Konya film setine döndü

Konya film setine döndü

Konya'nın tarihi ve kültürel değerleri, turizmi ile coğrafi dokusu, sinema filmi ve belgesel çekimlerinde doğal set olarak kullanılıyor. Konya son yıllarda adeta film setine döndü. Dünyaca ünlü yönetmenler Konya'yı tercih ediyor

Konya, yönetmenlerin ve yapımcıların gözdesi haline geldi. Her yıl şehrin farklı noktalarında çok sayıda film ve belgesel çekiliyor. Konya sinema sektörünün ve belgeselcilerin yeni mekanı oldu. Yapımcılar ve yönetmenler Konya’ya yoğun ilgi gösteriyor. Film ve belgeseller sayesinde Konya'nın doğal ve tarihi güzellikleri geniş kitlelere anlatılıyor, şehrin bilinirliği artıyor.

MORGAN FREEMAN BELGESEL ÇEKTİ

Amerikalı sinema yıldızı Morgan Freeman, "Evrenin Sırları" adlı belgesel çekiminin bir bölümünü Konya'da gerçekleştirdi. National Geographic kanalında yayınlanmak üzere dünya inanç tarihini konu alan The Story of Gods (Evrenin Sırları) adlı belgesel çekimi, Neolitik dönemde yaklaşık 8 bin kişinin yerleşik hayata geçerek kent kurduğu Karatay ilçesi sınırlarında yer alan Çatalhöyük'te gerçekleştirildi. Freeman, Konya’da doğan ve dünyanın en çok bilinen tasavvuf öğretilerinden olan Mevleviliği araştırdı.

SEMİH KAPLANOĞLU KONYA'YI SEÇTİ

Semih Kaplanoğlu merakla beklenen, dili İngilizce olan siyah-beyaz yeni filmi Buğday’ın çekimlerinin bir kısmı Konya'da gerçekleşti. Yusuf Üçlemesi’nin son filmi Bal ile 60. Berlin Uluslararası Film Festivali’nden Altın Ayı ödülü ile geri dönen Semih Kaplanoğlu, uzun bir aradan sonra yeni filmi Buğday (Grain) ile beyazperdedeki yerini almaya hazırlanıyor. Çekimlerinin bir ayağı Kapadokya’da olan film, siyah-beyaz ve İngilizce olması sebebiyle de şimdiden merak konusu olmayı başardı.

VAHYİN İZİNDE KARAPINAR'DA ÇEKİLDİ

Peygamberimizin hayatını anlatan Vahyin İzinde isimli belgesel Karapınar’ın Kesmez Mahallesi'nde çekildi. Bej Prodüksiyon tarafından çekilen Vahyin İzinde belgeseli 13 bölümden oluşuyor. Vanyin İzinde, İslam Peygamberi Hz. Muhammed’in (sav) ve sahabelerinin hayatını ve yaşadığı dönemi ‘ayetlerin izinde’ anlatan, İslam tarihinin başlangıcına ışık tutan, İslamiyet’in doğuşunda yaşananları, dinin yayılması için ne gibi mücadelelerin verildiğini anlatan epik bir drama belgesel. Vahyin İzinde ‘Asr-ı Saadet’ ile dünyada ve Türkiye’de ilk kez, son peygamber Hz. Muhammed’in (sav) hayatı bu denli geniş bir şekilde ve ‘drama-belgesel’ olarak ekranlara getiriliyor. Belgeselin yönetmenliğini Sami Saydam, yapımcılığını ise Eyüp Bilal Gürlen ve Timuçin Gucu yaptı.

ARAMA MOTORU HÜYÜK'TE ÇEKİLDİ

Mommo Kız Kardeşim ve Meryem adlı filmler ile ünlenen Atalay Taşdiken’in yazıp yönettiği komedi filmi Arama Moturu, Hüyük'te çekildi. Filmin oyuncu kadrosunda köylüler yer alıyor. Mommo-Kız Kardeşim ve Meryem filmleriyle adından söz ettiren Atalay Taşdiken, Arama Moturu filmiyle, herkesin bir şeyler aradığı Anadolu coğrafyasıyla teknolojik bir yapı olan arama motoru arasında kurduğu ortaklıktan hareketle ironik bir mukayese denemesine girişir. Yönetmen, filminde profesyonel oyuncularla çalışmak yerine gerçek kişilerle çalıştı ve çoğunlukla doğaçlama çekti. Atalay Taşdiken filmin yönetmenliği dışında senaristliğini de üstlendi.

MAVİ BİSİKLET AKŞEHİR'DE ÇEKİLDİ

Filmin bir kısmı Akşehir'de çekildi. Bir çocuğun, büyüklerin dünyasında karşılaştığı adaletsizliklere kendince çözüm arayışını naif bir anlatımla beyazperdeye taşıyan “Mavi Bisiklet” Ümit Köreken ve Nursen Çetin Köreken’in ilk uzun metrajlı sinema filmi. Filmde, başrolleri paylaşan çocuk oyuncular Selim Kaya, Eray Kılıçarslan ve Bahriye Arın’ın yanı sıra; Mustafa Küçükibiş, Burak Vurdumduymaz, Beren Yiğit, Fatih Koca, Mustafa Şimşek, Nursen Çetin Köreken ve Turan Özdemir rol alıyor. Uluslararası Antalya Film Festivali'nin en iyi filmi bir kısmı Akşehir'de çekilen 'Mavi Bisiklet' oldu. Mavi Bisiklet yarışmada aynı zamanda 'En iyi yönetmen' ve 'en iyi senaryo' ödüllerini de aldı.

merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum