'Konya sanayisi enflasyon oranına göre ucuz! Genelleme yapmayın'

'Konya sanayisi enflasyon oranına göre ucuz! Genelleme yapmayın'

Vatandaşın “Konya sanayisinde otomobil ve lastik tamir ücretleri pahalı” eleştirisine bir yanıt da Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER) Konya Şubesi verdi.

Konya sanayisinde oto lastik tamir işleminde müşteriden yüksek ücret alan esnafların olabileceğini ancak genelleme yapmanın doğru olmadığını ifade eden ESDER Konya Şube Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Işık, “Enflasyon oranına göre sanayide fiyatlar normal. Algıya gerek yok” dedi. Vatandaşın “Konya sanayisinde otomobil ve lastik tamir ücretleri pahalı” eleştirisine bir yanıt da Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER) Konya Şubesi verdi. ESDER Konya Şube Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Işık, konu ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu. Işık, “Lastik fiyatları ve işçiliklerinin yüksek oluşu ve Konya Motorlu Sanayi (Eski Sanayi) esnafının piyasa fiyatlarından daha yüksek ücret(fahiş) alması hakkında Konya’da birkaç günden beri gündem oluşturulmak isteniyor” dedi.

492818.jpg

HAMMADDE İTHAL YOLLARLA TEMİN EDİLİYOR

Konu ile ilgili ESDER Konya Şubesi olarak açıklama gereği duyduklarının altını çizen ESDER Konya Şube Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Işık, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşulların, halkın alım gücünü düşürdüğünü söyledi. Bu sebeple piyasadaki ürünlerin ve hizmet alım fiyatlarının yadırgandığını ve fiyatlara alışılamadığını vurgulayan Başkan Yardımcısı Işık, “Böyle olunca insanlarımızın aklında fiyatlar gerçekten çok yüksekmiş gibi bir düşünce oluşuyor. Birçok üründe olduğu gibi ülkemizde üretilen oto lastik ürünlerinin hammadde temini ithal yollarla yapılıyor. Maliyetler döviz cinsine endeksleniyor. Türk Lirası'nın (TL) döviz cinsi paralara karşı değer kaybetmesi, oto lastik fiyatlarına da olumsuz anlamda tesir ediyor. Enflasyon oranında ve piyasa gerekliliği sonucunda sektörel olarak enflasyon değerinin üstünde fiyat artışları yaşanıyor” şeklinde konuştu.

341523505-979005500129004-3087310302366936155-n.jpgESDER Konya Şube Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Işık

KAZANILAN PARAYLA ESNAF SADECE AYAKTA KALABİLİYOR!

“Bu durum mutlak olarak otomobil lastik sektörüne ve ithalata dayalı sektörlere direkt ya da dolaylı etki etmiştir” diyen Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Oto lastik sektöründe ticaret yapan ve hizmet veren esnaflarımız, bu piyasada var olma mücadelesi veriyor. Esnaflarımız masraflarına yetişme adına piyasa şartlarına göre fiyat yükseltme gereği gördü. Enflasyon bazında bakıldığında esnaf aldığı kâr oranıyla ancak ayakta durabiliyor. Müşterilerin ödediği paranın tamamı esnafın cebinde kalmıyor. Tedarikçiye ödeme yapılıyor, kira giderlerimiz oluyor. Bağ-Kur ödemelerimiz var. Vergi ödüyoruz. Muhtelif işletme giderlerimiz var. Bunların tümü hesaplanınca esnafın ve sanatkârın elinde bir şey kalmadığı net bir şekilde görünebilir. İfade ettiğimiz gibi kazanılan para sadece bugün esnafın ayakta kalmasını sağlıyor.”

SANAYİ İLE İLGİLİ ALGI OLUŞTURULMAK İSTENİYOR

Bugün piyasadaki en küçük fiyat artışının bile yadırgandığını belirten ESDER Konya Şube Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Işık, “Böyle bir ortamda oto lastik tamir ve satış fiyatlarına enflasyon bazında olmasına rağmen 'ne kadar çok artmış. Önceki yıllarda fiyatlar şöyleydi' demek tamamıyla yanlıştır” diye konuştu. Geçmiş yıllarla bugünün enflasyon oranlarının göz önüne alınmasıyla gerçeğin ortaya çıkacağını dile getiren Işık, ayrıca şunları kaydetti: “Böyle yapılınca bugünkü fiyatların enflasyondaki artış karşısında aslında ne kadar doğru olduğu net bir şekilde anlaşılır. Eski Sanayi, Karatay Sanayi, Anadolu Sanayi, Zafer Sanayi, Meram Sanayi, Eski Lastikçiler Pazarı ve şehrin diğer muhtelif sanayilerinde özellikle oto lastik sektörüne hitap eden esnaf ve sanatkârlarımızın fiyat politikasının piyasa bazında olduğu net görülüyor. İşçilikte fiyat konusunda pazarlık yapmak doğal bir hadisedir. Bütçeye göre fiyatı fazla veya fahiş diye nitelendirmek yanlış olur. İnsanların ekonomik olarak canlarının yandığı doğru. Fahiş fiyatla iş yapan esnaflar olabilir ama esnafı bu konuda genellemek doğru değil. Kamuoyunda birkaç gündür sektörümüze karşı bir algı oluşturulmak istenmektedir. Böyle bir algıdan kim nasıl kazanç sağlayacak orası da ayrı bir tartışma konusudur. Son olarak tekrar şunu belirtmek istiyorum; Enflasyon oranına göre sanayideki fiyatlar makul.”

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum