Konya çiftçisi 5 TL'ye satıyor, markette aynı ürün 40 TL!

Konya çiftçisi 5 TL'ye satıyor, markette aynı ürün 40 TL!
Üreticiden sadece 5 TL'ye alınan havuç, market raflarında tam 39,90 TL'ye satılıyor! Aradaki 8 kat fark, tüketicinin cebini yakarken, "Bu fiyat farkı nasıl oluşuyor?" sorusunu akıllara getiriyor

Üretici kazanamıyor, vatandaş pahalıya alıyor. Peki, aradaki kazanan kim? Meram ilçesine bağlı Kaşınhanı Mahallesi’nde havuç üretimi yapan Mesut Pullu, üretici ile market fiyatları arasındaki uçuruma dikkat çekerek, bu durumun çiftçiyi zor durumda bıraktığını söyledi. Pullu, tarlada 5 TL’ye sattıkları havucun market raflarında 40 TL’ye kadar çıktığını belirtti.

ekran-goruntusu-2025-03-02-145923.webp

MARKETLER AŞIRI KÂR EDİYOR

Market fiyatlarını eleştiren Pullu, “Biz burada şu anda 5 TL’ye satıyoruz ama markette havuç 40 TL. Üstelik bu fiyat, indirimli hali! Geçen gün arkadaşım bir marketten fotoğraf attı, ‘Yüzde 40 indirim var’ diyor, yine 40 TL. İşte en büyük sıkıntımız bu! Üreticinin kazancı ile market fiyatı hiçbir şekilde uyuşmuyor. Marketler aşırı kâr ediyor” ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİ KAZANAMIYOR, OLAN VATANDAŞA OLUYOR

Aracıların ve marketlerin büyük kazanç sağladığını, ancak üreticinin zarar ettiğini dile getiren Pullu, “Burada herkes kazanıyor ama üretici kazanamıyor. Arada komisyoncu var, hale veriyoruz, halde para kazanıyor, marketler kazanıyor ama üretici yine zararda. Olan vatandaşa ve bize oluyor” dedi.

ekran-goruntusu-2025-03-02-145949.webp

MALİYETLER ARTTI, SATIŞ FİYATI DÜŞTÜ

Elektrik, mazot ve işçilik gibi maliyetlerin her geçen yıl arttığını belirten Pullu, buna rağmen üreticinin satış fiyatlarının düşüş gösterdiğini söyledi. “Geçen yıl havucu 15 TL’ye satarken, bu yıl 5 TL’ye satıyoruz. Elektrik faturaları iki katına çıktı, kuyular daha derinden su çekiyor, maliyetler arttı ama bizim ürünümüz değer kaybetti” ifadelerini kullandı.

MARKETLER DENETLENMELİ

Üreticilerin ayakta kalabilmesi için denetimlerin sıkılaştırılması gerektiğini vurgulayan Pullu, “Devletin bu duruma el atması lazım. Marketlerin denetlenmesi, fiyat farklarının incelenmesi gerekiyor. Böyle giderse birkaç sene içinde çiftçilik diye bir meslek kalmayacak.” diye konuştu. Konya’da üretim yapmaya devam ettiklerini ancak yüksek maliyetler ve düşük fiyatlar nedeniyle zorlandıklarını belirten Pullu, “Çiftçi üretmek istiyor ama bu şartlarda nasıl ayakta kalacak? Yetkililerden destek bekliyoruz” dedi.

ERKEN EKİLEN HAVUÇLARI DON VURDU

Üretici Mesut Pullu, bu yıl don riski nedeniyle erken ekilen havuçların zarar gördüğünü de ekledi. Havuçların genellikle 20-30 gün arayla ekildiğini belirten Pullu, “Bu sene ilk havucu 50 dönüm ektik fakat havalar çok soğuk gittiği için havuçlara don vurdu. Tarlayı bozacağız. Kaşınhanı’nda yaklaşık 2 bin dönüm erkenci havuç var, çiftçi kara kara düşünüyor. Ben her yıl yaklaşık 3 bin dönüm havuç ekiyorum” dedi.

Kaynak:Mesut Turan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum