Konya Ovası'nı bu bitki kurtaracak! Az su tüketiyor çok para kazandırıyor

Konya Ovası'nı bu bitki kurtaracak! Az su tüketiyor çok para kazandırıyor
Türkiye genelinde su kaynaklarının verimli kullanılması gündemde. Konya Ovası'nda yer altı sularının çekilmesiyle binlerce obruk oluştu. Konyalı çiftçiler için az su tüketen ama çok para kazandıran bir bitki önerildi. İşte yapıla ekimin sonuçları...

Konya'da son yıllarda kuraklık gündemden düşmüyor. Su kaynaklarında azalma çiftçiyi tedirgin ediyor. Bu duruma nasıl bir çözüm bulunacağı araştırılıyor. Kentte obruk sayısı 3 bine dayandı. Vatandaş suyu az tüketen bitkilerin ekilmesi gerektiğini söylüyor. Konya Ovası'nı kurtaracak bitki tavsiye edildi.

aa-20240607-34806362-34806361-nigdede-sorgumsudan-otunun-ekimi-yapildi.jpg

DEVLET YÜZDE 75 DESTEK VERİYOR

Niğde'de daha az su tüketen bitkileri yaygınlaştırmak için dağıtılan sorgum-sudan otu tohumu toprakla buluşturuldu. Vali Cahit Çelik ve Belediye Başkanı Emrah Özdemir ile Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, genç çiftçi Gökhan Tuğrul'a ait Sazlıca beldesi yakınlarındaki yaklaşık 70 dekar tarlada sorgum-sudan otu melezi tohumunun ekimine katıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yüzde 75 desteklenen bitki çiftçinin ilgisin çekti. Konya Ovası'nda mısır yerine sorgum-sudan otunun ekilebileceği söyleniyor.

aa-20240607-34806362-34806360-nigdede-sorgumsudan-otunun-ekimi-yapildi.jpg

Niğde'de toplam 55 çiftçiye bu desteğin sağlandığını belirten Çelik, şunları kaydetti:

"Türkiye'de 26 ilde bu otun ekimi devam ediyor. Konya Ovası'nda özellikle suya daha fazla ihtiyaç olan daha önce ekimi yapılan mısırdan ziyade sorgum-sudan otu melezi daha az su tüketiyor. Aynı zamanda yüksek protein değerine sahip. Genç çiftçimizi tebrik ediyorum.

aa-20240607-34806362-34806354-nigdede-sorgumsudan-otunun-ekimi-yapildi.jpg

Aynı zamanda hayvancılık da yapıyor. Bölgemiz, su konusunda sıkıntılı bir bölge olduğu için suya daha az ihtiyacı olan yem bitkilerinin üretilmesi Bakanlığımızın hedefi. İnşallah olumlu sonuç alırız. Sonuçlar iyi olursa ekimi diğer bölgelerde de yaygınlaştıracağız."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum