Konya çiftçisi zarar edecek! Kayıp yüzde 25'i bulabilir
Konya Ovası’nda Kurban Bayramı öncesi başlayan hububat hasadı devam ediyor. Çiftçiler hasat ettiklerini ürünleri TMO’ya ya da tüccara satıyor. Önceki yıllarda TMO’nun randevu sisteminde yaşanan sorunlar alınan önlemlerin ardından sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Çiftçiler bir taraftan düşük taban fiyatı yüzünden maliyetine üretim yaparken diğer yandan da kuraklık nedeniyle yaşanan rekolte kaybıyla gerçeği ile karşı karşıya. Sulu arazilerde yüzde 25’lere varan rekolte kaybının yaşandığı belirtiliyor. Kıraç arazilerde buğday ve arpa hasadı yapılmadı. Rekolte yaşanan rekor düşüş ve hububat taban fiyatlarının beklentilerin çok altında kalması üreticiyi zor durumda bıraktı.
SULU ARAZİLERDE YÜZDE 25’LİK KAYIP VAR
Konya Ovası’nda devam eden hububat hasadı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Konya Pancar Ekicileri ve Üreticileri Kooperatifi (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, bu yıl harman sezonun çiftçi için çok keyifsiz geçtiğini söyledi. Bir taraftan düşük taban fiyatı diğer taraftan rekoltedeki dramatik azalmanın çiftçileri kara kara düşündürdüğünü kaydeden Bestil, “Bir senedir harman sezonu için hazırlanıyorduk. Geçen yıl Eylül-Ekim ayında arpa buğdaylarımızı ekmiştik. Sonbahar ve kış aylarının kurak geçmesi hububat tarımı için büyük bir krize neden oldu. Beklediğimiz yağmurlar mayıs ayında geldi ve fakat rekolteye çok ciddi katkı sağlamadı. Sulak arazilerdeki hububat rekoltesinde yüzde 20-25 arasında bir düşüş yaşandığını tespit ettik. Kıraç arazilerdeki ekili alanlara biçerdöver bile girmedi. Birçok bölgede kıraç arazilerde hasat yapılmadı. Geçen yıl Türkiye’de 22 milyon ton buğday üretimi yapılmıştı. Bu yıl bu rakamın 18 milyona kadar düşeceğini tahmin ediyoruz. Türkiye bu açığı kapatmak için yine Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerden buğday ithalatı yapmak zorunda kalacak” dedi.
MALİYETİNE HUBUBAT ÜRETİMİ YAPIYORUZ
Hububat taban fiyatlarının beklentilerin çok altında kaldığını ve bu yılki fiyatların ancak maliyeti kurtaracağını kaydeden Bestil, şunları söyledi: “Bu yıl buğdayın taban fiyatının en aşağı 14-15 TL olmasını bekliyorduk. Fakat şu an TMO 9 bin 250 TL’den alım yapıyor. 1750 TL de ton başına destek veriyor. Bu fiyatlarla ancak maliyeti kurtarabiliriz. Emeklerimizi ve harcadığımız zaman boşa gitti. Üzerine TMO aldığı ürünlerin bedelini 45 gün sonra ödüyor. Borcu olan çiftçiler için bu uzun bir süre. Bunun biraz daha erke alınmasını istiyoruz. Sıcak paraya ihtiyaç duyan çiftçiler ürünlerini mecburen tüccara satmak zorunda kalıyor. Arpa ise TMO’da 7 TL’den satın alınıyor. Şu an randevu sisteminde bir sorun yaşanmıyor. Geçen yıl randevu sisteminde yaşanan aksaklıklardan dolayı çiftçilerimiz büyük mağduriyet yaşamıştı. Bu yıl en azından bu mağduriyeti yaşamadık. Gübreye yapılacak KDV zammı üreticiyi endişelendiriyor. Hükümetin çiftçiyi mağdur etmemesi gerekiyor. Çiftçi üretime küserse kaybeden Türk tarımı ve ülkemiz olur.”
İBRAHİM BÜYÜKEKEN
Kaynak:İBRAHİM BÜYÜKEKEN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.