Konya çiftçisine  eziyet ediliyor

Konya çiftçisine eziyet ediliyor

Toprak Mahsulleri Ofisi alım konusunda çok ağır davranırken, Ticaret Borsası'nda da ürünler açıklanandan çok daha aşağıda bir fiyattan işlem görüyor. Çiftçi, “Sesimizi duyan yok mu” diyor

Türkiye'nin hububat ambarı olarak anılan Konya Ovası'nda hasat dönemi devam ediyor. Hasatta elde edilen yüksek rekolte çiftçinin yüzünü güldürürken, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) yeterince alım yapmaması çiftçinin sevincini yarım bıraktı. Bu yıl yağışlı bir sezonun ardından hububatta yüksek rekolte eden elde eden çiftçiler, TMO’nun hala alıp yapmaması yüzünden ürünlerini yok pahasına tüccara satıyor. Konya Ticaret Borsası’nda çiftçilerin ürünleri 5,5 TL ile 6 TL arasında satın alınıyor. Sıcak paraya ihtiyaç duyan çiftçiler elektrik, gübre ve mazot borçlarına ödemek için ürünlerini tüccarlara yok pahasına satın satıyor.

derw-mbwsaao420.jpg

KONYA ÇİFTÇİSİ BU EZİYETİN SON BULMASINI İSTİYOR

Seyit Yıldız isimli bir çiftçi, TMO'ya ve Konya Ticaret Borsası (KTB) tepki gösterdi. “Ofis malımızı almıyor” diyen Yıldız, gerek TMO'nun gerekse de KTB'nin kendileriyle ilgilenmediğini söyledi. Mal indirmek için cuma günü TMO'ya giren kamyonun hala beklediğini aktaran Yıldız, “5 gündür mal inmiyor. Böyle bir şey olabilir mi? Nakliye hariç biz kamyonculara her gün yatma parası 3 bin 500 TL veriyoruz. Kamyoncular kavga eder hale geldi. Borsa başkanının bizimle ilgilendiği yok. Devletin açıkladığı fiyat nereye, alım yapılan fiyat nereye? Geçen yıl arpayı 6 bin 500 TL'ye sattık, bu yıl en fazla 5 bin 800 liradan alınıyor. Üreticinin zaten girdi maliyeti yükselmiş, üretici perişan. Köylü, bekletiliyor. Köylüye eziyet ediliyor. Devletin verdiği taban fiyatın uygulanmasını istiyoruz. TMO'nun ise ürün boşaltma konusunda yaşattığı bu eziyetin son bulmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİ RANDEVU SİSTEMİNE TAKILDI

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin randevu sistemi, düşük buğday ve arpa alımları nedeniyle çiftçileri zor durumda bırakıyor. Sistem tıkanıklığı ve depoların doluluğu nedeniyle TMO, günlük oldukça düşük miktarda alım yapıyor. Durum, çiftçileri düşük fiyata satış yapmaya zorluyor. Buğday ve arpada hükümetten umduğu fiyatı bulamayan çiftçi şimdi de Toprak Mahsulleri Ofisi’nin randevu sistemine takıldı. TMO'nun önünde gerek kamyonlar tarafından gerekse de çiftçiler tarafından uzun kuyruklar oluşturuldu.

4-3-ahmet-arslan.jpg

ARSLAN: ÇİFTÇİ RANDEVU ALAMAZ HALE GELDİ

Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Ahmet Arslan da konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Arslan, “Son günlerde hububat şehri Konya’mızda, çiftçilerimizin TMO’lardan randevu alamamasından dolayı mahsuller açıklanan taban fiyatının da altında kaldı. Bu durum üreticilerin beklentisini karşılamadı” dedi. Arslan, ayrıca şunları dile getirdi: “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde kabine toplantısının ardından Toprak Mahsulleri Ofisi’nin buğday ve arpa alım fiyatlarını açıklamıştı. Açıklanan hububat alım fiyatları üreticinin beklentisinin altında kaldı. Açıklanan rakamlarda çiftçinin eline ton başına ekmeklik buğdayda 9 bin 350 lira, arpada ise 7 bin 725 lira geçecekti. Geldiğimiz noktada üreticilerimiz Toprak Mahsulleri Ofisi’nden randevu alamaz hale gelmiştir.”

seylit-ozcan-4-4.jpg

ÖZCAN’DAN TMO’YA ÇAĞRI

Büyük Birlik Partisi (BBP) Konya İl Başkanı Avukat Seyit Özcan, yoğun bir şekilde devam eden buğday ve arpa hasadına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) hasadın bitmek üzere olduğu ve hasadın yeni başladığı bölgelerde randevu sisteminde yaşanan sorunları gidererek acilen alım yapması ve H-hasadın başlamadığı bölgelerde ise tedbirlerini alması gerektiğini ifade eden Özcan, TMO’nun aldığı ürünlerin parasını 7 gün içinde çiftçiye ödemesi gerektiğini söyledi. Özcan, “TMO tarafından arpa 7 TL buğday 8,25 TL alınmaktadır. Alınan ürünün bedeli TMO tarafından ortalama 30 günde ödenmektedir. Harman zamanında borç ödemesi gereken çiftçimiz ise peşin para ihtiyacından dolayı serbest piyasada 5 TL’ye mahsulünü satmak zorunda kalıyor. TMO aldığı ürünlerin parasını 7 gün içinde ödemeli. Ödemeli ki masanın tozunu değil tarlanın tozunu yutanlar hakkını alsın. İnanıyorum ki BBP Konya İl Başkanlığı olarak bu çağrımıza Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal sessiz kalmayacaktır” ifadelerini kullandı.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum