Konya hedef alındı

Konya hedef alındı

Konya’da uyuşturucu kullanımının 2009’un Mart ayından itibaren yaygınlaştığını belirten Madde Bağımlılığı Uzmanı Aydın Şahin, “Gizli bir güç Konya’yı hedef aldı. Çünkü; Konya’da 100 bine yakın öğrenci nüfusu var. Bu da onlar için bulunmaz bir nimet” dedi

Makina Mühendisleri Odası Konya Şubesi bir anlamlı etkinliğe daha imza attı. Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan uyuşturucu kullanımıyla ilgili oda binasında seminer düzenlendi.
 
“Madde Bağımlılığı ve Uyuşturucu Maddeler” konulu seminere Konya Narkotik Suçlar Büro Amirliği’nde görevli  Polis Memuru ve Madde Bağımlılığı Uzmanı Aydın Şahin konuşmacı olarak katıldı. Seminerin açılış konuşmasını yapan Oda Başkanı Erdoğan Duransoy, sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımının yaygınlaştığını söyledi.
 
Özellikle gençler arasında uyuşturucu kullanımının yaygın olduğuna dikkat çeken Duransoy, “Çocuklarımızı bu illetten nasıl koruyacağımız konusunda çalışma başlattık ve duyarlı olmak amacıyla böyle bir seminer düzenlemeye karar verdik.  Uyuşturucu insanı insan olmaktan çıkarıyor ve toplum düzenini bozuyor. Uyuşturucu hakkından ne kadar bilgi sahibi olursak,  o kada çocuklarımızı bu zehirden uzak tutarız” dedi.
 
ÖĞRENCİLERİ HEDEF ALDILAR
Duransoy’un ardından kürsüye çıkan konuşmacı  Madde Bağımlılığı Uzmanı AAydın Şahin, Konya’nın her geçen gün geliştiğini ve buna paralel olarak bazı sorunların da arttığını söyledi. 2009 yılının Mart ayından itibaren Konya’da uyuşturucu kullanımının arrtığına dikkat çeken Şahin, “Bu yıla kadar Konya’da o kadar uyuşturucu çıkmıyordu. Gizli bir güç Konya başta olmak üzere Kırşehir ve Niğde gibi illere uyuşturucuyu dağıttı. Konya bunlar için bulunmaz bir nimet. Çünkü; 100 bine yakın öğrenci nüfusu var. Bunu değerlendirmek istiyorlar ama Konya Polisi bunlara geçit vermiyor” diye konuştu. Türkiye’deki nüfusun yarısının 29 yaş altında olduğunu ifade eden Şahin, genç nüfusu fazla olan bir ülkede uyuşturcunun her zaman ön planda yer aldığını kaydetti. Ulaşması en kolay uyuşturuculardan biri olan sigara, alkol ve uçucu (tiner, bally) kullanımının yasak olmadığını belirten Şahin, “Bunların satılması yasak değil ve ulaşması çok kolay. Sokak başlarında tiner çekiyorlar. Mahalle sakinleri polisi arıyor ve peolis gözaltına alıp tekrar serbest bırakıyor. Tiner kullandığı için ceza kesilmiyor ve tutuklamıyor. Bunlarla ilgili hukuki bir işlem yok. Gözaltına alınıp mecbur serbest bırakılıyor” ifadelerini kullandı.
 
ARKADAŞ ÇEVRESİNE DİKKAT
Bir maddenin belli aralıklarla kullanıldığı zaman bağımlılık gösterdiğini işaret eden Şahin, “Madde kullanılınca geçici mutluluk verir. İçilmediği zaman da yoksunluk gösterir. Bu da sinir, baş ağrısı, terleme ve stres gibi davranışları beraberinde getirir. Daha sonra da madde miktarı artar. Çünkü; kullanılan miktar belli bir zamandan sonra etki etmez. Dozu artırmak gerekir. Günde 2 tane sigara içen bir insan birkaç yıl sonra günde 2 paket sigara içebilmektedir. Uyuşturucu kullananı anlamak için de kişi bitkin, dalgın uykusuz, konuşmada güçlük, arkadaş çevresi değiştirme, başarının azalması ve dış görünüşünde değişiklikler meydana gelir. Ailelerin dikkat etmesi gereken diğer bir konu ise ergenlik çağında olan bir gencin bu özelliklere sahip olması. Yani benim oğlum uyuşturucu kullanıyor diyerek çocuğu boğmayalım. Ben çocuğuma çok güveniyorum diyerek de rahat bırakmayalım. Arkadaş çevresi çok önemlidir. Uyuşturucu kullanan birini yakalandığında uyuşturucuyu bir arkadaşından aldığını ya da bir arkadaşı tarafından alıştığı söyler” ifadelerini kullandı.
 
Şahin, seminerin devamında uyuşturucu çeşitleri ve etkisi hakkın da bilgi verdi. Konuşmasını bitiren Şahin’e Başkan Duransoy plaket takdim etti.
MEHMET AKİF SÜTÇÜ - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.