‘Konya çöl olma  yolunda ilerliyor’

‘Konya çöl olma yolunda ilerliyor’

Konya Kapalı Havzası’nın ilerleyen dönemde kuraklaşacağını belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan, “Yer altı suyumuz bitmeden, OSOS (Otomatik Sayaç Okuma Sistemi) yasasının bir an evvel yürürlüğe girmesi gerekiyor” dedi

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Konya Şubesi, ‘Geleneksel Jeoloji Gecesi ve Emek Ödülleri’ töreni ve iftar programı gerçekleştirdi. Ramada Otel’de düzenlenen programa AK Parti Konya Milletvekili Meryem Göka, CHP Konya Milletvekili Barış Bektaş, DEVA Partisi Konya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Seyit Karaca, CHP Konya İl Başkanı Bekir Yaman, JMO Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan ve çok sayıda davetli katıldı.

whatsapp-image-2024-03-20-at-14-27-52.jpeg

YER ALTI SULARI KONTROLSÜZ KULLANILIYOR

Jeoloji bilimine birçok alanda ihtiyaç duyulduğunu belirten JMO Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan, afetlerle mücadele etmek için jeolojinin sonuna kadar kullanılması gerektiğini kaydetti. Arslan, “Son yıllarda yaşadığımız afetlere baktığımızda, iklim değişikliği ve küresel ısınmadan kaynaklı yaşanan su taşkını, sel afeti topografya yapısının düzgün okunamamasından kaynaklı afetler, geçen yıl yaşadığımız hepimizi derinden yaralayan, ülkemizi yasa boğan ‘asrın felaketi’ dediğimiz Kahramanmaraş depremi, zemin parametrelerinin dikkatli okunmadığından kaynaklı oluşan büyük ve yıkıcı etki alanına yayılmıştı. Yine iklim değişikliği ve küresel ısınmadan kaynaklı yaşanan, İç Anadolu başta olmak üzere kendi coğrafyamızda Konya Kapalı Havzası’nda son yıllarda baş gösteren ve ilerleyen yıllarda bu bölgenin önemli afet problemlerinden birisi olma potansiyeline sahip olan yüzeyde oluşan yarıklar ve obruklar yer altı sularının aşırı ve kontrolsüz kullanımından kaynaklanıyor” diye konuştu.

whatsapp-image-2024-03-20-at-14-27-52-1.jpeg

BİZLERE BÜYÜK SORUMLULUK DÜŞÜYOR

Afete dirençli şehirlerin oluşturulması gerektiğini vurgulayan Şükrü Arslan, şunları söyledi: “Bu kışı da kurak geçirdik ve bunun bedelini ne yazık ki geçmiş yıllarda olduğu gibi yer altı suyunun daha da acımasızca kullanılmasıyla ödeyeceğiz. Konya Kapalı Havzası büyük bir çöl olma yolunda son sürat gidiyor. Çok geç olmadan, yer altı suyumuz bitmeden, 2012 yılında yasalaşan ama yürürlüğe girmeyen OSOS (Otomatik Sayaç Okuma Sistemi) yasasının bir an evvel yürürlüğe girmesi ve kayıt dışı kuyuların kayıt altına alınarak aşırılıktan uzak kontrollü su tüketimine geçilmesi gerekiyor. Afetleri yönetmek, başarılı olmak istiyorsak merkeze ‘jeolojiyi’ koymalıyız. Elbette bizlere de büyük sorumluluklar düşüyor. Afete dirençli şehirler noktasında icracı, analizci veya denetçi olursak bulunduğumuz konumda yapacağımız mesleki faaliyetlerin ağırlığının bilincinde, güvenli yaşam alanları oluşturmada tereddütsüz ve güvenilir çalışmalar yürütmeliyiz. Daha gidecek çok uzun yolumuz var. Bu yolu birlik ve beraberlik içinde yürümeliyiz. Mesleğimiz adına ülkemize ve milletimize değer katan katkılar sunmak en büyük hedefimizdir.”

Programın sonunda, mesleğinde 25, 30 ve 40’ıncı yılını tamamlamış mühendislere ödül takdim edildi.

ALİ GÖZEN

Kaynak:ALİ GÖZEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum