Konya belediyeleri faize teslim oldu!

Konya belediyeleri faize teslim oldu!

Sayıştay raporuna göre Konya'da Karatay Belediyesi hariç, diğer bütün belediyelerin faiz gideri bir önceki yıla oranla arttı. Rapor Belediyelerin faize teslim olduğunu ortaya çıkardı.

2022 yılı Sayıştay raporu açıklandı. Raporda Konya Büyükşehir Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı KOSKİ, Karatay Belediyesi, Meram Belediyesi, Çumra ve Kulu Belediyesi'nin verileri yer aldı. Karatay Belediyesi hariç, geriye kalan tüm belediyelerin bir önceki yıla oranla faiz giderlerinin arttığı tespit edildi. Faiz giderlerinin yanı sıra, yine belediyelerde birçok olumsuzluk tespit edildi.

2021'DE 188 MİLYON, 2022'DE 285 MİLYON LİRA FAİZ GİDERİ!

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin 2022 Sayıştay raporuna göre faiz gideri, 285 milyon 695 bin lira. 2021 yılında belediyenin faiz gideri 188 milyon 843 bin 324 liraydı. 2020 yılı Sayıştay Denetim Raporunda ise Büyükşehir'in faiz gideri, 231 milyon TL'idi. Konya Büyükşehir Belediyesi'nin 2019 yılında faiz gideri 120 milyon TL, 2018 yılında da 172 milyon TL’ydi. Son 4 yılda Konya Büyükşehir Belediyesi'nin faiz gideri 172 milyon liradan, 285 milyon 696 bin liraya çıktı. Konya Büyükşehir Belediyesi'nde hizmet imtiyaz varlıkları hesabının gerçeği yansıtmadığı tespit edildi. Taşınır mal yönetimi hesabı icmal cetvelindeki kayıtlı tutarlar ile muhasebe kayıtlarındaki bakiyelerin uyuşmadığı görüldü. Ayrıca Büyükşehir için raporda “2022 yılı bilançosu anılan hesaplar itibarıyla gerçek durumu yansıtmadığından doğru ve güvenilir bilgi sunmamaktadır” ibaresi de yer aldı. İlçe belediyeleri tarafından toplanan çevre temizlik vergisine ilişkin payların Büyükşehir Belediyesi'ne aktarılmadığı da görüldü. Konya Büyükşehir Belediyesi'nde ayrıca birçok olumsuz bulguya rastlandı.

1-buyuksehir-belediyesi.jpg

ÇUMRA BELEDİYESİ DE FAİZE BULAŞTI!

Çumra Belediyesi de 2022 Sayıştay raporuna göre faiz belasına bulaştı. 2020 ve 2021 yılı raporlarında faiz giderleri 0 TL olan Çumra Belediyesi'nin 2022 yılında faiz giderinin 224 bin 711,65 TL olduğu görüldü. Çumra Belediyesi'nde belediyenin mülkiyetinde, yönetiminde veya kullanımında bulunan taşınmazlara ilişkin kamu idarelerine ait taşınmazların kaydına ilişkin yönetmelik gereği düzenlenmesi gereken formların ve taşınmaz icmal cetvelinin düzenlenmediği, dolayısıyla kesin taşınmaz envanterinin çıkarılmadığı ve taşınmazların cins tashihi ile değerleme işlemlerinin yapılmadığı anlaşıldı. Belediye’nin mülkiyetinde olan taşınmazlardan diğer kurum ve kuruluşlara tahsis edilenler ile kamu idarelerince belediyeye tahsisli olarak kullandırılan taşınmazların ilgili varlık hesaplarında izlenmediği görüldü. Yapımı devam eden maddi duran varlıklar için yapılan her türlü madde, malzeme ile işçilik ve genel giderlere ilişkin harcamaların izlenmesi için kullanılması gereken 258 yapılmakta olan yatırımlar hesabına hiç kayıt yapılmadığı görüldü. Çumra Belediyesi'nde yine birçok usulsüzlük tespit edildi.

2-cumra-belediyesi.jpg

KARATAY BELEDİYESİ’NDEN FAİZSİZ YÖNETİM

Konya Belediyeleri arasında faize tek bulaşmayan belediye yine Karatay Belediyesi oldu. Karatay Belediyesi'nde gelenek olan “Faizsiz yönetim” anlayışı yıllardır devam ettiriliyor. 2022 Sayıştay raporuna göre Karatay Belediyesi'nin faiz gideri 0 TL. Karatay Belediyesi, raporlara göre bu yıl da faize bulaşmadı. Karatay Belediyesi'nin 2020 ve 2021 yılları raporlarında da faiz gideri 0 TL'idi. Raporda denetim bulguları kısmında Karatay Belediyesi için “Taksitli taşınmaz satışlarında diğer faaliyet alacakları hesaplarının kullanılmaması” ibaresi yer aldı. Yine bulgularda “Kamu idaresi tarafından ödenen kira bedellerinin diğer kurum alacakları hesabında izlenmemesi” meselesi de yer aldı. Karatay Belediyesi'nde kamu idaresi tarafından maddi olmayan duran varlık niteliğindeki bazı alımların 260 haklar hesabında izlenmeyip, doğrudan giderleştirildiği görüldü. Karatay'da yine kamu idaresinin 250 arazi ve arsalar hesabında yer almayan taşınmazların satışlarında, satışa konu olan taşınmazın satış bedeli üzerinden ilgili varlık hesabına giriş kaydı yapıldıktan sonra aynı bedel ile taşınmazın satış kaydının yapıldığı da görüldü. Karatay Belediyesi'nde yine birçok olumsuz bulguya rastlandı.

KULU'NUN FAİZ GİDERİ 3 KAT ARTTI!

Kulu Belediyesi de faize batan belediyeler arasında yer aldı. Kulu Belediyesi'nin bir önceki yıla göre neredeyse 3 kat arttı. 2020 yılı Sayıştay raporunda Kulu Belediyesi'nin faiz gideri 1 milyon 260 bin 948,27 TL'idi. 2021 yılında belediyenin faiz gideri 1 milyon 137 bin 408,57 TL'idi. 2022 yılında ise 3 milyon 368 bin 647,53 TL oldu. Raporda “Alınan tüketim malzemelerinin ilk madde ve malzeme hesabına kaydedilmemesi” bulgusu ifadesi yer aldı. Ayrıca Kulu Belediyesi'nde bilançoda görünen 241 mal ve hizmet üreten kuruluşlara yatırılan sermayeler hesabındaki tutarın hatalı olduğu tespit edildi. Sayıştay raporunda mali rapor ve tablolara verilen görüş ile ilgili olmayan bulgular da tespit edildi. Kulu Belediyesi'nde yine birçok usulsüzlük tespit edildi.

4-kulu-belediyesi.jpg

MERAM'DA 2021 YILINDA FAİZ GİDERİ DÜŞMÜŞTÜ, YENİDEN YÜKSELDİ!

Sayıştay raporunda yer alan bir diğer belediye de Meram Belediyesi oldu. Meram Belediyesi'nin 2020 yılı raporunda faiz gideri 5 milyon 417 bin 611,93 TL'idi. 2021 yılında belediyenin faiz gideri 4 milyon 662 bin 870, 38 liraya düşmüştü. 2022 yılında Meram Belediyesi'nin faiz gideri arttı. Sayıştay raporuna göre Meram Belediyesi'nin 2022 yılı faiz gideri 7 milyon 80 bin 365,21 TL oldu. Sayıştay raporunda Meram Belediyesi için “Belediyenin mali tabloları incelendiğinde, bütçe giderlerini karşılamada sıkıntı yaşadığı ve bütçe giderlerini finanse edebilmek için özellikle son üç yılda sürekli gayrimenkul satışı gerçekleştirdiği görülmüştür” ifade yer aldı. Meram'da nitelikleri itibarıyla tahakkuku tahsiline bağlı bütçe geliri olarak yapılan tahsilatların, gelirlerden alacaklar hesabı ile ilşkilendirildiği görüldü. Büyükşehir Belediyesi tarafından araç park yerlerinin işletilmesinden elde edilen gelirlerden ilçe belediyelerine gönderilmesi gereken paya ilişkin alacağın tahsili için gerekli takip ve başvuru yollarının kullanılmadığı da görüldü. Belediyenin haczi mümkün olan ve olmayan tüm gelirlerinin bazı banka hesaplarında ayrıştırılmadan tutulduğu da görüldü. Diğer belediyelerde olduğu gibi Meram Belediyesi'nde de birçok olumsuz bulguya rastlandı.

5-meram-belediyesi.jpg

KOSKİ'NİN FAİZ GİDERİ BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE 7 MİLYON TL ARTTI

Konya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi de (KOSKİ) faize battı. KOSKİ'nin 2020 yılında faiz gideri 49 milyon 669 bin 649,32 TL'idi. KOSKİ, 2021 yılında faiz giderini 43 milyon 630 bin 795,81 TL'ye düşürmüştü. 2022 yılında faiz gideri yine arttı. KOSKİ'nin Sayıştay raporuna göre faiz gideri 50 milyon 414 bin 489,07 TL oldu. Raporda KOSKİ tarafından içme suyu ve atık su aboneliği kaynaklı alacakların tahsil edilmediği yazıldı. KOSKİ Genel Müdürlüğü'nün 2013-2022 yılları arasında henüz zamanaşımına uğramamış ve eksik sayaç okumasından kaynaklı Katma Değer Vergisi (KDV) ve gecikme zammı dahil 129 milyon 312 bin 585,67 TL ile 1993-2013 yılları arasında zamanaşımına uğramış 5 milyon 165 bin 428,98 TL birlikte toplam 134 milyon 478 bin 014,65 TL’lik alacağının olduğu tespit edildi. KOSKİ tarafından işçilerin kanunda belirtilen yıllık izinlerinin kullandırılmadığı da tespit edildi. Su kayıplarının önlenmesine ilişkin içme suyu temin ve dağıtım sistemlerindeki su kayıplarının kontrolü yönetmeliği'nde yer alan yükümlülüklerin yerine getirilmediği görüldü. Raporda KOSKİ ile ilgili bazı olumsuz bulgulara daha rastlanıldı.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum