Konya marketlerinde soğan 20 liraya satılıyor!

Konya marketlerinde soğan 20 liraya satılıyor!

Sofraların vazgeçilmez sebzelerinden biri olan kuru soğan Konya marketlerinde markette 20 TL’ye kadar çıktı.

Ülkemizde sofraların vazgeçilmez sebzelerinden biri olan kuru soğan kilosu rekor kırıyor. Bu yıl pazarda, fiyat artışı en fazla yüzde 50 ile kuru soğanda görüldü.   Geçen yıl pazarda takip edilen ürünlerin hepsine zam gelirken, fiyatı en fazla artan ürünün hem pazarda hem de üreticide kuru soğan oldu. Daha birkaç ay öncesine kadar kilosu 7-8 TL olan soğanın kilosu markette 20 TL’yi geçti. Semt pazarlarında ise fiyatlar değişkenlik gösteriyor. Pazarlarda ise en düşük fiyat 16-18 TL arası değişiyor. Kuru soğanın kilosu muz, mandalina ve portakal gibi meyveleri bile geride bıraktı.

adsiz-007.jpg

HALDE SOĞAN FİYATLARI 14 TL’DEN BAŞLIYOR 

Bazı market zincirlerinde ise soğanın kilosu 30 TL’yi buldu. Soğan fiyatlarının 20 TL’ye kadar yükselmesi Ünlü Halk Ozanı Aşık Mahsuni Şerif’i ‘Yiğit Muhtaç Olmuş Kuru Soğana” türküsünü de akıllara getirdi.  Konya Büyükşehir Belediyesi Adnan Menderes Sebze ve Meyve Hali’nde ise kuru soğanın kilosu 14-18 TL, kırmızı soğan 13-22 TL ve yeşil soğan 20-28 TL arası fiyatlardan satılıyor.  Vatandaşlar, Sofraların vaz geçilmezi soğanda çok büyük bir artış yaşandığını belirttiler. Bu zamlar sonrası artık soğanı bile tane olarak alar hale geldik” dedi. Yıllardır devam eden yanlış tarım politikaları soğan patates gibi temel gıda ürünlerinin pahalanmasını en önemli nedenlerinden biri olarak gösteriliyor. Tarımda sürekli artan girdi maliyetleri de fiyatların sürekli artmasındaki en önemli nedenlerden biri.

adsiz-009.jpg

YENİ MAHSUL GELİNCE UCUZLAR

Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Adnan Pirinç, soğan fiyatlarındaki artışın en önemli nedeninin rekoltedeki düşüş olduğunu söyledi. Geçen yıl soğan eken üreticinin fiyat düşüklüğünden dolayı zarar ettiğini dile getiren Adnan Pirinç, “Geçen yıla göre soğan rekoltesinde ciddi bir düşüş oldu. Üretici bu sene ekmemeyi tercih etti. Bir de üzerine soğanda don olayı yaşandı. Hastalıklı soğanları da depoya aldılar onlar da depoda çürüdü. Doğal olarak fiyatlar 20 TL’ye kadar çıktı. Yeni mahsul soğanlar 15 güne kadar pazarlara gelecek. O zaman fiyatlarda yüzde 50 oranında bir düşüş bekliyoruz” dedi. 

DEPREMİN DE KISMEN ETKİSİ OLDU

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta yaşanan ve 10 şehirde yıkıma neden olan depremlerin de soğan fiyatlarında artışa neden olduğunu kaydeden Adnan Pirinç, “Hatay ve Adana soğan üreticisi olan şehirlerin başında geliyor. Hatay’daki depremde çok sayıda üreticimizi kaybettik.  Tarım arazileri ve depolar depremde büyük zarar gördü. Ayrıca deprem bölgelerine gönderilen gıda yardımlarının başında patates ve soğan gibi ürünler geldi. Bu durum da fiyatların artmasına neden oldu. 10-15 gün sonra bu bölgelerimizde üretilen soğanlar şehrimize gelecek. Fiyatlar düşmeye başlayacak” diye konuştu.

TARIMDA ÜRETİM PLANLAMASI YAPILMALI

Fiyatların artmasında tarım politikalarındaki yanlışların da etkili olduğunu kaydeden Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Adnan Pirinç, şunları söyledi: “Domates, patates, soğan ve limon gibi mutfağın ana maddeleri olan ürünlerin planlanması daha sağlıklı yapılmalı. Her sene bu ürünlerin fiyatlarında ciddi dalgalanmalar yaşanıyor. Bu dört ana kalemde bir üretim politikası olmalı. Bir sene 10 TL olan bir ürün ertesi sene 2 TL’den satılıyor. Bu sene soğanda ve domateste yaşanan çok doğru değil. Üretim planlaması yapılmalı. Bu ürünlerin ihracına kısıtlama getirildi. Bu do çok doğru bir çözüm değil. Tarımsal üretimde hesap yapılmalı. Ona göre üretim yapılmalı.  Çiftçiliğin tanımı yapılmalı. Tarla sahibi tarlasını icara veriyor, ekmiyor. Devletten teşvik alıyor bir de. Üretici ile çiftçiyi ayırmak lazım. Üretmeyene teşvik vermemek lazım. Popülist politikalardan çıkmak lazım. Doğru fiyatı bulmak için planlı bir ekim yapılmalı, Avrupa’daki gibi bölgesel hal merkezleri kurulmalı. Bizde Hal sistemi çok kötü. Borsa olarak uygulamalar yapılmalı. 180 civarında hal var ama hiçbiri bir Paris veya Barcelona Hali gibi olamaz.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum