Konya çiftçisi KOP’u bekliyor

Konya çiftçisi  KOP’u bekliyor
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Konur Alp Koçak, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının 2025 Yılı Bütçesi hakkında TBMM Genel Kurulunda konuşma yaptı. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Konur Al

Koçak, “Konya Ovası Projesi dendiğinde birçoğumuzun aklına sadece tarım sektörü geliyor olsa da KOP Başkanlığımız eğitim, kültür, turizm, sanayi ve teknoloji gibi birçok farklı sektörde üstlendiği projelerle bölgemizin her açıdan kalkınması için takdire şayan çalışmalar yürütmektedir. Bütçeden daha fazla kaynak ayrılması ve idari kapasitesinin geliştirilmesi hâlinde KOP Başkanlığının daha büyük işler başaracağına samimiyetle inanmaktayız” dedi. “Türkiye'deki bölgeler arası gelişmişlik farkının giderilmesi amacıyla uygulanan KOP, DAP, GAP gibi projelerin tamamlanması, bölgede yaşayan vatandaşlarımızın hayat kalitesinin artırılması ve bu bölgelerde üretim ve istihdam artışının temin edilmesi suretiyle yurt çapında topyekûn kalkınmanın sağlanması partimizin önem atfettiği konulardan biridir” diyen Vekil Koçak, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dolayısıyla KOP Bölge Kalkınma İdaresinin faaliyete geçtiği 2011'den bu yana partimizin öncelikli hedeflerinden biri olan bölgesel kalkınma için önemli katkılar sağlıyor olması bizim açımızdan elbette ki memnuniyet vericidir. Tarım KOP bölgesindeki nüfusun büyük bölümü için en başta gelen ekonomik faaliyet alanlarından biri olagelmiştir. Covid salgını ve Ukrayna savaşının ardından baş gösteren gıda güvenliği riskleri tarımın stratejik bir sektör olduğunu bizlere sarsıcı bir şekilde hatırlatmıştır. Tarım sektöründeki sorunların giderilmesi, tarım üretiminde kendine yeterlilik ve tarımsal ürünlere sürdürülebilir erişimin temin edilmesi gibi hususların gıda güvenliği açısından büyük önem taşıdığı bu krizler neticesinde daha iyi anlaşılmıştır. Konya ve çevresindeki çiftçilerimizin en büyük beklentisinin tarımsal sulama ihtiyacının giderilmesi olduğu herkesin malumudur. Zira KOP bölgesinin tarım alanları Türkiye'nin toplam tarım alanlarının neredeyse beşte birine tekabül ederken bölgedeki kullanılabilir su kaynağı Türkiye'nin toplam kullanılabilir su kaynaklarının yüzde 10'u bile değildir.”

İLAVE TEDBİRLERİN ALINMASI GEREKİYOR

KOP bölgesinin aldığı yağış miktarının Türkiye ortalamasının çok altında kaldığını ve iklim değişikliğinin kuraklık ve çölleşme risklerinin giderek artırdığını belirten Koçak, sulama yatırımlarının önümüzdeki yıllarda daha ciddi ve acil bir ihtiyaç hâline geleceğinin görüleceğini özellikle vurguladı. Koçak, “Bu çerçevede, su havzalarının korunması, su kaynaklarının kontrol altında tutulması ve sulama kanallarındaki kayıp ve kaçakların önlenmesi hem tarımsal üretim hem de çevre sorunları açısından önemli bir mesele hâline gelmiştir. KOP bölgesinde tarımsal su ihtiyacının giderilmesi amacıyla Devlet Su İşleri tarafından büyük yatırımlar hayata geçirilmiş olsa da kapalı bir havza olan Konya Ovası'nın sulama ihtiyaçlarının bütünüyle karşılanabilmesi için dış havzalardan su getirilmesi gibi ilave tedbirlerin alınması gerektiği ortadadır” şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.