Konya merkezde duyulan patlama sesi korkuttu

Konya merkezde duyulan patlama sesi korkuttu

Konya’da öğle saatlerinde duyulan patlama sesinin Anadolu Kartalı Tatbikatı’na katılan uçakların çıkardığı sonik patlama sesi olduğu öğrenildi.

Konya şehir merkezinde, sanayi bölgelerinde, Yazır ve Bosna-Hersek Mahallelerinde duyulan patlama sesi vatandaşları tedirgin etti. Sosyal medyada vatandaşlar patlamanın kaynağını merak ederken, bazı vatandaşları ise camların dahi sallandığını dile getirdi.

8c0252a4-29e3-4c34-9717-fad1a2a8b099-001.jpg

Patlama sesinin 2 Mayıs’tan bu yana Konya’da devam eden Anadolu Kartalı Tatbikatı’na katılan uçaklardan gelen sonik patlama sesi olduğu öğrenildi. Konya’da her tatbikat döneminde sonik patlamalar yaşanıyor. Konyalılar ise sonik patlamalara alıştığı için eskisi kadar büyük tedirginlik yaşamıyor. Anadolu Kartalı Tatbikatı’na bu yıl Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Pakistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve İngiltere de katıldı.

90ad55d1-0dee-4e0d-992b-4b79c481446c-001.jpg

SONİK PATLAMA NEDEN OLUŞUR?

Sonik patlama, bir nesne havada ses hızından daha hızlı hareket ettiğinde oluşan şok dalgalarıyla ilişkilendirilen sestir. Sonik patlamalar, insan kulağına bir patlama ya da gök gürlemesi gibi gelen, muazzam miktarlarda ses enerjisi üretir. Ateşlenen bir merminin patlama küçük sonik patlamalar olarak sayılabilir. Sonik patlama, ses dalgalarını oluşturan kaynağın ses hızında veya ses hızından daha hızlı hareket etmesinin bir sonucudur. Uçakların neden olduğu sonik patlama da Doppler olayıyla yakından ilişkilidir. Örneğin ses hızının altında hareket eden bir uçak ses dalgalarının ön tarafta sıkışmasına neden olur. Uçak ses hızına ulaştığında ( ise ses dalgaları ses duvarını geçemedikleri için üst üste gelerek birikmeye başlar. Böylece yüksek enerjili bir dalga meydana gelir. Ses hızının aşılması durumunda ise ses dalgaları bir koni şeklinde yayılır buna Mach konisi denir. Ses hızına verilen ad 1 Mach’tır. Ses hızında veya üstünde hareket edilmesinin
sonucunda sıkışan ses dalgaları uçağın arkasında bir bulut gibi gözüken yüksek basınç alanını oluşturur, bu da gözlemciler tarafından sonik patlama olarak duyulur. Sonik patlama etrafa zarar verebilecek kadar güçlü ve çok gürültülüdür.

MESUT TURAN

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.