Konya Kırmızı Çarşı esnafı işlerin durgunluğundan şikayetçi

Konya Kırmızı Çarşı esnafı işlerin durgunluğundan şikayetçi

Konya Kırmızı Çarşı esnafı, fiyatlarından atması ve işlerin durgunluğundan şikayetçi. Çarşı esnaflarından Tahir Yamalı, “Sürekli zam geldiği için ürünlere etiket yapıştıramıyoruz. Esnaflar zor durumda” dedi

Hayat pahalılığı altında ezilen vatandaş, kışı nasıl geçireceğini kara kara düşünüyor. Odun, kömür ve doğalgaz masrafıyla birlikte çıkmaza giren Konyalılar, bir de giyimdeki afaki artıştan dert yanıyor. 

adsiz-002.jpg

Bugün en ucuz kışlık mont bile 650 liradan başlıyor. Her yıl bu dönemlerde yoğun olan Konya Kırmızı Çarşı esnafı sinek avlıyor. Bazı esnaflar ise siftah yapmadan dükkânını kapatıyor.

GELECEK UMUDUM KALMADI

Konya Kırmızı Çarşı Esnaflarından Tahir Yamalı, kazançlarının oluşan krizle oldukça düştüğünü belirterek, yakında çoğu esnafın kepenk indireceğini kaydetti. Pantolon fiyatlarının 500 liradan başladığını dile getiren Yamalı, “Asgari ücretle çalışan bir vatandaşın temel ihtiyaç giysilerini aldığında en az 2 bin lira harcaması gerekiyor. Pantolon fiyatları 500 lira, Gömlek 300 lira, ceket fiyatı 650, ayakkabı 500 lira. Asgari ücretle çalışan vatandaş bunları nasıl karşılasın. Sürekli zam geldiği için etiket yapıştıramıyoruz. Gerçekten esnaflar zor durumda. İnsanlar artık çocuklarını sokağa, pazara, çarşıya çıkaramaz oldular. Çıkarsa çocuğu bir şey ister alamam düşüncesi sardı insanları. Bu insanların derdini duyacak kimseyi göremiyorum. Kış aylarında Konya çok soğuk olur. 1 ton kömürün fiyatı en az 4 bin lira. Asgari ücret ile çalışan vatandaşın bunu alması imkânsız neredeyse. Bir ay aç kalması gerekiyor. Yetkililer bunu görmüyor galiba, bilemiyorum. İnsanlar fiyatı sorduktan sonra gidiyor. Artık gelecek umudum kalmadı. Herkes elinden geleni yapacak, yapamayan aç kalacak, artık böyle bir zamanın içindeyiz maalesef” diye konuştu.

YILBAŞINDAN SONRA PİYASA BELİRGİN OLACAK

Tahir Yamalı, kışlık sweatshirt fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 100 zamlandığını söyledi. Yılbaşından sonra fiyatların iki katına çıkacağını belirten Yamalı, “Kışlık ceketlerin fiyatları 650 liradan başlıyor. Komşu esnaflarımızda 700’den başlayan bile var. Marka olsaydı bu fiyatlar bin 900 liradan başlardı. Bin 500 liralık ceketleri geliri yüksek insanlar alır. Biz onlara hitap edemiyoruz. Geçen yıllarda Kırmızı Çarşıda adım atılacak yer bulamazdık. Şu an sinek bile avlayamıyoruz. Sürekli zam geldiği için etiket yapıştırmak istemiyoruz. Bu durum bizi zor durumda bırakıyor. Müşteriler fiyatları öğrenince ‘Böyle fiyat mı olur’ diyerek fırçada atıyorlar. Ama yılbaşından sonra fiyatlar ikiye katlanınca bu insanlar ne yapacak bilmiyoruz. Yılbaşından sonra piyasa daha belirgin olacak. Bizim tahminimiz fiyatların iki katına çıkacağı yönünde” dedi.

KEPENK İNDİRMEDEN, ENFLASYON DÜŞMELİ

Kış sezonunun açıldığından itibaren yüzde 100 zam ile başladıklarını dile getiren Kırmızı Çarşı Esnaflarından Ayakkabıcı Berk Akman ise şunları söyledi: “Eskiden insanlar zevkine alışverişe çıkarlardı. Artık bu lükse kaçtı. Gün geçtikçe daha iyiye gitmemiz gerekirken daha kötüye gitmeye başladık. Dünya’da bu durumun benzeri bulunmuyor. Müşteri potansiyelimiz genellikle öğrenci olurdu. Öğrenci ihtiyacı olan spor ayakkabıyı ve kışlık botu aldığında 900 lirayı geçiyor. Aldığı KYK bursu 850 lira. Bunları aldığında borçlu bile çıkıyor. Enflasyon azaldığında herkes rahat bir nefes alacak ama nasıl olacağını merak ediyoruz. Gidişatımız gerçekten çok kötü. Her ay mutlaka zam geliyor. Yine yılbaşında zam gelecek. En ucuz bot ayakkabı 400 lira. Biz de en iyi Bot ayakkabıyı 600 liradan veriyoruz. Bu bile pahalı geliyor insanlara. Artık Marka olan bot ayakkabılar 900 liradan başlıyor. Devletimizden istediğimiz denetim yapması. Belki bu şekilde fiyatlar düşer, insanlar rahata ererler. Umarım kepenk indirmeden, enflasyon düşer.” 

ALİ GÖZEN

Fiyatlar şöyle:

Ceket: 550 lira

Mont:650 lira

Pantolon: 500 lira 

Kazak: 400 lira

Bot: 600 lira

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum