Konya Ovası hiç olmadığı kadar kötü durumda!

Konya Ovası hiç olmadığı kadar kötü durumda!
Konya son yılların en kurak sonbahar aylarını geçirdi. Kasım ayı gelmesine rağmen beklenen güz yağmurları hala yağmadı. Hava sıcaklığı ise mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor.

Konya Ovası son yılların en kurak yıllarından birini geçirdi. Yaz aylarından bu yana kurak bir dönem geçiren Konya Ovası’nda çiftçilerin de dört gözle beklediği güz yağmurları bir türlü gelmedi. Hububat ekimi için yağmur bekliyor. Kasım ayı gelmesine rağmen hava sıcaklığı ise hala mevsim normallerinin üstünde seyrediyor. Çiftçiler hububat ekiminin hızlanması için yağmur beklerken, ekim yapan çiftçiler ise yeraltı suyunu kullanarak, sulama faaliyetlerini gerçekleştiriyor. Bir taraftan kuraklık yüzünden kuruyan barajlar diğer taraftan ise istenen yağışların bir türlü gelmemesinden dolayı sıkıntılı günler geçiren çiftçiler. Önceki yıllarda sonbahar ayları kurak geçmişti. Kuraklık nedeniyle hububat ekimi gecikmiş ve verimde düşüş yaşanmıştı.

4-4.jpeg

BARAJLARDAKİ SU SEVİYESİ DİBİ GÖRDÜ

Barajlardaki doluluk oranı da sonbahar aylarının kurak gitmesi nedeniyle son yılların en düşük seviyesinde. Sonbaharda istenen yağışların bir türlü gelmemesi yüzünden barajlardaki su seviyesi de dibi gördü. Yeraltı su seviyesi ise aşırı su kullanımı yüzünden sürekli çekiliyor. Konya çiftçisinin endişeli bekleyişi sürerken, meteorolojiden gelecek güzel haberler şehre rahat bir nefes aldıracak. Küresel ısınma ve mevsimlerdeki kaymalar hem tarımsal üretimi hem de su kaynaklarını tehdit ediyor.

BU GİDİŞLE ÇEVREMİZDE SU KALMAYABİLİR!

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Pınar, Konya’da son yıllarda sonbahar aylarının kurak geçtiğine dikkat çekerek, mevsimlerin dengesinin bozulduğunu söyledi.

4-3-001.jpg

Sonbahar aylarının normalde yağışlı geçmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Adnan Pınar, “Bu mevsimde yaşanan kuraklık olayı hiç hayra alamet değil. Normalde sonbaharda bol bol yağmur yağması gerekirken, bir damla yağış düşmedi. İspanya gibi ülkelerde sel felaketleri yaşanırken, Türkiye’nin bazı bölgelerinde kuraklık tehlikesi baş gösteriyor. Eylül ayında biraz yağmur yağdı ama yetersizdi. Ekim ise kurak geçti. Acilen yetkililer tarafından bu gidişata karşı bir reaksiyon gösterilmeli. Gerekli önlemler alınmalı.”

ÇİFTÇİNİN GÖZÜ YAĞACAK YAĞMURDA

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPA-DER) Başkanı Ahmet Bestil ise tarımsal kuraklığın Konya Ovası çiftçisini tedirgin ettiğini söyledi.

4-2-1.jpg

Son yıllarda kuraklığın etkili bir şekilde hissedildiğinin altını çizen Bestil, “Konya Ovası’nda çiftçilerin bir kısmı ekim ayında hububat ekimini gerçekleştirdi. Birçok çiftçi ise geçen yıl ve bu yıl yaşanan kuraklıktan dolayı ekim faaliyetlerini Kasım ayına bırakmıştı. Şimdi onlar da yağışların gelmesini bekliyor. Erken ekimden dolayı geçen yıl hububat ekili alanlarda verim yarı yarıya düştü. Bu yıl çiftçilerimiz biraz daha beklemeyi tercih etti. Ekim yapan çiftçilerimiz yağmurlama sulama ile ekinlerinin yeşermesini sağlıyor. Her sulama masrafı daha da artıyor. Elektrik fiyatları zamlandı. Şu an yağacak yağmur tüm çiftçilerimizi rahatlatacaktır. Gerekirse yağmur duasına çıkılmalı. Bu aylarda yaşanan kuraklık tarımsal üretime büyük darbe vuracak ve çiftçimizin ekstra masraf yapmasına neden olacaktır” dedi.

Kaynak:İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum