Konya Çevre Yolu 75 yıl sonra hizmete açılacak!

Konya Çevre Yolu 75 yıl sonra hizmete açılacak!

Konya için hayati öneme sahip olan Çevre Yolu ve Hal Projesi yılan hikayesine döndü. 2020 yılında bitirilmesi planlanan 122 kilometre uzunluğundaki toplam 3 etaptan oluşan Konya Çevre Yolu projesi bitirilemedi, Hal Projesi ise askıya alındı

Yıllardır gerekliliği konuşulan ve defalarca bitirileceği yönünde açıklamalarda bulunulmasına rağmen Konya Çevre Yolu Projesi yılan hikayesine döndü. Konya için hayati öneme sahip olan Çevre Yolu Projesi’nin bitirilememesi kamuoyunun da tepkisini çekiyor. Konya trafiğini önemli ölçü de rahatlatacak olan Çevre Yolu Projesi’nin ne zaman tamamlanacağı ise bilinmiyor. Aynı şekilde Konya Hal Projesi de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından iptal edildi. Mevcut Konya Hali ise şehrin ortasında kaldı.

adsiz-007.jpg

ÇEVRE YOLU PROJESİ BİR TÜRLÜ BİTMEDİ

Yapımına 2014 yılında başlanan projenin, 2020 yılında tamamlanacağı belirtilmişti. Belirlenen tarihin üzerinden 3 yılın geçmesine rağmen, proje tamamlanamadı. 3 etaptan oluşan Konya Çevre Yolu Projesi de yılan hikâyesine döndü. Konya Çevre Yolu Projesi kaplumbağa hızında ilerliyor. 7 devlet yolunun kesiştiği Konya’da bu yolları birbirine bağlayan 3 etaptan oluşan 122 kilometrelik Konya Çevre Yolu’nun 1’inci etabı tamamlandı. 2’inci etabın çalışmaları sürerken en zor ve maliyetli olan 3’üncü etabın ise henüz ihalesi yapılmadı. İhalesi yapılan 1’inci ve 2’inci etaplarda, proje bedeli 1 milyar 568 milyon 52 bin 761 lira olarak belirlendi. 122 km uzunluğundaki Konya Çevre Yolu’nun sadece 1’inci ve 2’inci etabı kapsayan 68 kilometrelik kesimi Yatırım Programı’na alındı.

75 YILDA ANCAK TAMAMLANABİLİYOR

3 etap çalışması için herhangi bir adım atılamadı. 71 kilometre bölünmüş yoldan oluşacak Konya Çevre Yolu Projesi'nin toplam tutarı 1 milyar 146 milyon 256 bin 520 TL. 2021 yılı sonu kümülatif harcama toplamı ise 326 milyon 44 bin 721 TL oldu. Bu projeye, 2022 yılı yatırım bedeli için de sadece 11 milyon 384 bin 709 TL onay çıktı. 2022 yılı harcama limiti ise beklentinin altında kaldı. Konya Çevre Yolu projesinin bu bütçe ile kısa sürede bitmesi mümkün gözükmüyor. Bu şekilde bütçe aktarımı devam ederse Konya Çevre Yolu 75 yılda ancak tamamlanabiliyor.

20 YILDIR KONUŞULUYOR, YENİ HAL YAPILAMIYOR!

Yaklaşık 50 yıl önce yapılan Konya Adnan Menderes Toptancı Hali, fiziki ömrünü tamamladı. 81 esnafın çok kötü koşullarda hizmet verdiği hal, yoğunluğu kaldıramazken, alt yapısı ile de alarm veriyor.

adsiz-008.jpg

Konya'nın yeni “hal projesi” Kasım ayının başında reddedildi. Konya-Aksaray yoluna yapılması planlanan, bütün alt yapı çalışmaları bitirilen ve Türkiye'ye örnek olacağı belirtilen hal projesi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından askıya alındı. Konya'ya ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak hal projesine onay verilmemesi, projenin askıya alınması, hal esnafını ise çok üzdü. Projede son düzlüğe girilmişti. 20 yıldır konuşulan bu projenin hayata geçirilememesi de tepkilere neden oldu.

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
37 Yorum