Konya sayesinde tüm Türkiye rekor kırdı
Enerji düşünce kuruluşu Ember’in yayımladığı rapora göre, Türkiye, sadece iki buçuk yıl içinde güneş enerjisi kapasitesini iki katına çıkararak, belirlediği hedefi planlanandan bir buçuk yıl önce ulaşmayı başardı. Bu dönemde güneş enerjisi kapasitesinde %102’lik bir artış sağlandı. Aynı zamanda, rüzgar ve güneş enerjisinden elde edilen toplam elektrik üretimi, doğalgaz ithalatını 15 milyar dolar kadar azaltarak büyük bir ekonomik tasarruf sağladı.
HIZLI BÜYÜME VE HEDEFİN AŞILMASI
Rapora göre, 2018-2022 yılları arasında güneş enerjisi kapasitesinin iki katına çıkması dört yıldan fazla bir süre alırken, son yıllarda yaşanan hızlı ivmelenme, hedefin 2024 yılına kadar aşılmasına olanak tanıdı. 2022 Temmuz’undan bu yana büyümenin %94’ü, öz tüketime yönelik santral kurulumlarından elde edilen enerjiyle gerçekleşti. Bu büyüme ile kapasite 9,7 GW’dan 2024 sonuna kadar 19 GW seviyelerine çıkacak. Böylece 2025 yılına dair hedef, 2024 içinde, bir buçuk yıl önceden aşıldı.
KONYA’DAKİ KARAPINAR GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ’NİN ROLÜ
Bu başarının arkasında önemli bir etken olarak Konya’daki Karapınar Güneş Enerjisi Santrali öne çıkıyor. 2020 Nisan ayında yapımına başlanan ve 2020 Eylül ayında üretim lisansı alan santral, 4 MW kapasite ile faaliyete geçti. 20 milyon metrekarelik alanda kurulan ve 3,5 milyon panelin yerleştirildiği santral, 1.000 MW kapasiteye sahip ve yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım maliyetiyle Avrupa’nın en büyük güneş enerjisi santrali olarak dikkat çekiyor. Bu santral, Türkiye’nin güneş enerjisi payını artırarak hedefin erken ulaşılmasını sağladı.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bizim cebimize giren birşey var mı?
Yanıtla (9) (1)Doğrudan girmese de, dolaylı yoldan çok faydası olur.
Yanıtla (2) (1)Ayhan'a katılıyorum. Büyümenin halk için bir getirisi yoksa büyüyen ne?
Yanıtla (1) (1)