Konya iş dünyasına göre depremin ekonomiye olumsuz yansıması yok

Konya iş dünyasına göre depremin ekonomiye olumsuz yansıması yok

Konya Lonca Teşkilatı Konya Müteahhitler Birliği ev sahipliğinde bir araya geldi.

Konya Lonca Teşkilatı Konya Müteahhitler Birliği ev sahipliğinde bir araya geldi.

Önemli konuların ele alındığı toplantıda, Toplantıya misafir olarak katılan Konya STK Platformu Başkanı Adem Ceylan; deprem ile birlikte STK’ların öneminin bir kez daha anlaşıldığını söyledi. Ceylan, Valilik ve platform koordinesinde devam eden ev eşyası, yurtlar ve depremzedelerin Konya’da misafir edildiğine yönelik bilgiler aktardı.

‘EKONOMİYE ETKİSİ YÜZDE 5’

Depremin ekonomiye etkisini dile getiren Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk; kısa ve uzun vadede depremin etkilerini değerlendirdi. 1999 yılındaki Gölcük depreminin etkileri ile kıyaslandığında 10 ili kapsayan deprem bölgesinin ekonomiye üretime ve ihracata etkisinin ortalama yüzde 9 seviyesinde olduğunu, Adana ve Gaziantep merkezinin çok etkilenmediğini belirten Öztürk, bu nedenle bu durumun ekonomiye etkisinin yüzde 5’ler seviyesini geçmeyeceği iddia etti. Öztürk, bu rakamın Türkiye’nin dinamik ve ekonomik yapısı içerisinde bir yük veya sorun oluşturmayacağını öne sürdü. 

‘TARIMA OLUMSUZ YANSIMA OLMADI’

Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik; deprem bölgesinde yer alan tarım arazilerinin ve tarımın herhangi bir suretle etkilenmeyeceğini, tarıma şu anda olumsuz bir yansımasının görünmediğini söyledi. Çevik, tarım ve hayvancılık için devletin gerekli desteği bölge için hızlı bir şekilde sağladığını iddia etti. 

‘CİDDİ BİR YÜK YOK’

Konya Müteahhitler Birliği Başkanı Adem Bulut, Türkiye’de yılık ortalama 700 bin konut inşa edildiğini bunun yaklaşın 300 bininin bölgeye yapılacak olmasının ciddi bir yük olmayacağını, belki sadece iş gücü ve personel noktasında sorun yaşanabileceğini bu sorunun da aşılabileceğini savundu. 

‘İNŞAAT MALZEMELERİNE ZAM YOK’

Konya Genç İş İnsanları Derneği Başkanı Gülvezir Korkmaz ise, deprem sonrasında İnşaat malzemeleri fiyatlarına bir etkinin olmayacağını öne sürerek, beton fiyatlarında oluşan artışların 1 Şubata ait fiyat güncellemeleri olduğunu söyledi. Korkmaz, Konya bölgesinin Türkiye’nin en ucuz hazır betonunu kullandığını kaydetti.  

Toplandı ile ilgili yapılan açıklamada, “Marmara depremi ihtimaliyle Konya-Karaman-Aksaray-Niğde bölgesinde oluşabilecek fabrika göçünün ihtimali olması durumunda doğru yönlendirme yapılarak Konya şehir merkezinin dışında Ereğli-Çumra-Akşehir-Karaman gibi bölgelere planlı bir şekilde kurulmasını, lojistik ağlarla limana bağlanmasının uygun olacağı, ortak kanaat olarak değerlendirildi” ifadeleri kullanıldı.

46 BİN DEPREMZEDE KONYA’DA

Toplantıda 46 bin 500 depremzedenin şu anda Konya’ya geldiği 20 bin depremzedenin yurtlara geri kalanların ise evlere yerleştirildiği, depremzedelerin kalacakları konutlar ve geçici konaklama alanlarının sağlandığı fakat Konya’da her yıl 20 bin yeni konuta ihtiyaç duyulduğu aktarıldı.

Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya KTO Başkanı Selçuk Öztürk, KTB Başkanı Hüseyin Çevik, ASKON Başkanı Atilla Sinacı, ASRİAD Başkanı Abdullah Karabağ, DERSİAD Başkanı Musa Özkan, TÜMSİAD Başkanı Ahmet Serçe, KONTİMDER Başkanı Gökhan Küçük, KOMÜT Başkanı Adem Bulut, GİVKONYA Başkanı Fatih Ceylan, KONİAD Başkanı Mustafa Balta, KONYAGİAD Başkanı Gülvezir Korkmaz katıldı. 

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.