Konya Ovası'nda kar bereketi

Konya Ovası'nda kar bereketi

Konya’da kar yağışı nedeniyle üreticinin yüzü güldü. Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Eğer yağışların devamı gelmezse yer altı sularında ciddi anlamda çekilme olacağını düşünüyoruz” dedi

Yağışların geç başlaması çiftçiyi olumsuz etkiledi. Konya'nın sahip olduğu geniş tarım arazilerinde, başta buğday ve arpa olmak üzere çeşitli ürünler yetiştiren çiftçiler, yağışların açlığından dolayı zorlanıyor. 

Konya’da yağışlar çiftçinin yüzünü güldürdü. 

kar-yagisi-tarim-2.jpg

YAĞIŞLAR ÇİFTÇİYİ RAHATLATACAK

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, geçen yıllara göre yağışlarda düşüş olduğunu belirtti. Konya’da yağışların geç başlamasının çiftçiye zarar verdiğini dile getiren Kırkgöz, “Bu yıl geçen yıla oranla ciddi anlamda yağışlarda düşüş var. Geçen yıl daha önceden arazilerimizde kar olmasına rağmen, şimdi ise şubat ayının başında yeni kar yağışı almaya başladık. Konya bölgemizde yağışların olmaması tohumlara büyük oranda zarar verdi. Aldığımız kar yağışı Konya’nın ilçelerine de yağış gösterdi. Bu kar yağışı biraz da olsa çiftçilerimizi rahatlattı diyebiliriz. Bunun devamının geleceğini düşünüyoruz. Devamı gelirse eğer bitkilerin köklerini rahatlatacaktır. İlerleyen dönemlerde yağışların devam etmesi sonrasında bahar yağışlarının olması çiftçimizin rahat etmesini sağlayacaktır” diye konuştu.

4-7.jpg

VERİM DÜŞÜKLÜĞÜ YAŞANABİLİR

Yağışların devamı gelmez ise yer altı sularının çekilme riskinin olduğunu vurgulayan Kırkgöz, sözlerine şöyle son verdi: “Yağmur ve kar yağışı bu şekilde devam ederse hem çiftçilere hem bitkilere yeterli olacağını düşünüyorum. Çiftçilerimiz şu anda kar yağışlarının ve yağmur yağışlarının devamını bekliyor.

4-8.jpg

Konya’da büyük bir oranda pancar ve mısır ekilişi de var.  Bunlarda ağırlıklı olarak yer altı sularından beslenerek yetiştiriliyor. Yağışların az olması Konya kapalı havzasını etkiliyor. Eğer yağışların devamı gelmezse yer altı sularının ciddi anlamda çekilişin olacağını düşünüyoruz. Tarlada mısır veya pancar eken çiftçilerin sulama alanlarında problem olabilir. İnşallah bundan sonra yağışların devamı gelir. Kötü senaryolar ortadan kalkar diye ümit ediyoruz. Çiftçilerimiz şu an bakış açısı bu yönde. Elbette bizim bu durumda yapacağımız bir şey yok. Tamamen doğal bir olay. Umarım kurak bir yıl geçirmeyiz. Şu anki yağışlar yetersiz. Çok az bir yağış aldık. Kuraklık bu şekilde devam ederse verim düşüklüğü yaşanır. Çiftçilerimiz de zor durumda olur. Şu anda tek temennimiz yağışların devam etmesi. Yer altı sularının çekilmesi çiftçilerin sorunlarını arttırır. Bolluk içinde bir kış geçirmek dileğiyle” ifadelerini kullandı. 

ALİ GÖZEN 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.