Konya hoşgörü şehri

Konya hoşgörü şehri

"Suriyelilerin Gözünde Hz. Mevlana ve Konya" panelinde konuşan Gazeteci Hamza Mansor, "Hoşgörü insanı Mevlana gibi Konya da bir hoşgörü şehridir. Suriyeliler de artık Konya'yı ikinci vatanı olarak görmeye başladı" dedi.

Hz Mevlana'nın 743. Vuslat yıl dönümü sebebiyle Necmettin Erbakan Üniversitesi Uluslararası Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin düzenlediği, "Suriyelilerin Gözünde Hz. Mevlana ve Konya" adı altında İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu'nda panel düzenlendi.

Panele Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, rektör yardımcıları ve çok sayıda davetli katıldı. Panelist olarak ise Kemal Kıjjeh, Necmettin Erbakan Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Türk İslam Sanatları Tarihi Öğretim Görevlisi Sami Naddah ve Arapça Merhaba Gazetesi Editörü Hamza Mansor katıldı. Açılış konuşmasında kürsüye çıkan  Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker  743. Vuslat Yıldönümü kapsamında yapılan bu panelin hem Türkiye hem de Konya'da yaşayan Suriyeli sığınmacılar açısından çok önemli olduğunu belirtti. Halep'te yaşanan olayları da kınadığını ve bir an önce bu olayların son bulmasını temenni ettiğini söyledi. Mesnevi'nin içeriği ve önemi hakkında bilgi veren Kemal Kıjjeh,"Mesnevi'nin evrensel bir değeri vardır. Sadece Müslümanlara değil bütün dünyaya hitap etmiş bir eserdir. Mesnevi hakkında birçok doktora tezi yazılıyor. Mevlana'daki hakikatlerin şair Geothede'de görülmesi bu eserin ne kadar evrensel olduğunu gözler önüne seriyor. Mesnevi'nin Arap edebiyatında birçok tesirini görmek mümkün" dedi.

KONYA'DA YABANCILIK HİSSETMİYORUZ

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Türk İslam Sanatları Tarihi Öğretim Görevlisi Sami Naddah ise Mevlana hakkında yazılmış hatlar hakkında bilgiler paylaştı. Mevlana'yı anlatmak kolay birşey değildir çünkü Mevlana her konuda evrenselliği benimsemiş her konuda eşitliği savunmuş önemli bir düşünürdür diyen Arapça Merhaba Gazetesi Editörü Hamza Mansor,"Hoşgörü insanı Mevlana gibi Konya da bir hoşgörü şehridir. Konya'da yaklaşık olarak 80 bin Suriyeli yaşıyor. Konya'da Suriyeliler din kardeşi olarak görüldüğü için buraya gelen Suriyelilere kucak açıyorlar. Bu konuda hiçbir sıkıntı ve sorun yaşanmıyor. Suriyeliler de artık Konya'yı ikinci vatanı olarak görmeye ve benimsemeye başladı. Kendilerini bir yabancı, bir mülteci olarak görmüyorlar. Burada iş imkanı buluyorlar ve özgür bir şekilde yaşıyorlar hatta burada evlenip yuva kuruyorlar. Konya'da yaşayan Suriyelilerin çoğu ilk etapta Türkiye'nin farklı şehirlerindeydiler ve daha sonra Konya'ya yerleştirildiler. Bunun sebebi ise Suriyelilerin Halep'te, Şam'daki buldukları huzuru Konya'da bulmasıdır. Bu da Konya'yı bir kez daha hoşgörü şehri yapıyor" ifadelerine yer verdi. Konuşmaların ardından program Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker'in panelistlere plaket takdim etmesiyle son buldu.

ZÜLEYHA ÖNAL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.