Konya sanayisine verilen   teşvikler tez konusu oldu

Konya sanayisine verilen teşvikler tez konusu oldu

Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi emekli Öğretim Görevlisi Kamil Cura, “Devlet Teşviklerinin İmalat Sanayi Üzerinde Etkileri Konya Örneği” konulu doktora tezini başarıyla tamamlayarak, doktor unvanını aldı

Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden emekli olan Öğretim Görevlisi Kamil Cura, “Devlet Teşviklerinin İmalat Sanayi Üzerinde Etkileri Konya Örneği” konulu doktora tezini başarıyla tamamladı. Danışmanlığını Prof. Dr. Ahmet Ay’ın yürüttüğü doktora tezinde 2001-2021 döneminde devlet teşviklerinin sanayi üzerindeki etkileri incelendi ve Konya örneği ile uygulanan devlet teşviklerinin sabit yatırımlar ve istihdam üzerindeki etkileri incelendi. Tezin çalışmasının hazırlanmasında kendisine destek veren herkese teşekkür eden Dr. Kamil Cura, “Bu çalışmanın hazırlanmasında bana göstermiş oldukları büyük destekten dolayı değerli hocam Prof. Dr. Ahmet Ay’a, bu çalışmada katkıları olan tez izleme komitesi üyeleri sayın Prof. Dr. Zeynep Karaçor ve Prof. Dr. Ali Alagöz hocalarıma ve ayrıca tez çalışmama katkı sağlayan Prof. Dr. Haldun Soydal hocama da teşekkür ederim. Son olarak doktora tez çalışmam sürecimde bana göstermiş olduğu destek ve anlayış nedeni ile sevgili eşim Zeynep ve oğlum Dr.Fatih Cura’ya teşekkür ediyorum” dedi.

5-1.jpg

TEŞVİKLERİN İMALAT SANAYİSİNE KATKISI İNCELENDİ

Bu tez çalışmasında teşviklerin ekonomik etkileri ve imalat sanayisine katkılarının ele alındığını kaydeden Dr. Cura, şunları söyledi: “Çalışmada teşviklerin tanımı, özellikleri, amaçları ve teşvik mevzuatı ile tarihsel gelişimi çeşitli kaynaklar ve literatür taraması yapılarak incelendi. Türkiye’de Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, TÜİK istatistikleri analizinde, yatırım teşviklerinin önemini gösteren, ölçme araçlarından üç değişken teşvik belgesi, öngörülen sabit sermaye yatırımları ve istihdam verilerinden 2001 - 2021 döneminde uygulanan yatırım teşviklerinin, ekonomik sektörler, bölge ve illere göre dağılımı ve özellikle imalat sanayi sektörüne etkileri ve teşviklerin Konya ekonomisinde tarım, enerji, maden, hizmet sektörleri ve özellikle imalat sanayi sektörü üzerinde etkileri Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, TÜİK, Konya Sanayi Odası ve Ticaret Odası verileri incelenerek üç bölümden oluşan bu çalışma yapılmıştır.”

DR. KAMİL CURA KİMDİR?

1951 yılında Konya’da doğdu. Konya Erkek Lisesini 1968 yılında bitirdi. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesini kazandı. İktisat Fakültesinden 1974 yılında mezun oldum. Mezun olduktan sonra Edirne’de Yedeksubay olarak görev yaptı. 1976 yılında askerlik dönüşü Haziran 1976 yılında Ankara’da Ticaret Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğünde Uzman Yardımcısı olarak göreve başladı. 1979 Yılından 1982 yılına kadar Konya Ticaret İl Müdürlüğü görevinde bulundu. 1982 ANAP (Anavatan Partisi Konya il teşkilatını kurdu. İl Sekreteri olarak görev yaptı.1983 yılı seçimlerden sonra tekrar Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İl Müdürü olarak görev yaptı. 1995 yılından 2007 Yılına kadar Selçuk Üniversitesinde Öğretim görevlisi olarak görev yaptım. Yurtdışına gitmem nedeniyle 2007 yılsonu emekliye ayrıldı. Halen özel sektörde müşavirlik bilirkişilik yaparak piyasa içinde çalışmalar yapmakta.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum