Konya çiftçisini elektrik çarptı! Yüzde 30 zam zor günlerin habercisi

Konya çiftçisini elektrik çarptı! Yüzde 30 zam zor günlerin habercisi

Elektrikte tarımsal faaliyetler abone grubuna yüzde 30 zam geldi. Kuraklıkla boğuşan ve ağır girdi maliyeti altında ezilen Konya çiftçisini zor günler bekliyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından enerji üretim maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle nihai elektrik perakende satış fiyatlarında artış yapılacağı açıklandı. Açıklamaya göre, 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, elektrik fiyatlarında mesken abone grubu için yüzde 38, tarımsal faaliyetler abone grubu için yüzde 30 artış olacak. Enerji maliyetindeki bu yükseliş, girdi maliyeti altında ezilen çiftçinin belini daha da bükecek. Konya'da son yıllarda yaşanan kuraklık, iklim değişiklikleri ve buna bağlı oluşan yer altı su seviyesindeki azalmalar Konya çiftçisinin tarımsal sulamada enerji maliyetini yükseltmişti.

4-1.jpg

YÜZDE 30 ELEKTRİK ZAMMI ÜRETİCİLERİ ÇIKMAZA SOKAR!

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, girdi maliyetlerindeki artış karşısında çiftçiye yapılan yüzde 12'lik buğday zammının adil olmadığını ifade ederek, konuşmasına başladı. “Daha acısı çiftçi yüzde 12'lik zammı bile görmüyor” diyen Başkan Kavuneker, üreticilerin sıkıntıda olduğuna vurgu yaptı. Üreticiye verilecek desteklerin, çiftçiyi enflasyona ezdirmeyecek şekilde olması gerektiğini dile getiren Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, tüccarı ve borsaları da insafa davet etti. Kavuneker, “Devletin açıkladığı taban fiyatından daha aşağıya ürün alıyorlar ama kendileri sessiz sedasız ekmeği 7 liradan 9 liraya çıkardılar. Tüm fatura üreticiye kesiliyor” dedi.

4-2-rifat-kavuneker.jpg

Tarımda yüzde 30'luk enerji artışının doğru olmadığını belirten Kavuneker, “Bu masraflarla çiftçi ekemez, sulama yapamaz. Bazı çiftçilerimizin tarımsal sulama ruhsatı var. Tarımsal sulama ruhsatı, kooperatif sulama ruhsatı depo ve sanayi ruhsatıyla sulama yapan üreticilerimiz var. Bunların elektrik bedelleri aynı değil. Çiftçinin maliyeti gerçekten yüksek. Çiftçi yıpranıyor. Bu artışlar devlet politikasıdır bir şey diyemeyiz ancak çiftçinin zamlar karşısında ezilmemesi gerekir. Destekler artırılmalı. Üreticinin kaybı, doğru desteklerle telafi edilmeli. Tarım sektöründe girdi maliyeti yüzde 60-70'leri buldu. Çiftçinin buğdayına yüzde 12 zam yapıldı. Bu mu adalet? Çiftçiyi üretimden uzaklaştırmamak gerekir. Tarımda verim alabilmek için bilinçli sulama yapmak şart. Yağış olmadığında bitkinin suya ihtiyacı oluyor. Verim almak için sulama yapılması lazım. Bu da yeni maliyet demek. Girdi maliyetlerimiz zaten yüksek. Kuraklık var. İklim değişikliğinden dolayı yağışın olmadığı dönemlerde çiftçimiz sulama yapmak zorunda kaldı. Yüzde 30 tarımsal üretim zammı biz üreticileri daha da çıkmaza sokuyor” şeklinde konuştu.

ÜRETİCİ EKTİĞİNİN KARŞILIĞINI ALAMADI!

Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut ise şunları kaydetti: “Cihanbeyli üreticisi, 2024 yılından hem dolu yağışı hem de kuraklıktan dolayı olumsuz şekilde etkilendi. Üretici, umduğu rekolteyi de alamadı. Buğdayda verim kaybı çok fazla. Bir kısmı dolu bir kısmı da kuraklık vurdu. Açıklanan fiyat da üreticiyi memnun etmedi.

4-3-veysel-akbulut.jpg

İlçemizde hasadımızın yüzde 70'i tamamlanmak üzere. Biz, bu girdi maliyetleriyle zaten zarar ediyoruz. Mazottaki, elektrikteki artış belimizi büküyor. Üreticiye 'bir karış boş yer bırakmayın, ekin' denildi. Biz de ektik. Ancak ektiğimizin karşılığını alamıyoruz. Bu girdi maliyetleriyle üretici sadece üretimden soğuyor. Üreticiler gerçekten mağdur. Konya Ovası'nı kuraklık vurdu. Yağışın olmadığı dönemlerde üreticiler sulama yaptı. Bu ekstra masraf demek çiftçi açısından. Tarımsal alanda yapılan yüzde 30'luk zam, sadece çiftçinin belini büktü. Girdilerimiz zaten yüksekti, iyice artmış oldu.”

EMRE ÖZGÜL

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum