Konya bahara tamamlanmasını bekliyordu! Kubbe-i Hadra'da son durum ne?

Konya bahara tamamlanmasını bekliyordu! Kubbe-i Hadra'da son durum ne?

Yaklaşık 5 milyon TL'lik bütçe ile yapılan restorasyon çalışmasından 4 ay sonra çinileri dökülen Kubbe-i Hadra’da çalışmalar devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Konya ziyaretinde “Çalışmalar, bahara tamamlanacak” açıklamasını yapmıştı

Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzelerinden biri olan Mevlana Müzesi’nde bulunan Kubbe-i Hadra’daki çalışmalar yılan hikayesine döndü. 2021 yılında çinileri değiştirilen Kubbe-i Hadra’da kısa süre sonra çiniler dökülmeye başladı. Çinilerin yapıştırma işleminde yaşanan eksiklikler yüzünden Kubbe-i Hadra’da restorasyon çalışmaları yeniden başladı. Yaklaşık bir yıldır devam eden çalışmalar ise oldukça yavaş ilerliyor. 2022 yılının Eylül ayında Konya’ya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise Kubbe-i Hadra’daki çalışmaların 2023 bahar aylarına tamamlanacağı yönünde açıklamalarda bulunmuştu. 2023 yılının Nisan ayına gelinmesine rağmen çalışmaların hala büyük bir kısmı tamamlanmamış durumda. Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı ziyaretçinin geldiği Mevlana Müzesi’nde şantiye görüntüsünün ne zaman biteceği ise merak konusu oldu. Yaklaşık 2 yıldır Kubbe-i Hadra’da devam eden ve bir türlü bitirilemeyen çalışmalar Konya’yı ziyaret eden herkesin tepkisini çekiyor.

4-2.jpeg

RESTORASYON 1 BUÇUK YIL SÜRMÜŞTÜ

Bugünkü şeklini Kanuni Sultan Süleyman döneminde alan Kubbe-i Hadra, 1698, 1798, 1816, 1835, 1912, 1949 ve 1964 yıllarında geçirdiği restorasyonların ardından Haziran 2020'de tarihinin en kapsamlı restorasyonuna alınmıştı. Restorasyon çalışmaları tamamlanarak, 2021 yılı Şeb-i Arus Törenleri'ne yetiştirilmişti. "Yeşil Kubbe" restorasyonunda, yıpranan, yer yer dökülen çinilerin sökülmesinin ardından Anadolu Selçuklu döneminde yapılan tuğla kubbeye ulaşılmıştı. Kubbe-i Hadra'nın çinileri ile altındaki tuğla kubbe arasında yer yer 15 ila 18 santimetre kalınlığa ulaşan yaklaşık 100 ton beton temizlenmişti. Bilim kurulunun çalışmaları sonucunda müze arşivinde bulunan 1816 ve 1835 yıllarına ait çini örneklerinden yola çıkılarak çiniler üretilmişti. Yaklaşık 1,5 yıl süren çalışmaların ardından kubbenin örtüsü kaldırılmış ve iskele sökülmeye başlanmıştı.

4-3.jpg

USÜLÜNE UYGUN ÇALIŞMA YÜRÜTÜLECEK

Restorasyon çalışmasına ise hayırsever İş adamı Ali Akkanat finansör olmuştu. İşadamı Ali Akkanat, “Böyle bir hizmeti Allah bize nasip ettiği için umutluyuz. İnşallah usülüne uygun bir çalışma yürütülecek” açıklamasını yaptı.

NE ZAMAN BİTİRİLECEĞİ MERAK KONUSU OLDU

2022 yılının Haziran ayının 18'inde çalışmalar ile ilgili toplantı yapılmıştı. 18 ayrı çeşitteki alt yapı malzemesi tahlil için üniversiteye gönderildi. Sonuçlar, çıktı. Restorasyon çalışmaları tekrardan başladı. Kubbe-i Hadra çalışması sürdürülürken, çalışmanın 2022 yılının Şeb-i Arus törenlerine yetişip, yetişmeyeceği de merak ediliyordu. Restorasyon 2022 yılının törenlerine de yetişmedi. Çalışmaların ne zaman bitirileceği ise merak konusu oldu.

BAKAN 2023 BAHARINA BİTECEĞİNİN SÖZÜ VERMİŞTİ

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2022 yılının Eylül ayında Konya’ya gelmişti. 2023’e Doğru Şehir Buluşmaları kapsamında basın mensuplarıyla bir araya gelmişti. Ersoy, gazetecilerin sorularını yanıtlamıştı. Ersoy, Merhaba Gazetesi’nin Kubbe-i Hadra’daki çalışmalar ile ilgili sorusunu yanıtladı. Ersoy, “Kubbe-i Hadra, bahara tamamlanacak. Yapıştırıcı hava şartlarına uyum sağlayamadı. Biliyorsunuz çalışma Horasan harcı ile yapılıyor. Gönül ister ki kalıcı olsun. Yapılan son çalışmayla inşallah 10’larca yıl sorunsuz şekilde hizmet vermeye devam edecek” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum