Konya 'hal'de öncü olacak

Konya 'hal'de öncü olacak

Sebze-meyve fiyatlarındaki yükselişe dikkat çekmesinin ardından hükümet 'Hal Yasası'nda değişikliğe gidiyor. Yapılan her değişiklikle sebze ve meyve fiyatlarının düşürülmesi hedefleniyor 

Yaş sebze-meyve fiyatlarının üreticide ucuz, tüketicide pahalı olması tartışılırken, Hal Yasası’nda bir kez daha değişikliğe gidiliyor. Yapılan her değişiklikle sebze ve meyve fiyatlarının düşürülmesi hedefleniyor. Fiyat düşmediği gibi sıkıntılar daha da büyüyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Hal Yasası’nda yapılacak değişiklikle aracı sayısını azaltacaklarını ve bölgesel hal uygulamasına geçeceklerini açıkladı. Sebze ve meyve fiyatının toptancı hallerde belirlenmesi gerektiğini, bunun için kayıt sisteminin yerleşmesi gerektiğini anlatan Tüfenkci, ürünlere de sınıflandırma getirileceğini vurguladı.

ÜRETİCİYE YÖN VERECEK MERKEZ ŞART

Yeni döneme uygun ilk bölgesel sebze meyve hali Konya’ya kurulacak. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin tahsis ettiği 1 milyon 200 bin dekar alan üzerine teknoloji yoğun yaş meyve sebze hali ve entegre lojistik merkezi kuracak. Yeni kurulacak sebze meyve hali kapsamında paketleme tesisi, analiz laboratuvarı, ihracat birimi, ticaret merkezi, meyve suyu üretim tesisi olacak. Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (KONMESKOM) Başkanı Adnan Pirinç, yapılacak yatırımla ilgili olarak, "Türkiye’de yaş sebze ve meyve fiyatında istikrarın sağlanması için öncelikle fiziki altyapının kurulması ve tarımsal verilerin sağlıklı olması gerekiyor. Yasanın yapılmasından çok uygulanması gerekiyor. Üretici, tüketici, perakendeci ve ticari işbölümünün yapılması, bu amaçla esnaflığın, üreticiliğin, perakendeciliğin yeniden tanımlanması gerekiyor. Bunların hepsi iç içe geçmiş durumda. Bir kişi ya da işletme, hem üretici, hem satıcı, hem perakendeci olunca sektörde tekelleşme ve kontrolsüz bir yapı ortaya çıkıyor. Fiyat istikrarsızlığının önemli nedenlerinden birisi budur. Hal sistemine girmeden satış yapma istisnası halleri ikinci sınıf ürün pazarı haline getirdi. Fiyat istikrarı için üretim planlaması, fiziki altyapı, güvenilir ve doğru veri tabanı ve herkesin uygulamak zorunda olduğu güvenilir ticaret kuralları olmalı. Bu amaçla kuracağımız bölgesel sebze ve meyve hali aynı zamanda bir lojistik merkezi olacak. İçerisinde ürün analiz laboratuvarı, ihracat birimi, ticaret merkezi, ürünleri sınıflandıracak ve paketleyecek bir işleme tesisi ve meyve suyu fabrikası olacak. Tüketiciye güvenli, sağlıklı ürün temin edilebilir.” diye konuştu.

İSPANYA MODELİ UYGULANACAK

Yaş sebze ve meyve ticaretinde İspanya’nın çok iyi bir model oluşturduğunu vurgulayan Başkan Pirinç, ziyaret ettikleri Barselona’daki yaş sebze-meyve halini örnek alarak Konya’ya bölgesel sebze-meyve hali ve lojistik merkezi kuracaklarını anlattı. Barselona’nın Konya'nın 20'de biri kadar yüzölçümüne sahip bir yer olduğunu da hatırlatan  Pirinç, “İspanya, Avrupa’nın en büyük yaş sebze meyve tedarikçisi. Ülke genelinde 28 modern ve güçlü sebze meyve hali var. Bizde yaklaşık 180 hal var.Barselona gibi bir şehir tüm dünyaya ürün satabiliyor da neden Konya'da satmasın? Barselona Konya'nın neredeyse 20'de biri kadar. Bu nedenle İspanya modeli ile içerisinde lojistik merkezi, paketleme tesisi, analiz laboratuarı, lisanslı depoları, meyve suyu üretim tesisi, atıkların değerlendirildiği bir tesisin olduğu bir merkez kuracağız. Bu Türkiye’ye örnek olacak bir proje” ifadelerine yer verdi.

3-2-013.jpg

TİCARETİ GÜVENİLİR KILACAĞIZ

Konya’ya kurulacak ve Türkiye’ye örnek olacak yaş sebze ve meyve hal kompleksi kapsamında analiz laboratuarı olacağını anlatan Pirinç, “Bu amaçla, alanında uzman ve ulusal çapta faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar ile görüşüyoruz. ile görüşüyoruz. Kuracağımız yeni hal merkezinin analiz laboratuarını onlar kuracak. Böylece güvenli ürün ticareti yapılacak. Tüketici, Konya Hal’inden çıkan ürünü güvenle tüketebileceğini bilecek. Bugünkü gibi sadece ihracata giden ürün değil, kalıntı açısından iç piyasaya da ihracata da giden tüm ürünler mutlaka kalıntı analizine tabi tutulacak. Hal kapsamındaki ihracat birimi ile buradan ürünler doğrudan ihraç edilecek. Bunun altyapısını kuracağız” dedi. Konya’da kuracakları bölgesel hal ile temel hedeflerinin güvenilir ticareti egemen kılmak olduğunun altını çizen Pirinç, “Projemiz, güvenilir tarımsal üretim ve pazarlama sistemi oluşturarak, Türkiye’nin uluslararası üretim taleplerini değerlendirebilecek doğru bir pazar haline gelmesini hedeflemektedir. Dünya tüketicisi için üretim tek başına yurt içi ve yurt dışı tüketici isteklerini tespit edip ona göre üretim yapma ve pazar oluşturma metodu değildir. Türkiye güvencesi ile üretim taleplerinin alındığı ayrı bir pazar ve pazarlama metodunu da Türkiye ye kazandırma olgusudur. Yani yurt içi ve yurtdışı talebe göre bana şu ürünü üretmek ister misiniz denildiği, sera veya tarla müteahhitliğidir” bilgisini verdi

BELEDİYE İLE ORGANİZE ÇALIŞIYORUZ

Adnan Pirinç, yeni yapılacak yasaya uygun olan halin planı projesi ve yer tahsisi konusunda Konya Büyükşehir Belediyesi'nin KONMESKOM'a büyük destek verdiğini belirtti. Proje için KONMESKOM'un 6 yılı geçkin bir süredir uğraştığını da sözlerine ekleyen Pirinç,"Konya'nın Türkiye'ye örnek bir tarım merkezi yapmak için Konya Büyükşehir Belediyesiyle birlikte çok somut adımlarla ilerliyoruz. Özellikle bu konuda Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'in bizim düşüncelerimize olan alakası ve bize olan desteği çok büyük. Tarım İl Müdürü yetkilerinin de belirttiği üzere global ısınmadan dolayı artık 11 ay örtü altı üretim yapılabilecek. Çalışmalarımız Konya'nın ve Türkiye'nin geleceği için hız kesmeden devam edecek” ifadelerine yer verdi.

TOLGA PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum