı. Yine Şems ile Kılıçarslan arasındaki aksı yürünebilir hale getirmeyi planlıyoruz. Sarraflar Yer altı Çarşısı'nda da çalışmalar yürüteceğiz. Çarşıyı dışarıya açacağız. Konya’da tarihi Larende Kapısı yeniden inşa edilecek. Surları olan bir Konya hayal ediyoruz. Şehir Kütüphanesi projemizde bir revizyon yaptık. Mevlana'nın arkasındaki boş alanda önemli projeyi hayata geçireceğiz. Bunun gibi birçok çalışmamız daha bulunuyor. Bizim tüm bu hayalimiz 7 Milyar 321 Milyon 800 bin TL’yi bulacak” ifadelerini kullandı.  

ORTAYA GÜZEL İŞLER ÇIKIYOR

Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla yürütülen Şükran Mahallesi Projesi hakkında bilgi verdi. Kavuş, “Elhümdülillah vizyonun ve ufkun ete kemiğe bürünmüş halini başkanımız burada anlattı. 200 küsür yıl başşehirlik yapmış bir şehirden bahsediyoruz. Biz de belediye başkanları olarak hep birlikte aslında Dar-ül Mülk’e ve Dar-ül Mülk’ün insanına olan vefamızı ve borcumuzu ödeme adına 7/24, 365 gün ve görev boyunca hep çalışmaya durmadan devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı. Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca da Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte yürüttükleri Türbe Arkası Kentsel Yenileme Çalışması hakkında bilgi verdi. Birçok tanınmış bir mimarlarla çalıştıklarını ve ortaya çok güzel bir proje çıktığını söyleyen Kılca, “Bizim dönemimizde 3 yıldır kamulaştırmalar hamdolsun yeni tamamlandı. Projemiz yeni bitti. Kurulumuza da bu projeyi onayladı. İnşallah kısa süre içerisinde ihale süreçlerine başlayıp temelini atmış olacağız” dedi. 

EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜRLER 

Son olarak konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta ise “Muhalefetin elinde bulunan Büyükşehir Belediyelerinde taş üstüne taş koymadan geçirdiği 4 yıla yakın bir süreyi görüyorsunuz. Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya merkez ilçe belediyelerimiz bu süreyi büyük hizmetler yaparak, üreterek, hizmet vererek eser üreterek tamamladılar. O yüzden siyaset yapmak demek sadece lafla yapmak değil; tam tersine üretmekle, hizmet etmekle ve eser ortaya koymakla olan işler. Biz bu davamıza olan bağlılığımızla eserlerimiz ve siyaset anlayışımızla her noktada, her alanda sadece yerel yönetimlerde değil; ülke yönetiminde de hükümet olarak da bize güven oyunu vererek ‘evet’ bu ülkeyi yönetme hakkı sizde, bize hizmet ve eser üretin diyen vatandaşlarımızın sesine kulak vererek onların ihtiyaçlarını karşılayarak, her alanda güçlü bir Türkiye olmak için çabalıyoruz. 2023’ün Türkiye vizyonunun temellerinin atıldığı ve daha sonrasında da 2053, 2071 vizyonlarının hayata geçirileceği bu çalışmalar için tekrar emeği geçen mimarından, mühendisinden, işçisinden, projecisinden emeği geçen herkesi, belediye başkanlarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. İnşallah daha nice programlarda, açılışlarda hep birlikte olmayı, sizlerle birlikte, projelerin hayata geçirilmesinde ve tüm alanların 2027-2028 hedeflerimizin gerçekleştiğini görmeyi Rabbim hepimize nasip etsin” sözlerini kullandı.

MESUT TURAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum